ArtikelNyhet

Världsstjärnejudo av Tommy Macias räckte inte till medalj

När Tommy Macias är i form är han sevärd som få på judomattan, det går fort, det är tekniskt och fantasifullt både stående och nere i mattan. Andra-seedade Macias levde idag upp till förväntningarna när han tog sig till semifinal i dagens Grand Slam i Düsseldorf med idel ippon-segrar (full poäng) i -73 kg. Där väntade en av judons superstjärnor, den regerande olympiske mästaren och världsmästaren Shohei Ono, Japan, som inte har förlorat en internationell match sedan 2014. Vilken match det blev… till slut med 54 sekunder kvar blev dock Ono för svår, ippon på kast och Macias fick nöja sig med bronsmatch.

Den senast tiden har Macias inte varit så självklar i sin judo som på Grand Slam i Düsseldorf idag. Även om en match blev lång, 3,58 in i förlängningen så stormade Macias fram med ippon-segrar med fasthållning och olika kast de först tre matcherna. I kvartsfinalen mot fransmannen Guillaume Chaine dominerade Macias stort och var nära att ha avgjort matchen med tre kast under de första 49 sekunderna, men bara det tredje gav poäng, waza-ari (halvpoäng). Vi fick vänta till 2,30 innan ett armlås avslutade det hela.

Det blev semifinal och ett första möte någonsin för Macias mot Shohei Ono, Japan, trefaldig och regerande världsmästare och regerande olympisk mästare. Han tävlar sparsamt internationellt och senast förlusten kom 2014, 2017 tvingades han lämna wo en match. Det var Macias som inledde urstarkt den första minuten, därefter tog Ono över men Macias kom tillbaka. En jämna match, där dock Ono till slut hittade en lösning, uchi mata-kastet gav ippon för Ono, som sen fyllde på guldsamlingen.

I bronsmatchen mötte Macias formstarke mongolen Tsend-Ochir. Återigen hög fart sevärt, men en vågad attack från Macias gick fel, Tsend-Ochir kunde ta över och fick ippon.

En femteplats för Macias på Grand Slam ger ett visst tillskott i hans välfyllda poängskörd och ett par kliv upp i OS-kvalet där han sedan länge i praktiken är klar för OS.

Text: Christer Löfgren, Pressansvarig Svenska Judoförbundet
Foto: Marina Mayorova IJF, Tommy Macias vinner på Grand Slam i Düsseldorf.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer