Artikel

4 boxningsmatcher att längta efter

Modern boxning är ett svårvadat träsk med otaliga viktklasser, proffsorganisationer och avtalscirkus med tevekanaler. Du som står utanför får här en robust guide till fyra boxningsmatcher att se fram emot 2019.

Ursäkta röran – boxning är fortfarande en välmående sport med starkt lysande stjärnor. Här är fyra högintressanta matcher som är bokade och klara under 2019. Tilläggas bör även att Tyson Fury och Tom Schwarz är bokade, men det får vi skriva om separat vid tillfälle.

13 april: Vasyl Lomachenko (12-1, 9 KO) vs Anthony Crolla (34-6-3, 13 KO)

Egentligen är själva nöjet att återse boxaren som är bäst P4P just nu. Kort resumé för läsaren som är helt utanför loopen: ukrainaren ”Loma” är dubbel olympisk mästare som skördat proffstitlar i tre viktklasser. Good guy-britten Anthony Crolla hade WBA-bältet 2015, vilket han förlorade till Jorge Linares. Kommentarkråkorna på nätet har kraxat: chanslös motståndare, meningslös match, hopplös missmatchning. Lomachenko är en fröjd att se med briljant tajming, snabba händer, genialiskt fotarbete, topptrimmad fysik, ja ALLT. I en intervju konstaterar Crolla att han helt enkelt är sämre på alla punkter.

– Jag började bli slagen på näsan för kvällar som denna, för 23 år sedan. Jag är ingen idiot och vet att detta är en enorm utmaning men 13 april kommer jag vara i bästa form både fysiskt och mentalt och åker till LA för att chocka världen, twittrade Crolla.

Har Crolla ett ess i ärmen eller lucky punch i nävarna för att bjussa på boxningsvärldens största upset i modern tid? Den som lever får se.

5 maj: Canelo Alvarez (51-1-2, 35 KO) vs Daniel Jacobs (35-2, 29 KO)

Bästisens födelsedag, ditt eget bröllop, semesterresa – spelar ingen roll, stryk dina planer den 5 maj. Här är äntligen en matchning som känns helt rätt i magtrakten, två toppboxare ska möta varandra i sin prime för att reda ut vem som är den bästa mellanviktaren i världen. Mexicos Canelo har bältet i WBA och WBC, amerikanen Jacobs har IBF-bältet. Matchningen säljer sig själv – vilket syns på den proffsiga, hövliga tonen som herrarna håller gentemot varandra. Jacobs är allround med rejäl slagkraft, medan Canelo har prima haka och har svar på pressen Jacobs förutspås sätta. Tro inte för en sekund att du är säker för att din jabb får Canelo att backa – kontringen kommer.

– Det här betyder allt för mig. Hatten av till Canelo som tagit den här fighten. Han är en true champion för mig. Med det sagt, det är vår plikt att säkerställa att ni alla får en grym match, sa Daniel Jacobs under en städad, respektfull presskonferens i Mexico City.

19 maj: Deontay Wilder (40-0-1, 39 KO) vs Dominic Breazeale (20-1, 18 KO)

Dåååååålig stämning. Redan i april 2017 rök dessa amerikanska tvåmeterjättar ihop i en hotellobby. Trashtalket är så grovt att själva sporten blir skymd: ingen pratar om respektive boxares verktygslådor inför matchen, istället handlar det om vem som sagt vad.

– Imma make sure he brings his son on to the stage to look the man in the eye that’s gonna cripple his dad, har Wilder sagt.

– Två fruar, tre flickvänner, tre barn du känner till, ett handikappat barn, barn vid sidan av, ditt liv är all fucked up, kontrade Breazeale.

Matchen kan avgöra vem som härnäst möter tungsviktsgiganten Anthony Joshua. Breazeale må vara på revanschstigen efter TKO-förlusten mot AJ under 2016, men majoriteten vill se Wilder och Joshua i samma ring. Boxningens tungvikt domineras just nu av ett triangeldrama bestående av Deontay Wilder, Anthony Joshua och Tyson Fury. Fansen har även längtat efter en rematch mellan de två sistnämnda, men alla drömmatchningar har tyvärr drunknat i boxningspolitik, avtalstjafs och divalater. Inte sedan 90-talet har vi sett två tungviktare i sin prime mötas för att avgöra vem som är bäst.

2 juni: Anthony Joshua (22-0, 21 KO) vs Jarrell Miller (23-0-1, 20 KO)

Tillåt oss att presentera! I ena ringhörnan har vi den brittiska giganten Anthony Joshua, knockmaskinen med perfekt proffsrecord som också kan skryta med innehav av tre av fyra toppkreddiga proffstitlar, olympiskt guld från 2012 (på hemmaplan, den känslan…). Så, vem är mannen som fått äran att möta den eftertraktade mästaren? Jadu. Amerikanen Jarrell Miller är en före detta kickboxare som gjorde bra ifrån sig, enda proffsförlusterna var mot legendaren Cro Cop, men sedan ville Miller tjäna stålar och bytte sport. Han har boxningens mest välsmorda käft, den 2 juni får han sin stora chans att bevisa att han kan boxas i klass med sitt babbel.

Anthony Joshua har mer rutin, mer skill, men är inte omöjlig. Det bevisade den gamla räven Wladimir Klitschko under 2017, då han i sjätte ronden luckrade upp luckorna i Joshuas försvar, sänkte honom rejält och fick hela boxningsvärlden att stanna (Joshua vann ändå i slutänden). Den 2 juni får vi fortsättningen på framgångssagan Anthony Joshua.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer