Artikel

Lina Länsberg har inga planer på att sluta

Sveriges alldeles egen ”Elbow Queen” gav publiken vad de ville ha under UFC-galan som hölls på Globen i Stockholm den 1 juni. Hon var en av fem svenskar som gick in i oktagonen under kvällen och som den första svenskan att slå igenom i UFC gjorde hon ingen besviken. En tuff och blodig match slutade i seger för Lina Länsberg, som har varit en professionell fighter i över 13 år.

Det var en tuff match mot amerikanskan Tonya Evinger som svenskan Lina Länsberg gick till mötes. Länsbergs UFC-resultat har varit jämnt och inför matchen hade hon tre förluster och två vinster bakom sig. Och hon var långtifrån favorittippad. Hennes fysik och tidigare resultat ifrågasattes av både fans och experter, men Länsberg har legat i hårdträning under våren och gått ned hela 12 kilo för att passa in i viktklassen bantamweight. Den träningen gav resultat.

Ingen av tjejerna lyckades knocka ut varandra, men Lina hade övertaget i samtliga tre ronder och vann på domslut med resultatet 30-27, 30-27 och 30-26. Publiken var helvild efter segern och tårarna rann ned för svenskans kinder när hon tog emot jublet. Att vinna på hemmaplan var en dröm som gick i uppfyllelse och Länsberg berättade att det gav henne mer styrka och vilja att kämpa vidare. Inför matchen låg hon på en trettondeplats på världsrankingen i bantamweight (61,3 kg). Hon har inga nya nya matcher planerade och nästa stora profilerade match för damer i UFC går den 7 juli mellan Holly Holm och Amanda Nunes. Enligt betting och nyhetssajten bet365 är det Nunes som är förhandsfavorit (1.28) medan oddsen för Holms seger är 3.75.

Passande smeknamn

I matchen fick alla som undrar varför hon kallas för Elbow Queen veta var namnet kommer ifrån. Länsberg är känd för sina armbågsslag och redan i första ronden spräckte hon ögonbrynet på amerikanskan. Hon berättade i sin segerintervju med Aftonbladet att det är en skön känsla att träffa rätt med armbågen. Armbågen kan bli vass som ett rakblad om träffen kommer rätt. En träff som bara är hård är inte lika effektiv, men gör bra ont ändå. Själv gillar hon armbågsslagen. ”De är fina”.

Framtiden

Hur framtiden kommer att se ut var inget hon avslöjade för journalisterna. Som ovannämnt har hon inga kända planerade matcher men det finns inget som säger att hon är på väg att avsluta sin karriär. Hon började med MMA 2006 och har haft en ganska lång karriär. Hon har även gjort sig ett namn som Sveriges första UFC-fighter på damsidan och har varit en betydande figur för kvinnlig MMA-utövning. Sedan hennes debut har det kommit fram flera duktiga tjejer, varav debutanten Bea Malecki vann sin första UFC-match på hemmaplan samma kväll.

Enligt Lina är segern i Globen den bästa i karriären. Den var bättre än hennes första UFC-seger mot Pudilova 2017 och det var till och med bättre än VM-gulden i thaiboxning. Fler segrar hoppas vänta i framtiden, och kanske även någon till inför hemmapublik.

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer