ArtikelNyhet

Johanna Hamberg VM-debuterar – VM i jujutsu inleds om en dryg vecka

Johanna arbetar till vardags som gruppchef inom ingripandepolisen i Västra Mälardalen men har om några dagar en helt annan utmaning framför sig när hon debuterar i VM i jujutsu.

I början av 2017 bestämde sig Johanna för att göra en elitsatsning med siktet inställt på VM i Malmö och hon har förberett sig väl. Johanna har spetsat till sin kompetens både genom teknikträning men också extra fysträning och mental träning, dessutom har hon deltagit på flera internationella tävlingar under året.
– När jag bestämde mig för att göra en elitsatning igen i början av 2017, så var det med VM i Malmö som det stora målet. All min träning de senaste 20 månaderna har varit förberedelser inför VM, förutom kampsportsträningen så har jag haft hjälp av en fystränare och en idrottspsykolog. Träningsmässigt har jag jobbat på med kampsport och fys genom periodisering och sen har vi har haft några träningsläger med landslaget. Tävlingsmässigt har jag deltagit på tre internationella tävlingar, EM i Polen och SM, säger Johanna.

Johanna bor i Västerås och kommer att tävla i 55-kilosklassen i stilen fighting* och hon blickar fram emot mästerskapet med spänning.
– Jag har en bra känsla inför VM, det ska bli så roligt. Stämningen i truppen är riktigt bra, vi har tränat och tävlat mycket tillsammans under året, säger Johanna.

Nivån på de potentiella motståndarna hon kan möta är hög och bland deltagarna har hon en nordisk favorit hon gärna skulle kliva upp mot i en VM-final.
– Motståndet i min viktklass är riktigt bra. Jag har tävlat internationellt i landslaget till och från sedan 2009 och under den tiden har det inte varit så många riktigt bra tjejer i klassen som det är just nu. Men Rebecca Dahl från Danmark skulle vara rolig att möta i en VM-final, hon vann World Games 2017 och är en komplett fighter. Det är svårt att hitta brister i hennes game, men för varje gång vi mötts har jag lyckats lite bättre. Sist vi möttes var i German Open i oktober och då vann hon med 7-5, så det vore väldigt intressant att se utgången i en VM-final mellan oss, avslutar Johanna.

*Fighting
En blandning mellan karate, judo och brottning, där det gäller att ta poäng i varje del. Lyckas man kan man vinna på ippon (teknisk överlägsenhet). Man kan även vinna på poäng om matchen går tiden ut.

VM i jujutsu pågår mellan 23-25:e november i Baltiska Hallen, Malmö. Sverige ställer upp med en trupp om 14 deltagare i stilarna ne wasa, fight och duo.
Biljetter till evenemanget går att köpa på plats, mer info finns här. 

Text: Annie Bondefelt
Foto: Arkivbild

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer