Krönika

Krönika: 4 VM-guld i MMA

Sverige fortsätter att briljera när det kommer till Amatör MMA. Nu på VM i Bahrain blev det 4 guld och Simon Kölle skriver om värdet av framgångarna.

De svenska guldmedaljörerna är Anna Astvik, Serdar Atlas, Khaled Laallam och Irman Smajic.

Anna Astvik tog hem guld i sitt första VM och det måste nog anses som lite av en skräll. Inte för att Anna kunde räknas bort på något sätt (hon tog ändå ett silver på EM där Fannie Redman vann), men efter hennes förlust mot Camila Rivarola såg det ut som att hon hade mycket att jobba på. Annas styrka och dominans under VM var häftig att se och det råder ingen tvekan om att Anna verkligen utvecklats mycket på kort tid.

Serdar Altas var något av en favorit inför VM och det efter ett imponerande EM 2016 där det blev guld. Serdar har ställt upp i VM förr men då gick det inte så bra. Nu däremot fortsatte Serdar sin vinstsvit och vann alla sina matcher på VM. Det krävdes fyra segrar för att ta hem guldet i flugvikten och något som oroade många var motståndaren till Serdar i finalen Yernaz Mussabek. Yernaz hade nämligen vunnit över svenske Dennis Ryden och var faktiskt obesegrad när han mötte Serdar. I semifinalen syntes dock en del luckor hos Yernaz då han med nöd och näppe knep en finalplats (delat domslut) mot amerikanske Sean Stebbins.

Serdar är vass och det snackas nu mycket om vad karriären framöver tar vägen för honom? Det är helt klart läge för Serdar att bli proffs och han kan onekligen gå riktigt långt i viktklassen!

Här en intervju med Serdar från 2016. Lite kul att han säger att 2016 skulle vara hans bästa år men det råder nog ingen tvekan om att han är till och med bättre nu i år 2017.

Khaled Laallam tog ett silver på EM 2016 och nu ett guld på VM i Bahrain. Khaled är väldigt stabil och faktum är att IMMAF utsåg honom till pound for pound bästa utövare bland männen vilket säger en hel del! Jonathan Broberg på Svenska Budo & Kampsportsförbundet tycker Khaled påminner om Rostem Akman och det är faktiskt lite kul för jag tänkte exakt samma sak när jag såg Khaled. Khaled Laallam tävlar i mellanvikt och det skulle bli 4 matcher för honom men det blev bara tre då en mycket tuff australiensare vid namn Andy Stanway inte fick ställa upp i en match mot Khaled för läkarna.

Khaled kommer kunna gå långt inom MMA och det här är en fighter att verkligen hålla utkik efter. Med tanke på att Khaled förlorade en fight tidigare i höstas mot Khamzat Girikhanov så vänds nu också givetvis blickarna också mot Khamzat som även han ska bli kul att följa!

Irman Smajic är en mästare ut i fingerspetsarna. Han har nu tagit hem sitt andra VM-guld! Irman är en stor (tungvikt) fighter som bortsett en förlust i finalen på EM vunnit 13 av sina senaste fighter. Irman är en härlig karaktär och en riktigt stabil fighter. Vad som nu kommer hända är tveksamt. Han verkar vara nöjd med att vara amatör men själv önskar jag verkligen att Irman blir ett proffs då han har stora chanser att skapa kaos i viktklassen för många!

Här är vår intervju med charmige Irman från förra året:

Utöver enskilda prestationer så måste jag passa på att buga och lyfta på hatten för hela landslaget och dess ledning. Även SMMAF som genomfört detta med Amatör MMA. När jag ändå är inne på att tacka så kan jag även tacka IMMAF som håller VM.

 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer