Artikel

Det växande intresset för kvinnors MMA

Under många års tid var all uppmärksamhet riktat mot männen som tävlade i MMA. Kvinnornas matcher fick inte på något sätt samma tid i tv eller plats i tidsskrifter. Idag är verkligheten mycket annorlunda och tack vare många fantastiska atleters insatser inom MMA har intresset för kvinnors MMA, men även MMA för kvinnor ökat kraftigt och på kort tid.

Trots att Strikeforce var den första organisationen som hade kvinnliga deltagare som ett main event, och att den första professionella MMA organisationen för kvinnor, Invicta Fighting Championship, grundades 2012, var det en inte obetydligt andel av MMA-publiken som nog bara hade blicken riktad mot UFC.

Av denna anledning kan argumentet göras att en av de viktigaste matcherna för kvinnors MMA tog plats den 23 februari i UFC 157 då Ronda Rousey mötte Liz Carmouche i den första kvinnliga UFC-matchen. Sedan dess har dock väldigt mycket hänt över hela världen och kvinnor är numera alltid en del av UFCs main card av fighter vid varje stort event.

Framgångar för en sport kan dock mätas på många sätt och vis och en av de sätt man kan se detta är bland annat genom hur populärt det är med betting på sporten. Och medan MMA har varit på framfart rent allmänt i detta område är det också tydligt att intresset för kvinnornas matcher har individuellt blivit allt större. Studier av tittarsiffror i USA från tidigare år har visat att kvinnornas matcher har många gånger slagit männens med allt från 20-40 procent. Vilket är minst sagt imponerade.

Även här i sverige har det varit något av en revolution av kvinnliga fighters och i dagsläget har vi inte mindre är tre svenska kvinnor med i UFC. Pannie Kianzad fick sin första match där genom att bli finalist i säsong 28 av The Ultimate Fighter och kom tillbaka för UFC 239 tidigare denna månad. Tyvärr var dock denna match en förlust.

Förra månaden hade Bea Malecki sin UFC debut där hon besegrade brasilianskan Duda Santana. Även vår egen Lina ”Elbow Queen” Länsberg som vann sin match nu senast i Stockholm, dyker upp för sin sjätte UFC-match den 28 september i Köpenhamn.

Under EM i MMA i juni hade Sverige också stora framgångar och tog hem inte mindre än fem medaljer. Fyra av dessa kom dessutom från våra svenska kvinnor:

  • Guld till Yrsa Sandin
  • Silver till Nina Back och Sandra Meneses
  • Brons till Frida Vastamäki

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer