Krönika: Jon Jones och förlusten av bältet för tredje gången

Jon Jones är en enorm talang. Kanske den bästa MMA-utövaren någonsin i lätt tungvikt till och med. Nu förlorade han återigen bältet på grund av yttre omständigheter.

Dessvärre har Jon Jones problem. Det är problem med droger, med lagen och nu står det klart att han verkligen var dopad (hade Turinabol matabolit M3 i kroppen). Även B-testet visade att han var dopad när han mötte Cormier om bältet.

Det här är förstås väldigt dåligt för Jon Jones karriär men det slänger både en skugga över sporten och visar också att sporten numera är klart mycket renare än säg för 10 år sedan. Det känns bra att Jon Jones åker fast även om det svider att en sådan fantastisk fighter gör det han gör. Om det är slarv eller medvetet lämnar jag därhän. Det är otillåtet och han ska med all rätt förlora sitt bälte!

Min farsa sa alltid att många fighters garanterat var dopade och jag minns att jag inte riktigt var så cynisk. Han hade som gammal elitidrottare själv fått anabola till och med helt öppet distribuerat till sig på Bosön på 70-talet. ”Det var så på den tiden” heter det och det var inget konstigt med det. Men det var förstås något konstigt med det och det var och är dåligt. Det var allting från läkare till landslagscoacher som såg över den ”lagliga” dopingen som sen såklart blev olaglig. Det experimenterades helt enkelt på idrottare.

Dopingen skapar orättvisa förhållanden. Daniel Cormier passar nu på att utdela några verbala smällar mot Jon Jones angående att Jones är 30 år och har alla fysiska tänkbara fördelar men ändå tar otillåtna preparat.

Kan det vara så att Jones faktiskt inte medvetet tagit något? Jo, så kan det vara med alla dessa kosttillskott och mer eller mindre märkliga och oseriösa preparat som finns på marknaden. Det finns givetvis seriösa preparat också men många gånger är det oklart exakt vad ett preparat innehåller. Läkare på RF är tydliga och säger att det är lika bra med naturliga smoothies och dylikt.
Men när det kommer till återhämtning vid skador och liknande så är förstås olika typer av doping outstanding. Men de är orättvisa.
Det går till och med att kalla de farliga, inte bara för den som tar preparatet men också den som tävlar mot den dopade. Titta på Cormier som knockades.

UFC was informed Wednesday that the result of the UFC 214 bout between Jon Jones and Daniel Cormier on July 29 was overturned by the California State Athletic Commission. The ruling changes the Jones ‘win’ to a ‘no contest’ following a potential Anti-Doping Policy violation stemming from an in-competition sample collected after Jones’ weigh-in on July 28, 2017.

As this was a title bout, Cormier will be reinstated as UFC light heavyweight champion.

Så gick UFC ut med nyheten om att Cormier nu återigen är mästare i lätt tungvikt. Jag hoppas nu innerligt på en rematch mellan Cormier och Alexander Gustafsson. En match som många tycks glömma bort att Alex mycket väl kunde vunnit.

Frågan är hur många fler doping-krönikor jag kommer behöva skriva. Jag räknar de till 11 nu.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer