ArtikelNyhet

Comeback igen: Mayweather byter boxning mot MMA?

Floyd ”Money” Mayweather Jr. kommer förmodligen aldrig att pensionera sig. 41-åringen lämnade ringen redan 2007, men har sedan dess nästan varje år dykt upp i en ”comeback”-match mot otaliga motståndare, och för enorma summor pengar. Den senaste matchen han ställde upp i ansågs, då, vara en av de mest inkomstbringande i historien. Då mötte han MMA-utövaren Conor ”The Notorious” McGregor, och vann efter 10:e ronden. Nu har den flerfaldige mästaren gått ut med att han, återigen, kan komma att avbryta pensionen. Men den här gången är det inte för att boxas, utan för att börja med MMA och kliva upp i UFC-oktogonen.

Sedan han ”slutade” med boxningskarriären har Floyd Mayweather gått från idrottsman till businessman. Hans varumärke är i dag värt flera miljoner dollar och Mayweather har varit ansiktet utåt för flera kända varumärken. Nu ryktas det även att Mayweather kan vara intresserad av att köpa ett fotbollslag. Newcastle Uniteds ägare Mike Ashley har länge försökt att sälja klubben, som just nu ligger på en 10:e plats i Premier League. Mayweather har sagt att han älskar staden och att om det är en bra affär skulle han utan problem kunna tänka sig att investera i fotbollslaget. Enligt sportbetting-sajterna är det Manchester City, som har förlängt kontraktet med supertränaren Pep Guardiola, som kommer att vinna ligan med oddsen 1.000. Mayweather vet redan vilka drömspelare han skulle vilja se i laget om han skulle investera i det. Cristiano Ronaldo, som är en nära vän till boxaren, hade passat fint i laget och enligt Mayweather skulle han kunna avsluta sin karriär i klubben, när det är dags för det.

Ingen mer boxning
Trots att Mayweather är obesegrad i 50 boxningsmatcher har han sagt att han inte kommer att komma tillbaka till boxningen (något som han i och för sig har sagt förut). Istället är det MMA som lockar, och han säger att han redan är en hyfsad brottare. På en skala 1 till 10 säger Mayweather att hans brottning ligger på en 7:a och att han kan gå upp till en 9:a om han tränar rätt. För att göra verklighet av sin framtida MMA-karriär har han nu gått ihop med tränaren, och tillika UFC-mästaren, Tyron Woodley.

“Floyd Mayweather is interested in taking a mixed martial art bout, maybe a few of them, so who better than The Chosen One to teach him the ropes on how we get off the ropes and get in the cage?” 

Woodley har sagt till media att fokus kommer att ligga på att Mayweather måste lära sig försvar mot sparkar, för att sedan satsa på nedtagningsförsvar och att man hoppas att han ska kunna debutera redan i slutet av 2018.

”Y’all think it’s a joke but think about this: Floyd Mayweather’s one of the best strikers of all times. How many guys in the UFC that can’t wrestle, and can’t grapple and they consider themselves a stand-up fighter? If they have to stand across from one of the greatest strikers ever, they’re gonna be in a world of smoke.”

Enligt MMA-veteranen och tidigare UFC-mästaren Vitor Belfort  skulle inte Mayweather klara sig länge i en MMA-match. Inte ens mot en tonåring:

”I think he doesn’t have a chance even against the young kids, 15, 14-year-olds. I don’t think he has a chance, no. He has a lot to learn on the ground, kicks. I think it’s an illusion (to say) that happens unless it’s different rules or a fight in his world. With his arms, on his weight, he’s a phenom. Now, involving legs and other things, no chance.”

UFC nästa?
Den 41-årige Mayweather har inte gjort någon hemlighet av att det är UFC som gäller om han ska gå upp i en match igen, och att det då är 65-kilosklassen som gäller. Huruvida det kommer att bli en ny match mot irländaren Conor McGregor (de bägge mötes i en boxningsmatch den 26 augusti 2017) är ännu oklart, även om rykten om en re-match har cirkulerat. Detta har dock UFC:s president, Dana White, dementerat och sagt att det, ännu, inte finns något planerat mellan Mayweather och den skandalomsusade irländaren.

Enligt Al Raisi, redaktör på The Sports Journal – den största sportsidan i Dubai, väntas matchen bli en co-promotion mellan Mayweather Promotions, UFC samt McGregor Sports and Entertainment. Enligt flertalet medier att det pratas om något som mer liknar en boxningsmatch i bur med MMA-handskar där varken knän, nedtagningar, armbågar eller sparkar skulle vara tillåtna. Men även här menar Dana White att han aldrig skulle tilllåta en match under de spelreglerna få ske i hans oktagon.

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer