Artikel

Vikten av att äta rätt när du tränar hårt

Kosthållning ingen dans på rosor och idrottsmän som Conor McGregor och Floyd Mayweather måste ständigt påminna sig om vikten av att äta rätt. Det krävs disciplin, även om det är lite enklare för proffsen – de har ju hjälp av kostrådgivare, dietister och ibland till och med egna kockar. Här kommer några snabba tips hur du kan tänka för att äta bättre.

Det är kanske svårt att tro det, men kampsportare på elitnivå har samma problem som vi andra. De måste ständigt tänka på sin kost och på vad och när de ska äta för att bli starkare och må bättre. För kampsportare är det extra noga med vad man äter, eftersom man tävlar i olika viktklasser och därmed måste hålla vikten, och varken över- eller understiga målet.

Högintensiva sporter kräver kolhydrater
Kosthållning är väldigt individuellt och även om två idrottsmän utövar samma sport, och i samma viktklass, kan deras kost se helt olika ut. Däremot är alla kampsporter högintensiva, vilket innebär att det är kolhydrater som är den främsta energikällan. Utan kolhydrater kan man inte träna på den intensiva nivån som krävs för exempelvis MMA eller thaiboxning och man brukar räkna med att man vid hård träning bör få i sig 8-10 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt.

Det är samtidigt minst lika viktigt vart kolhydraterna kommer ifrån. MMA-utövaren Chris Weidman har berättat att han i början av sin karriär bara åt ”bra mat” när han tränade som mest, men sedan levde på skräpmat och jordnötssmör när han inte tränade. Men sedan 2015 har han lärt sig vikten av att äta bättre livsmedel, såsom grönsaker, fiberrikt bröd och protein från ekologiskt kött och fisk. Det har inte bara gjort att hans muskler får mer energi, utan också att han återhämtar sig fortare.

Undvik halvfabrikat
Nästan alla kostrådgivare är eniga om att man som elitidrottare, och som vanlig motionär, bör plocka bort halvfabrik, produkter fyllda med transfetter och konstgjort socker. Dessa hjälper varken till att bygga upp muskler eller håller energin uppe och bör undvikas till varje kostnad. Conor ”The Notorious” McGregor, som har varit väldigt öppen med vad han äter, äter exempelvis aldrig bröd, kakor eller hämtmat av olika slag. Boxaren Floyd MayWeather, som har erkänt att han älskar juice och friterad mat, pressar istället juicerna själva (eller rättare sagt, hans kock gör det) och använder sig av nyttigare alternativ än frityrsmet och tillhörande oljor.

Glöm inte vattnet!
Ett tips som återkommer från alla dietister och rådgivare är att kampsportare hela tiden måste hålla kroppen återfuktad. Som tumregel brukar man säga att för varje kalori man förbränner måste man fylla på med 1 ml vatten. Gör man av med till exempel 4000 kalorier under ett träningspass, måste man fylla på med 4 liter vatten. Däremot får man inte glömma bort att vattenintaget som kommer från maten man äter också bör tas i beräkning.

Dessa tips kan användas av alla, men bör verkligen följas av de som vill komma upp på elitnivå, för ju tidigare man lär sig vikten av att äta rätt – desto bättre.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer