Nyhet

UFC 232 – Alexander Gustafssons returmöte med Jon Jones

Lagom till nyår samlas MMA-fans från hela världen för att se den match som många har väntat på sedan giganterna möttes för första gången. Den 29 december möts nämligen Alexander Gustafsson och Jon Jones igen om det åtråvärda bältet i lätt tungvikt. Förutom titelmatchen mellan Chris Cyborg och Amanda Nunes så bjuds vi under UFC 232 även på även den svenske superbrottaren Ilir ”The Sledgehammer” Latifi som möter Corey Andersson.

Det är fem år sedan, i Toronto hösten 2013, som svenske Alexander ”The Mauler” Gustafsson (18-4-0) och amerikanske Jon ”Bones” Jones (22-1-1) möttes för första gången. Jones ansågs då, precis som inför den kommande matchen, vara en av de bästa genom tiderna och beräknades få en lätt och snabb match mot Gustafsson. Och även om Gustafsson minst sagt var matchens underdog så blev det verkligen inte fullt så enkelt som många hade trott – även om Jones slutligen stod som segrare. Somliga menar till och med att Alexander vann den matchen. Hursomhelst så röstades den nervkittlande titelmatchen fram av fansen till den bästa matchen i UFC:s historia.

Ett returmöte var planerat redan ett år efter det första mötet, men då tvingades Gustafsson dra sig ur på grund av en skada. Ända sedan dess har det varit tal om och funnits långt gångna planer på en returmatch. Men när Jones åkte dit för doping i juli 2017, med en utdragen process om fastställande av straffets längd, var det många som tvekade på om returmötet ens skulle bli av.

Gustafsson gick sin senaste match i Stockholm i maj tidigare i år då han besegrade Glover Teixeira via knockout i 5:e ronden. Matchen var Gustafssons andra raka seger efter att ha förlorat två i rad. Svensken har därefter dragits med en axelskada, men gjorde nyligen comeback. Gustafsson har varit flitig med att provocera Jones på sociala medier för att få Jones att välja honom som motståndare. Om det var provokationerna eller något annat som gjorde att Jones valde Gustafsson som motståndare i sin comeback får vara osagt.

Men nu är vi alltså bara två veckor från returmatchen och den här gången är oddsen betydligt jämnare. I skrivande stund ger Gustafsson 3.16 gånger pengarna vid vinst medan Jon Jones ger 1.40. Detta i jämförelse med den första matchen där oddsen låg på cirka 7.60 för Gustafsson och så lite som 1.10 för Jones. Några faktorer som påverkar oddsen är att sedan den första matchen mot Jones har ”The Mauler” bara fajtats mot de allra största UFC-namnen och är rankad etta i sin division. Så att Gustafsson kommer i form råder det inget tvivel om. Men det råder mer än ett frågetecken kring Jones form efter den 15 månader långa dopingavstängningen och även hur all uppståndelse runt denna har påverkat hans tävlingsförmåga rent mentalt. Svaret på de frågorna får vi definitivt den 29 december.

Nedan kan du se deras första match.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=bNKR65ZgT28

Förutom Gustafsson vs. Jones innehåller matchkortet även en annan efterlängtad fight. I augusti blev det som bekant klart att mästarinnan i fjädervikt, Christiane ”Cyborg” Justino (20-1-1) och Amanda ”Lioness” Nunes (16-4-0), bantamviktsmästarinna, kommer att mötas på UFC 232. En match dit Nunes kommer som lite av en underdog medan Justino gör det som den stora favoriten vilket också syns tydligt på oddsen. När det här skrivs, står oddsen i 3.60 gånger pengarna för Nunes och ynka 1.35 för Justino. Det mesta talar för att segern går till Justino men inget är klart förrän den sista ronden är avgjord.

Ur svensk synvinkel är mötet mellan svenske Ilir ”The Sledgehammer” Latifi (14-5-0) och amerikanske Corey Andersson (11–4-0) högintressant. Lyftkranen från Rosengård (Latifi) gick sin senaste match mot Ovince Saint-Preux, en match han vann genom stående giljotin redan i den första ronden. Efter matchen kunde Latifi klättra på rankinglistan och placera sig som nummer #3. Latifi har har i sin UFC-karriär lyckats skrapa ihop tio matcher där han vunnit sju av dem och förlorat tre.

Matchkort UFC 232 

Du ser hela eventet på Viaplay Fighting!

Huvudkort
Titelmatch i lätt-ungvikt: Jon Jones vs. Alexander Gustafsson
Titelmatch i fjädervikt: Cris Cyborg (c) vs. Amanda Nunes
Lätt-tungvikt: Ilir Latifi vs. Corey Anderson
Weltervikt Carlos Condit vs. Michael Chiesa
Fjädervikt: Chad Mendes vs. Alex Volkanovski

Underkort
Tungvikt: Walt Harris vs. Andrei Arlovski
Fjädervikt: Cat Zingano vs. Megan Anderson
Bantamvikt: Douglas Silva de Andrade vs. Petr Yan
Lättvikt: BJ Penn vs. Ryan Hall

Early prelims
Bantamvikt: Brian Kelleher vs. Montel Jackson
Bantamvikt: Andre Ewell vs. Nathaniel Wood
Mellanvikt: Uriah Hall vs. Bevon Lewis
Weltervikt: Curtis Millender vs. Siyar Bahadurzada

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer