Artikel

Nakano Takeko – den kvinnliga samurajen

De sju samurajerna var alla män, men statistiskt sett borde två ha varit kvinnor – enligt utgrävningar av gamla japanska slagfält. 1853 påbörjade Takeko Nakano sin samurajskolning som sexåring och 15 år senare ledde hon ett uppror mot kejsarens moderna armé. Detta är hennes historia.

Det finns fenomen som lever vidare genom århundradena. Fenomen och personligheter som aldrig slutar att inspirera. Mycket av det vi möter i film, spel och serier baseras på sanna historier om hjältar som faktiskt funnits. Ofta utvecklas dock legendarer från förr till sägner som kanske inte alltid är så nära sanningen. I slutet av 1800-talet levde en sådan person, en hjältinna på sin tid och som än idag inspirerar – Nakano Takeko.

Nakano föddes 1847 och redan som ung tränades hon i krigskonsterna och andra färdigheter förväntade av en samuraj. Hon adopterades av sin lärare Akaoka Daisuke och 1868 klev Nakano in i slaget om Aizu med sin naginata, en stav med en böjd svärdsklinga i ena änden och som betyder ”mejande svärd”. Nakano kom att bli ledare för en grupp kvinnliga kämpar som stred på eget initiativ, då de vägrades inträde i den officiella armén.

Nakano skadades svårt av ett muskötkula i bröstet i samband med att hon ledde ett anfall under Boshinkriget. Istället för att låta sig tillfångatas, bad hon sin syster, Yuko, att hugga av huvudet och begrava det på ett värdigt vis, vilket också skedde då Nakanos huvud fick sin sista vila under ett träd i Hokaiji templet, idag Aizubange i Fukushima.

Takeko Nakano dog endast 21 år gammal, men de få åren räckte för att hon skulle etablera sig som en stark ledare och fruktad krigare, något som gav henne en given plats i historien.

Arvet lever vidare

Än idag lever hennes arv vidare som en förebild inte minst för kvinnliga kampsportare som inspireras av Nakanos mod, styrka och unika ledarskapsförmåga. När shogunatet föll och samurajklassen avskaffades 1868 systematiserades stridskonsterna till idrotter. Idag är naginatajutsu, bruket av naginata, en kampsport med främst kvinnliga utövare. Naginatan ger ett avstånd till motståndaren som kompenserar styrka och ansågs överlägsen i en strid mot svärd och i försvar mot flera motståndare. Under den årliga höstfestivalen i Aizu finner man numera alltid en grupp med unga kvinnor i festivaltåget. Alla klädda i hakama och traditionella hårband för att minnas Nakanos tapperhet såväl som hennes grupp av kvinnliga krigare. Tillsammans med onna bugeisha (kvinnliga krigare) som Kejsarinnan Jingu, Tomoe Gozen, Hojo Masako och Nakano Takeko är naginatajutsu en viktig del av Japans historia, identitet och självbild.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer