ArtikelNyhet

Kampsportsgalan 2018: Här kan du se hela sändningen och läsa om vinnarna

Under lördagskvällens Kampsportsgala på Berns utsågs Sofia Olofsson till Årets mästarinna för tredje året i rad, för sitt EM-guld, guld i World Games och en proffstitel. Till Årets kampsportare utsågs Alan Do Nascimento, Årets förebild blev Cemîl Karahan, Årets mästare blev Fredrik Widgren och årets vinnare av Folkets pris blev den populäre Hamza Bougamza. På plats var Fighter Magazines Simon Kölle som programledare och sändningen producerades av Tsuba Media.

Galakvällen inleddes med att ordföranden för Riksidrottsförbundet Björn Eriksson minglande med bland andra Stefan Sauk och Sean Banan. Vid årets Kampsportsgala belönades Sveriges främsta kampsportsidrottare med priser i tio olika kategorier under ledning av Thabo Motsieloa och Gigi Babro.

På Kampsportsgalan firades Sveriges stora kampsportsframgångar under 2017. Sverige är en av världens främsta kampsportsnationer och svenska kampsportare hem hela 86 internationella mästerskapsmedaljer, varav 30 guld under fjolåret. Det svenska Budo & Kampsportsförbundet är också ett snabbväxande förbund med fler än 42 000 medlemmar.

Galans vinnare
Årets kampsportare
Alan Do Nascimento, brasiliansk jiu-jitsu BJJ
”Denna idrottare har tagit sig tillbaka till den yttersta toppen, inte bara som en enastående utövare – utan också som en fantastisk instruktör. Han ligger bakom flera andra stora kampsportares framgångar. Han vann dessutom en av världens mest prestigefyllda BJJ-tävlingar under 2017.”

Årets mästarinna
Sofia Olofsson, thaiboxning
”Vilket sanslöst 2017 denna otroliga tjej hade. Det blev ett EM-guld, ett guld i World Games och en proffstitel. Allt har vunnits i särklassig överlägsenhet.”

Årets mästare
Fredrik Widgren, ju jutsu
”Under 2017 släppte det äntligen och det blev ett efterlängtat EM-guld. Seger blev det också i stortävlingen Paris Open och även ett brons i Worlds Games.”

Årets genombrott
Khaled Laallam, MMA
”Med en härlig finurlighet har han charmat amatörvärlden. I höstas blev det ett sensationellt VM-guld och ett silver i European Open. Nu väntar vi spänt på vad som händer härnäst för årets genombrott 2017.”

Folkets pris – Guldtsuban
Hamza Bougamza, thaiboxning
Folkets pris, Guldtsuban, utses av allmänheten genom en omröstning på nätet.

Årets förebild
Cemîl Karahan, brasiliansk jiu-jitsu BJJ
”Att vara årets förebild är att vara mer än bara sitt idrottande. Det handlar om att vara en god lagkompis. Pristagaren i denna kategori uppfyller alla de värden det innebär att vara just en förebild.”

SB&K:s Hederspris
Li Min Hua, wushu

Årets traditionella utövare
Jodolaget
”Polen. Storbritannien. Slovakien. Tyskland. Alla åkte de på pumpen mot ett svenskt lag som inte gick att stoppa under EM.”

Årets klubb
Växjö Titans
”Klubben innehar flera av SB&K:s idrotter och har under 2017 slitit med stora frågor där inkludering varit ett adelsmärke. Föreningen är verkligen ett gott exempel på hur en modern kampsportsförening bör arbeta.”

Årets ledare
Lena Olsson, thaiboxning
”Vårt förbund dräller av fantastiska ledare. Denna är ordförande i en av de större föreningarna i förbundet. Hon är också en fast punkt och en trygghet för stjärnorna i landslaget i thaiboxning. Trots att hon verkar lite i skymundan är hon en av de största stjärnorna i förbundet.”

Årets jury
Juryn består i år av åtta profiler inom svensk kampsport:
Helena Hugosson, före detta landslagskvinna i ju jutsu och frilansjournalist och ny ordförande för juryn, Joakim Borgudd, frilansjournalist, Leif Sunje,budoexpert, Michael Sjölin, kampsportsprofil, Anders Axklo, ordförande i Svenska Armsportsförbundet, Sabrina Sedin Roskvist, förbundskapten i kickboxning, Elin Bladh, styrelsemedlem i Svenska Budo & Kampsportsförbundet
och Magdalena Kowalczyk, före detta världsmästarinna i thaiboxning och numera känd som gladiatorn Athena.

Sveriges bästa utses
På Kampsportsgalan belönas Sveriges främsta kampsportare i tio olika kategorier. Vinnarna utses av en jury, förutom i kategorin Folkets pris, där den som får flest röster vinner. Kampsportsgalan 2018 äger rum lördagen den 17 mars på Berns i Stockholm och är öppen för allmänheten. På Kampsportsgalan delas priser ut i följande tio kategorier: Årets ledare, årets genombrott, årets klubb, årets mästare, årets mästarinna, årets kampsportare, Svenska Budo & Kampsportsförbundets hederspris, årets förebild, årets traditionella utövare och folkets pris – guldtsuban. Biljetter finns att köpa via https://www.ticketmaster.se/event/kampsportsgalan-2018-biljetter/496203

Fakta om Svenska Budo & Kampsportsförbundet
Förbundet bildades 1960 under namnet Svenska Judoförbundet och anslöts till Riksidrottsförbundet 1961. Namnet ändrades 2003 till Svenska Budo & Kampsportsförbundet och har i dag 42 000 medlemmar. I förbundet ingår 28 olika idrotter: Aikido, brasiliansk jiu-jitsu BJJ, bujinkan, capoeira, filippinska kamparter (FMA), glima, HEMA, iaido, jodo, ju jutsu, kendo, kickboxning, krav maga, kyokushin, kyudo, mixed martial arts (MMA), muaythai – thaiboxning, naginata, shorinjikempo, submission wrestling, taido, wushu, sambo, systema, savate, sumo, armbrytning och kempo. Mer info finns på: www.budokampsport.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer