Nyhet

Höga förväntningar på damerna i UFC under 2020

Intresset för dam-MMA har vuxit så det knakar sedan fighters som Ronda Rousey, Holly Holm och Sara McMann slog igenom i början av 2010-talet. Flera dam-matcher är planerade under 2020 och det spekuleras vilt om eventuella möten. Här listar vi några av årets efterlängtade matcher.

Kommande matcher

Weili Zhang vs Joanna Jędrzejczyk

Den andra av årets planerade titelmatcher kommer att gå mellan kinesiska Weili Zhang och polska Joanna Jędrzejczyk. Zhang är den nuvarande titelmästaren i stråvikt och hon har endast förlorat en av sina tjugoen gångna matcher. Den enda förlusten var hennes första match mot Meng Bo, 2013. Jędrzejczyk har också ett imponerande resultat på 16-3. Matchen kommer att hållas den 7 mars på T-Mobile Arena i Paradise, under UFC 248.

Jessica Andrade vs Rose Namajunas 2

En av årets mest efterlängtade matcher är returmatchen mellan Rose Namajunas och Jessica Andrade. När de möttes första gången den 12 maj, 2019, var Rose den klara förhandsfavoriten. Hon dominerade i de första två ronderna, men i den tredje ronden fick Andrade till en knockout genom ett kast (en så kallad slam) och brasilianskan vann efter att ”Thug Rose” blev liggandes. Många är nu nyfikna på om hon kan gå en returmatch och visa att hon vann på styrka och skicklighet, och inte på tur. Enligt oddsen för UFC betting på nätet är Rose förhandsfavorit (1.63). Oddset för att Andrade vinner är 2.25. Matchen kommer att hållas den 18 april i New York under UFC 249.


Pannie Kianzad vs Bethe Correia

Svenska UFC-fans ska skriva in UFC 250, som hålls den 9 maj, i sina kalendrar. Då kommer Pannie Kianzad att gå en match mot sin drömmotståndare i Sao Paulo, i Brasilien. I november utmanade svenskan den åtta år äldre Bethe Correia. Bethe hade sina största framgångar under 2015, men Kianzad tror att brasilianskan fortfarande är en stark motståndare och att det kan bli en tuff match. Om svenskan vinner skulle det ta upp henne på rankingen över de topp 15 bästa i bantamvikt. Correia är i dagsläget rankad som nummer tretton.

En ny titelmatch

Valentina Shevchenko vs Joanne Calderwood

Årets första titelmatch gick i februari under UFC 247. Då ställdes den regerande mästaren i flugvikt, Valentina Shevchenko, mot Katlyn Chookagian. Matchen slutade i tredje ronden och Shevchenko försvarade titeln för tredje gången med en TKO. Bara några dagar efter segern började det att ryktas om en ny titelmatch. Enligt rykten har Shevchenko bekräftat att hon är redo att gå en match mot Joanne Calderwood under UFC 251 den 6 juni. Skotska Calderwood återvände till flugvikt 2018 och har endast förlorat en av sina senaste fyra matcher. Det är ännu inte fastställt vart UFC 251 ska arrangeras men det ryktas bli i Australien.

En potentiell crossovermatch:
Amanda Nunes vs Claressa Shields

Sedan december har det också ryktats om en potentiell crossovermatch. Den senaste matchen av det slaget var mellan Floyd Mayweather Jr. och Conor McGregor, 2017. Den här gången gäller det Amanda Nunes och Claressa Shields. Claressa är den amerikanskan att försvara ett OS-guld i boxning. Under 2019 har hon setts vid fler UFC-matcher och hon har haft möten med UFC-presidenten Dana White. White har inte gjort någon hemlighet av att han är intresserad av att promota boxningsmatcher såväl som MMA.

Nunes, som har lyckats försvara bältet i bantamvikt sedan hon vann det från Miesha Tate 2016, har däremot sagt att hon inte tänker byta sport för en eventuell match. Om Shields vill ha en match får hon gå över till MMA. Det finns ännu inga officiella utmaningar, bekräftelser eller planer för en match mellan de två utövarna.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer