ArtikelNyhet

Kampsportsgalan 2019: Supertalangen dubbel pristagare på årets gala

Under lördagskvällens Kampsportsgala på Münchenbryggeriet utsågs William Seth-Wenzel till Årets mästare och Årets kampsportare för sina VM- och EM-guld i jujustu. Sofia Olofsson utsågs till Årets mästarinna, för fjärde året i rad, för sitt VM-guld i thaiboxning och pristagaren av Folkets pris blev Cemîl Karahan, BJJ.

Vid årets tioårsjubilerande Kampsportsgala belönades Sveriges främsta kampsportsidrottare med priser i tio olika kategorier under ledning av komikern Janne Westerlund och Gigi Babra.

På Kampsportsgalan firades Sveriges stora kampsportsframgångar under 2018. Sverige är en av världens främsta kampsportsnationer och svenska kampsportare kammade hem hela 84 internationella mästerskapsmedaljer, varav 40 guld under fjolåret. Det svenska Budo & Kampsportsförbundet är också ett snabbväxande förbund med fler än 44 000 medlemmar.

Galans vinnare
Årets kampsportare
William Seth-Wenzel, jujustu (Nacka)
Pristagaren är ett sant föredöme, bevisligen bäst i världen i din sport, och samtidigt en sådan enormt fin personlighet. Han är precis allt det som klär epitetet att vara just Årets kampsportare.

Årets mästarinna
Sofia Olofsson, thaiboxning (Täby)
När Sofia fightas är det som att hon tar oss till världens centrum. Vi häpnar över hennes otroliga överlägsenhet. Maken till dominans i thaiboxningsringarna har kanske aldrig skådat. VM-guldet som hon vann i Mexiko var inget undantag.

Årets mästare
William Seth-Wenzel, jujustu (Nacka)
Det var en fröjd att se William under VM i Malmö i höstas. Han vann alla matcher som han ställde upp i, VM-guldet var ett otroligt stort ögonblick. Att han också vann ett EM-guld under året ökar själva känslan kring vilken fantastisk idrottare som han är.

– Det känns så jäkla bra, för tre år sen vann jag Årets Genombrott men det här är verkligen kul på riktigt. Känns helt otroligt, säger William Seth-Wenzel till budokampsport.se

Årets genombrott
Josefine Lindgren Knutsson, thaiboxning (Stockholm, Bromma)
Vilken utveckling Josefine har haft under det här året. VM-guld och stora proffsmatcher. Det blir spännande att följa hennes fortsatta karriär, som knappast kan bli annat än glittrande.

Folkets pris – Guldtsuban
Cemîl Karahan, BJJ (Stockholm)
Mer om Cemil kan du läsa här https://www.fightermag.se/2019/03/07/cemil-karahan-kan-vinna-folkets-pris-riktigt-kul-faktiskt/

Årets förebild
Magnus Lundgren, armbrytning (Gävle)
Magnus har verkligen förmågan att komma tillbaka och hitta rätt. Att hjälpa andra på vägen är själva sinnebilden i att vara en förebild. Han har dessutom vunnit ett guld i veteran-VM och det är också en resa väl värd att hylla.

SB&K:s Hederspris
Stefan Stenudd
Ett av galans finaste priser, Årets Hederspris, gick till SB&K:s tidigare ordförande Stefan Stenudd. Redan på 70-talet började Stefan sin bana inom kampkonstens värld genom att börja träna aikido. Numer är han själv instruktör och reser runt världen för att dela med sig av sina kunskaper. Under sina år som ordförande i SB&K var han en kreativ mittpunkt som förde förbundet framåt och gjorde ett stort avtryck som än idag är mycket levande.

Årets traditionella utövare
Anders Pettersson, shorinji kempo (Karlstad)
Under året har Anders slitit, så som många budoidrottare som inte tävlar gör. Det handlar mer om att hålla en hög jämn nivå på sitt utövande, snarare än att toppa sig inför just ett tillfälle. Han har varit aktiv på läger och spridit svensk shorinji kempo med sedvanlig värme. Han är en enastående idrottare och en stor inspiratör.

Årets klubb
Östersund Jeet Kune Do Klubb
Klubben har verkligen utvecklats till något stort och fint. Mycket tack vare den härliga barn- och ungdomssatsningen. Östersund Jeet Kune Do Klubb har också varit duktiga på att utveckla många idrotter på klubben och är mycket uppskattad både i och utanför kampsporten.

Årets ledare
Michael Kuntz, jujutsu (Nacka)
Michaels hjärta är varmt och han har en förmåga att se människors potential. Som förbundskapten har han tagit svensk jujutsu till höjder vi knappt trodde var möjliga. Dessutom var han en stor kraft bakom själva evenemanget VM i Malmö. Vi är stolta och ändlöst tacksamma för den gärning han har gjort för vår idrott.

Årets jury
Juryn består i år av åtta profiler inom svensk kampsport:
Helena Hugosson, före detta landslagskvinna i ju jutsu och frilansjournalist och ny ordförande för juryn, Joakim Borgudd, frilansjournalist, Leif Sunje, budoexpert, Michael Sjölin, kampsportsprofil, Anders Axklo, ordförande i Svenska Armsportsförbundet, Sabrina Sedin Roskvist, förbundskapten i kickboxning, Elin Bladh, styrelsemedlem i Svenska Budo & Kampsportsförbundet
och Magdalena Kowalczyk, före detta världsmästarinna i thaiboxning och numera känd som gladiatorn Athena.

Sveriges bästa utses
På Kampsportsgalan belönas Sveriges främsta kampsportare i tio olika kategorier. Pristagarna utses av en jury, förutom i kategorin Folkets pris, där den som får flest röster vinner. Kampsportsgalan 2019 äger rum lördagen den 23 mars på Münchenbryggeriet i Stockholm och är öppen för allmänheten. På Kampsportsgalan delas priser ut i följande tio kategorier: Årets ledare, årets genombrott, årets klubb, årets mästare, årets mästarinna, årets kampsportare, Svenska Budo & Kampsportsförbundets hederspris, årets förebild, årets traditionella utövare och folkets pris – guldtsuban.

Fakta om Svenska Budo & Kampsportsförbundet
Förbundet bildades 1960 under namnet Svenska Judoförbundet och anslöts till Riksidrottsförbundet 1961. Namnet ändrades 2003 till Svenska Budo & Kampsportsförbundet och har i dag 44 000 medlemmar. I förbundet ingår 30 olika idrotter: Aikido, Allstyle, brasiliansk jiu-jitsu BJJ, bujinkan, capoeira, filippinska kamparter (FMA), glima, HEMA, iaido, jodo, ju jutsu, kendo, kickboxning, krav maga, kyokushin, kyudo, mixed martial arts (MMA), muaythai – thaiboxning, naginata, shootfighting, shorinjikempo, submission wrestling, taido, wushu, sambo, systema, savate, sumo, armbrytning och kempo. Mer info finns på: www.budokampsport.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer