Artikel

Några av de största MMA-skrällarna!

Få saker som är så exalterade som en stor MMA-skräll – alltså när majoriteten av fansen är helt säkra på vem som ska vinnna och förlora, men så går det precis tvärtom. Det är ju inte någonting att sura över, utan det gör ju bara sporten så mycket roligare både för både tittare och för de som bettar! Här nedan följer fem av de största skrällarna någonsin, och hur dessa förändrar klimatet för MMA-betting.

Alla skrällar bygger ju såklart på oddsen innan matchen, vilket naturligtvis är baserat på respektive fighters karriär och form. Nu många år senare kan ofta konstatera att många av de vinster som då ansågs vara skrällar, idag kan förklaras ganska logiskt. Det kanske inte sker så många skrällar trotts allt, bara bristfälliga analyser av läget. Att vara medveten om detta är inte enkelt för analytikerna, till och med oddsen på välkända och respekterade sidor kan ibland missa och ha fel. Det finns ju såklart några sidor som presterar bättre i sina förutsägelser och vi kan till exempel skarpt rekommendera Betsson odds.

UFC 17, 15 maj 1988
Pete Williams knockar Mark Coleman

Under denna period hade Mark ”The Hammer” Coleman verkligen visat sig som en av de starkaste i hela sporten. Innan den här matchen hade han precis förlorat för första gången under hela sin karriär mot Maurice Smith, men Pete Williams som ersatte en skadad Randy Couture, var absolut ingen Maurice Smith och Coleman var hårt tippad inför denna match. Coleman var en otroligt stark brottare, men för stor för att klara sig igenom en lång och påfrestande fight. Williams insåg denna svaghet och kapitaliserade på den. Efter 12:38 in i matchen kunde Williams börja slänga slag efter slag mot en helt försvarslös Coleman. Williams lyckades ta till vara på det faktum att hans motståndare var nästintill immobil genom att lägga en välplacerad spark rakt i ansiktet. Detta fick den store Coleman att falla handlös med ansiktet mot marken. Williams vinst anses fortfarande idag som en av de största skrällarna.

UFC 43, 6 juni 2003
Randy Couture besegrar Chuck Liddell via TKO

Chuck ”Iceman” Liddell hade kämpat sig igenom motståndet och var på väg mot en chans att fightas om UFC-bältet i lätt-tungvikt mot Tito Ortiz. Men Ortiz hade andra planer och lämnade både UFC och titeln i sticket. UFC var nu i behov av ett stort namn att sätta emot Liddell om interim-titeln och lotten föll på Randy ”The Natural” Couture, som gick ner en viktklass för att anta utmaningen. Med 10 raka segrar bakom sig var oddsen på Chuck Liddells sida, men Couture lyckades göra någonting som ingen annan i UFC lyckats med mot Liddell – nämligen att utan problem få till nedtagning efter nedtagning. Om detta berodde på att Liddell helt enkelt var utklassad eller utmattad är svårt att säga, i tredje ronden vann Couture via TKO. Det är värt att nämna att Couture endast var några dagar från att fylla fyrtio, vilket inte gör vinsten mindre imponerande!

UFC 76, 22 september 2007
Forrest Griffin vinner mot Shogun Rua med strypgrepp

Rua verkade ha allting på sin sida. Oddsen satte Griffin i ett +250 underläge mot Rua som var en -300 favorit. Rua kom in starkt tidigt i matchen, men Griffin höll jämnt tempo och verkade bli starkare och starkare allt eftersom matchen fortgick. Rua lyckades få in en vass armbåge i andra ronden men Forrest fortsatte att kämpa vidare. Rua verkade vara riktigt slut i mitten av andra ronden. I rond tre lyckades Griffin fånga Rua i ett rear naked bakifrån, vilket ledde till hans vinst mindre än en minut in i tredje ronden.

UFC 76,22 september 2007
Keith Jardine besegrar Chuck Lidell

Som huvudmatch på UFC 76 skulle alltså Keith Jardine möta Chuck Liddell. Jardine hade några månader tidigare förlorat mot Houston Alexander på mindre än en minut via en brutal knockout i första ronden och många förväntade sig nog att Lidell skulle vinna matchen enkelt. Men det var istället Lidell som blev helt dominerad. Jardine plockade isär Lidell i tre helt ensidiga ronder och vann sedan genom delat domslut.

Strikeforce: Fedor vs. Silva, 12 februari 2011
Antonio Silva besegrar Fedor Emelianenko via TKO

I november 2009 debuterade Fedor ”The Last Emperor” Emelianenko i organisationen Strikeforce mot Fabricio Werdum, en match som han förlorade på poäng. Inför år 2011 presenterade Strikeforce en tungviktsturnering med åtta av sina bästa tungviktare. Antonio “Bigfoot” Silva valdes ut till turneringen och fick möta Fedor Emelianenko. Matchen förväntades av många att bli en enkel seger för storfavoriten Fedor – som var 5-1 favorit på de flesta bettingsidorna och många pratade redan om Fedor mot Overeem i semi-finalen.

Fedor såg riktigt stark ut i början av fighten och började direkt bombardera Silva med knytnävsslag, slag som Silva stundvis verkade rädd för att besvara. Men efter ett tag började Silva att slå tillbaka och han lyckades få in ett riktigt snyggt slag som fick Fedor att kliva bakåt. Efter detta fick Silva få upp självförtroendet. Fedor fortsatte att svinga vilt, men Silva lyckades undvika majoriteten av slagen. Den andra ronden tog dock en rejäl vändning och kan vara en av de mest dramatiska MMA-ronderna någonsin. Silva dominerade Fedor helt och hållet, och fortsatte att få in slag efter slag i Fedors ansikte. Efter en serie välplacerade slag lyckades Silva fånga Fedor i ett strypgrepp som Fedor lyckades komma loss från. Vid det här laget såg det ut som att Silva verkligen hade tagit ut sig. Men trots detta var allt han behövde göra att sitta ovanpå Fedor tills ronden var slut. Den tredje ronden hade nog kunnat skifta åt Fedors håll, men tyvärr var han för skadad för att fortsätta. Fedors ena öga hade svullnat igen och matchen fick var slut.

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer