Artikel

Oddsen för svenska judomedaljer under OS 2020

I sommar arrangeras de olympiska spelen i Japan mellan den 24 juli och 9 augusti. Det är första gången som flera OS-idrotter uppnår könsbalans, vilket innebär att det är lika många kvinnliga utövare som manliga. En av dessa idrotter är judo och enligt oddsen har Sverige en chans att ta medalj på både herr- och damsidan.

Första gången judo fanns med på tävlingsschemat i ett OS var senaste gången spelen hölls i Tokyo, 1964. Då var det endast herrarna som var med och de tävlade i fyra viktklasser. Första gången damerna deltog var 1988, men det räknades endast som en demonstrationssport. 1992 var första gången som både damer och herrar tävlade i judo. Sedan dess har sporten utvecklats och från och med 1996 tävlas det i sju viktklasser.

För damer och herrar är dessa: extra lättvikt (under 48 kg/under 60 kg), halv lättvikt (48-52 kg/60-66 kg), lättvikt (52-57 kg/66-73 kg), halv mellanvikt (57-63 kg/73-81 kg), mellanvikt (63-70 kg/81-90 kg), halv tungvikt (70-78 kg/90-100 kg) och tungvikt (över 78 kg/över 100 kg). SOK:s mål är att fem svenska judokas ska skickas till Tokyo. Hittills har två kvalificerats, Tommy Macias och Anna Bernholm.

Tommy Macias

Tommy Macias, som tävlar i 73-kilosklassen, är den nuvarande europamästaren. 27-åringen har tidigare vunnit två EM-brons samt tagit guld i både Grand Slam och Grand Prix. Med sitt EM-guld från 2019 är han den andra svensken att ha vunnit guld i mästerskapssammanhang. I OS kommer hans främsta motståndare att vara japanen Shohei Ono. Ono är den regerande olympiska mästaren i viktklassen. Han vann även VM-gul i Tokyo 2019.

Anna Bernholm

Värmländskan Anna Bernholm försökte kvala till OS 2016, men lyckades inte ta sig vidare. Sveriges olympiska kommitté, SOK, offentliggjorde i november föra året de första aktiva som är uttagna till OS i Tokyo 2020 är och Anna ingår i den gruppen, men i en plats i en helt annan viktklass. Under de senaste fyra åren har hon gått upp från 63-kilosklassen till 70-kilosklassen. 2019 vann Anna sin första mästerskapsmedalj i form av ett EM-brons i Minsk. I VM slutade hon på en femteplats.

Robin Pacek, Marcus Nyman och Joakim Dvärby, vilka tävlar i de tre tyngsta viktklasserna, har fram till den sista maj att försöka kvala till OS.

Nya odds
De uttagna svenskarna har en chans att ta sig långt i sina respektive viktklasser. Judotävlingarna kommer att hållas mellan den 25 juli och 1 augusti på arenan Nippon Budokan i Tokyo. De största oddsfavoriterna är däremot de japanska judokas, följt av judokas från Frankrike och Sydkorea. Spelbolagen brukar sätta oddsen för varje match när tävlingsschemat är bestämt.

Om du inte håller med oddsen går det att spela på dina egna i Betfair spelbörsen. Detta är en annorlunda form av betting där oddsen sätts av dig själv. Du väljer antingen helt egna odds eller spelar på andras. I en spelbörs väljer du att spela på förlust eller vinst. Detta kallas för att backa eller boka. Ett bokat odds innebär att du tror att den valda judokan kommer att förlora, medan ett backat odds innebär att spelaren tror att judokan kommer att vinna. Oavsett vilka odds som sätts på Bernholm och Macias har du en chans att spela på sina egna. Ingen svensk har tidigare vunnit en medalj i judo under OS och 2020 kan bli första gången.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer