ArtikelNyhet

Dags att sparka liv i soffpotatisarna

Debatten om stillasittande ungdomar som i sin tur leder till försämrad hälsa är välkänt. En regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (2017) visar att svenska barn och ungdomar rör sig för lite eller inte alls, verken i skolan eller på fritiden. Många skolor står handfallna inför utmaningen samtidigt som lokala idrottsföreningar skriker efter nya medlemmar. Läs om vad Stavsborgsskolan gjorde för att väcka intresset för idrott och hälsa hos eleverna.

Björn Stråby arbetar som idrottslärare på skolan och har som mål att få fler elever att välja ett aktivare liv och visa att idrottt är så mycket mer än bollekar eller att hoppa bock. Björn undervisar en hel del i även mental träning eftersom han anser att om man har rätt mental inställning och attityd så har man lättare att utmana sig själv till ett aktivare liv. Så med siktet inställt på att införa mer glädje och intresse för idrott och hälsa så har Björn startat samarbeten med olika idrottsföreningar som kommer till Stavsborgsskolan i Stockholm under en dag för att undervisa och visa upp det bästa inom sin idrott.

– Jag älskar att undervisa och motivera mina elever och för att få ut maximalt utav vissa idrotter så bjuder jag in personer som är proffs inom sin idrott och på så sätt inspirera eleverna än mer till att börja aktivera sig, säger Björn när vi frågar honom hur det kommer sig att han startade dessa samarbeten.

Under höstterminen har bland andra Stockholm Sport Academy undervisat i parkour och tricking, Tyresö Volleyboll har fördjupat elevernas kunskaper inom sin idrott och Älta IF:s fotbollssektion visade grunderna i fotboll. Björn kom i kontakt med Peter Rollfelt och Emely Fransson från JSK Taekwondo när han letade efter en kampsportsförening som var villiga att komma på besök med målet att inspirera skolans elever. Efter träningpassen bjöd JSK Taekwondo inte bara på en spektakulär uppvisning utan även på lärdomar för livet. Eleverna tyckte att JSK:s tankar om att sätta mål var bra och viktiga – man kommer ingen vart med någonting ifall man inte har några mål oavsett om det handlar om idrott eller livet i stort.

Mellan två träningspass passade vi på att ställa ett par frågor till Peter och Emely om vad de tycker om Björns initiativ:

– Det är svårt för skolor att åka till kampsportsklubbar så därför är det bra att skolor tar initiativ och bjuder in föreningar. Intresset för liknande evenemang har inte varit stort från andra skolor. Taekwondo har inte haft ett så bra rykte eftersom att de för det mesta bara sparkas vilket gör så många ser taekwondo som våldsamt. Men det sker inte så mycket skador – skadefrekvensen är faktiskt lägre i taekwondo än vad den är i pingis, förklarar Peter.

Peter Rollfelt började med taekwondo 1985 och har sen dess tränat i stort sätt varje dag och undervisat mer än 4500 timmar. Detta har resulterat i åtskilliga medaljer både nationellt som internationellt och Peter har sammanlagt hela 28st svartbältesgraderingar inom olika kampsporter där 8:e gradens svarta bälte  och titeln ”Grand Master” i WTMF Taekwondo sticker ut rejält.

Emely Fransson, som även hon har en gedigen meritlista inom kampsport, började utöva taekwondo 2008, har representerat det Svenska landslaget ett flertal gånger och tog SM-guld så sent som i December 2017.

Kan Taekwondo kan utövas av vem som helst eller om man behöver några särskilda förkunskaper. 
– Vi ser gärna ser att fler barn och ungdomar kommer och provtränar hos dem då alla är välkomna oavsett om man är nybörjare, unga som gamla, kön, sexuell läggning, ursprung eller religion. JSK Taekwondo tycker att det är viktigt att våga testa nya saker, att ska visa respekt för sig själv och sina medmänniskor samt att man ska våga ta hjälp när man behöver, svarar Emely,

Tack vare JSK:s inställning och enormt uppskattade besök så hoppas Björn att detta var början på ett långsiktigt samarbete tillsammans, men även att andra föreningar inom kampsport kan tänka sig att komma på besök och framför allt att fler skolor ska anta utmaningen att göra skillnad för elevernas hälsa.

Elias Högstrand, Noa Eriksson, Alva Dahl (Åk 9, Stavsborgsskolan)

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer