Karate behöver imponera som OS-idrott

När karate enhälligt röstades in som idrott i de kommande sommarspelen i Tokyo var det en 40-årig kamp som avslutades. Det var i alla fall vad World Karate Federation trodde. Men i början av 2019 meddelades det att karate inte kommer att vara med som idrott under OS i Paris 2024. Det här kom som en chock för många då Frankrike har ett stort antal utövare och flera gånger har vunnit både världsmästerskap och europamästerskap. För att visa att karate hör hemma i de olympiska spelens ”finrum” behöver karaten göra sitt allra bästa för att imponera.

I mästerskapstävlingar som EM och VM tävlar man i karate i fem viktklasser. I OS har dessa minskats till tre och kata (form). Herrarna kommer att tävla i viktklasserna: under 67 kg, under 75 kg, över 75 kg och kata. Damerna tävlar i klasserna: under 55 kg, under 61 kg, över 61 kg och kata.

10 deltagare kommer att tävla i varje klass, vilket innebär att endast 80 karateka (karate-utövare) kan ta sig till OS. Enligt kvalificeringsschemat kommer Japan att ha en deltagare i varje gren. Fyra kommer att väljas från världsrankingen den 4 april 2020. Två kommer att bjudas in medan tre kommer att väljas ut från OS-kvaltävlingen i Paris, som pågår mellan den 8-10 maj.

Svenska kvalhopp

Svenska Karateförbundet har OS-satsat sedan 2017. Hana Antunovic, som är Sveriges största medaljhopp, tävlar i 68-kilosklassen – vilket innebär att hon skulle tävla i OS-klassen över 61 kg. 2018 vann Hana Sveriges första VM-medalj på 22 år och tog hem ett brons. På den officiella OS-rankingen är hon just nu rankad som nummer 40. Den bäst rankade svenskan i under 61-kiloklassen är Alexandra Haag, som ligger på plats nummer 21. I under 55-kiloklassen är Sabina Lääveri rankad på plats 96 och Loren Zarei ligger på plats nummer 100.

Tittarsiffrorna behövs

För att karate ska bli en återkommande OS-idrott behöver supportrarna följa tävlingarna. OS pågår mellan den 24 juli och 9 augusti, varav karate-tävlingarna hålls mellan den 6 och 8 augusti. Discovery Networks Sweden har de svenska sändningsrättigheterna och kommer att sända OS på kanalerna 5, 9, Eurosport 1 och 2. Kanal 5 kommer att vara den officiella kanalen och sända OS dygnet runt i 16 dagar.

Det går också att följa enstaka tävlingar och matcher via nätet genom spelbolag som låter användare livestreama sport. Användare kan välja att titta på utvalda tävlingar och slipper att betala en abonnemangsavgift och få tillgång till sport och kanaler som de inte är intresserade av. Unibet är spelbolaget som har det största sportutbudet. Hos dem är både MMA och UFC tillgängligt för streaming. Även Leo Vegas och NordicBet erbjuder sportstreaming. För att kunna livestreama en tävling måste användaren uppfylla vissa krav. Detta kan vara att de måste ha pengar på sitt spelkonto eller att de måste ha varit aktiva på sidan sedan tidigare.

Det kommer att bli en hårdkamp om OS-platserna och bara de allra bästa utövarna kommer ges chansen att visa upp sig. Förhoppningsvis blir det inte sista gången som karate är med i sportens ”finrum”.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer