Nyhet

MMA i backspegeln – Escalate Challenge

Ifall det inte varit för Covid19-epidemin hade vi sett fram mot den bästa MMA-våren på mycket länge. Promoters i hela landet hade laddat för att leverera proffsgala på proffsgala från Gävle i norr till Helsingborg i söder. Därtill ett helt gäng tävlingar i MMA-ligan där fler och fler fått ett högt produktionsvärde med livestreaming, ljud och ljus. I brist på svensk live svensk mma får vi fortsätta att se i backspegeln. Denna gång på Escalate Challenge

 

Bild: Akira Öberg via https://www.fightermag.se/2016/10/19/escalate-challenge-14-bildkavalkad/

Bild: Akira Öberg via https://www.fightermag.se/2016/10/19/escalate-challenge-14-bildkavalkad/

En milstolpe för svensk MMA?

Idag ska jag ta med er i en backspegel på den ligatävling som representerar en viktig milstolpe för svensk amatörfighting: Escalate Challenge. Den nyköpingsbaserade tävlingen var tidig om inte först med att arrangera amatörtävlingar som gav både fighters och publik ordentlig valuta för pengarna. Med staredowns, en bra lokal i “Träffen”, bar och ljussättning skapades riktig känsla och tryck i publiken. Ett steg närmare det stora rampljus de flesta fullkontaktsfighters drömmer om. På så sätt representerade Escalate ett steg mellan landets största gala Superior Challenge, som i sin tur sågs som vägen till det hägrande UFC och de små klubbtävlingarna. Plötsligt fanns det en tydligare promotion-trappa än bara några år tidigare när i princip ingen gick amatör-mma. Efter att ha rivit av ett gäng 1×5 min shootfighting gick många över till proffslivet eller la tävlingskarriären på hyllan. Jag tror att tävlingar som Escalate och andra som senare följde samma väg med en mer prestigefylld ligatävlingar har varit otroligt viktiga för att på sikt säkra återväxt och kvalité för svensk mma. Den här typen av tävlingar har blivit viktiga som plattform för fighters och team som inte har direktkontakt med större promotors. Ett sätt att göra sitt namn helt baserat på meritokrati.

Pierre Nandin och Anton Turkalj innan match på Escalate Challenge 13

Pierre Nandin och Anton Turkalj innan match på Escalate Challenge 13

MMA är en sport byggd ovanifrån

För vi ska komma ihåg att MMA är en sport som byggts ovanifrån och ned, inte som boxning eller brottning där det länge varit självklart med en lång amatörkarriär där alla vet att de första åren gör man i gympasalar och sporthallar i brukssverige. Den amerikanska och japanska sportunderhållningsanden är inbyggd och de flesta fighters har som en huvudsaklig drivkraft viljan att skina framför publik. Det behovet var Escalate tidiga med att tillfredsställa. Utan de här “mellanstegsgalorna” tror jag många av de fighters som nu nyligen med bravur tagit klivet över till proffsfighting gjort hoppet tidigare, med mer på spel och mindre tid att finslipa sina färdigheter. Färre “avancerade motionärer” hade också fått checka av “fullkontaktsmatch i bur framför publik” från sin bucket list.

Frågan är också om så många ute i landet fått se och lära känna svenska fighters i lika stor grad. Nyköpings läge gör att det ligger tillgängligt för stockholmsklubbarna såväl som Jönköpings och Östergötlands län och chansen att få visa upp sig på en större scen gjorde färden värd även för fighters från andra delar av landet. Ta bara en titt på matchkortet från Escalate Challenge 14! Tänk dig samma matchkort idag på ett gammalt folkets hus, en eftermiddag och en bra bit från  någon av landets tre storstäder.

I epoken mellan den första UFC-galan i Sverige och dagens läge när sociala medier och streaming verkligen blivit en del av hela MMA-resan utgör Escalate Challenge en viktig punkt i historieboken för svensk MMA.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer