Grand Slam-brons tar Robin Pacek upp på OS-kvalplats

Från kvotplats till en ”riktig” OS-kvalplats det blev en effekt av att Robin Pacek tog sin allra första Grand Slam-medalj, ett brons, idag i Düsseldorf, och det med magnifik judo mot högklassigt motstånd. Fullpoängssegrar mot bl.a. hemmahoppet världsfemman Dominic Ressel och tidigare världsettan Frank De Wit, Nederländerna.

Träget har Robin Pacek slitit på i jakten på sitt andra raka OS. Men inte sedan i somras har han nått medaljmatch, då på Grand Prix. Nu gav slitet resultat och det med en bronsmedalj på Grand Slam i Düsseldorf.

Efter tre inledande segrar på ippon (full poäng) med fasthållning, kast respektive armlås, där den sistnämnda var mot moldaven Dorin Gotonoaga, som Pacek har haft mycket svårt mot tidigare, väntade en mycket svår kvartsfinal. Nederländske Frank De Wit, formstark tidigare världsetta dominerade matchen klart. Pacek drog på sig två shido (varningar) tidigt och det såg mörkt ut. Men Pacek bidade bara sin tid, efter 2.43 dök luckan upp och tani otoshi-kastet var vältajmat och kraftfullt, ippon.

I semifinalen väntade den regerande olympiske mästaren, ryske Khasan Khalmurzaev, som hade 4-0 i ryggen i inbördes möten. Det blev en mycket jämnare match än kvarten, och inte förrän Pacek vågade en svår attack kunde Khalmurzaev kontra och få en waza-ari (halv poäng). I Paceks allt vildare jakt kunde Khalmurzaev kontra hem en till waza-ari och matchen var över.

Kampen om bronset stod mot hemmahoppet, världsfemman Dominic Ressel, och den högljudda hemmapubliken. Det blev en jämn match där Pacek såg ut att ha fått poäng med drygt minuten kvar, men kontringen var utanför och det var poänglöst vid full tid. I golden score (förlängning) var Pacek den starkare. Efter två bra attacker blev ett kraftfullt ura nage-kast avgörande, ippon och brons till Pacek efter totalt fem imponerande ippon-segrar.

Medaljen ger Pacek åtskilliga OS-kvalpoäng; han kliver upp runt nio placeringar i kvalet och hamnar på säker mark, men mer poäng kommer sannolikt behövas för en OS-plats.

Text Christer Löfgren, Svenska Judoförbundet

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer