Nyhet

Shorinji Kempo – Europiska Mästerskapen 2019

Under fyra dagar samlar Svenska Shorinji Kempoförbundet 450 deltagare från 21 länder i Stockholm, för att träna, göra uppvisningar och tävla. Några svenska deltagare har EM-guld att försvara och på plats finns också flera av de stora japanska mästarna, bland andra Aosaka sensei, 9 dan.

Shorinji Kempo är en av de nio officiella moderna budo i Japan (gendai budo), som grundades 1947 av So Doshin, med syftet att motverka den hopplöshet som rådde efter den svidande förlusten i andra världskriget. Genom att träna människor i självförsvar, i en anda genomsyrad av respekt, samarbete och disciplin, ville So Doshin bidra till ett bättre samhälle. Konceptet gjorde succé, spreds över hela Japan och finns nu i 34 länder. I Sverige etablerades Shorinji Kempo under 70-talet och finns idag i Stockholm, Karlstad, Visby, Göteborg och Skövde.

Shorinji Kempos filosofi är ett system för mental utveckling, samtidigt som tekniker med rötter i kinesiska stilar, judo, boxning och sumo, utgör ett effektivt självförsvarssystem och stärker den fysiska hälsan.

Kampträning passar också bra för att träna samarbete och övervinna egna rädslor. Eftersom det tar flera decennier att bemästra den rikedom av tekniker som finns inom Shorinji Kempo, utvecklas egenskaper som respekt, noggrannhet och mod till en del av utövarens personlighet. Inom Shorinji Kempo finns djupare buddistisk filosofi för den som är intresserad, för andra stannar det vid en klassisk budo-anda – alla är lika välkomna.

Under träningen betonas hänsyn och kontroll för att kunna öva självförsvar utan skador. Slag, knän och sparkar kombineras med svep och ledmanipulationer. Ögon, strupe och skrev är primära mål eftersom det gör det möjligt att försvara sig mot större eller flera angripare. Sparring och tillämpningar tränas, men utan fullkontakt och ofta med skyddsutrustning.

Embu, att visa budo, är en form av paruppvisning som poängbedöms. Det är ursprungligen en träningsform för att nöta serier av tekniker, som utvecklats till den internationella formen av tävling. Ännu viktigare än att vinna är att träna med vänner från hela världen, dela tips och utvecklas tillsammans.

Välkommen till de 8:e Europeiska Mästerskapen i Shorinji Kempo och uppvisningar med de främsta utövarna i Europa, lördagen 6 juli, kl 13.00 i Eriksdalshallen med fri entré.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer