ArtikelNyhet

Svenskarnas medaljchanser i World Games

Mellan den 20-30:e juli pågår World Games i polska Wroclaw och ca 3500 atleter beräknas delta från fler än 100 olika länder. Sju svenskar i tre olika kampsporter är uttagna: Constantino Nanga, Isa Tidblad Keskikangas, Sofia Olofsson, Zina Djelassi, Fredrik Widgren, William Seth-Wenzel och Max Hederström.

Zina Djelassi

Ålder: 25
Viktklass: -60kg
Idrott: kickboxning
Klubb: Masters Gym Kick & Thaiboxning IF

Foto: Jonathan Broberg

”Kom fram som en jättetalang för rätt många år sedan nu och har gjort fina resultat sedan dess, i både kickboxning och thaiboxning. Är ändå enligt mitt tycke bättre i kickboxning där hennes stil kommer mer till pass. Svarade för ett makalöst EM förra året där hon tog skalp på skalp och verkligen cementerade en plats i Europatoppen genom ett silver.
Med i mästerskapet är ryskan Ponomareva som vann EM-finalen, hon får sannolikt bära favoritskapet under det här mästerskapet. Dock ger jag Zina god chans att ta medalj.”

Deltagare i viktklassen
Tatiana Ponomareva (Ryssland)
Zina Djelassi (Sverige)
Natallia Martiukhina (Ukraina)
Lucia Cmarova (Slovakien)
Melissa Martinez Aceves (Mexiko)
Shara Khamzina (Kazakstan)
Nabila Tabit (Marocko)
Marta Waliczek (Polen)


Fredrik Widgren

Ålder: 23
Idrott: jujutsu
Viktklass: -77kg
Klubb: Nacka Dojo IF

Foto: Jonathan Broberg

”Widgren slog igenom i jujutsuvärlden med dunder och brak under VM i Wien 2011. Den då 18-årige talangen vann VM-silver och pressade fransmannen Percy Kunsa hårt i finalen – och världen häpnade över svensken. Sedan har Widgren sannerligen etablerat sig i världstoppen och i våras kom ännu en stor framgång i och med EM-guldet. Men. Det tål att sägas igen. När man kikar på viktklassens namn förstår man också hur svår -77 på herrsidan är.
Där finns fransmannen Kunsa, som varit ledande i vikten de senaste åren får man väl ändå konstatera. Ryssen Borok är fantastisk i sina bästa stunder, likaså tysken Knebel. Men Widgren är det något alldeles speciellt med, det har jag vidhållit förr, och har allt i sin jujutsuportfolio för att inte bara vinna mästerskap igen – utan att också bli en jujutsuprofil för de allra största historieböckerna. Jag sticker ut hakan och säger att ”Freddan” vinner guld.”

Deltagare i viktklassen
Fredrik Widgren (Sverige)
Andreas Knebel (Tyskland)
Ilia Borok (Ryssland)
Saparmurat Nurmukhanbetov (Kazakstan)
Jonathan Charlot (Mauritius)
Percy Kunsa (Frankrike)


William Seth-Wenzel

Ålder: 20
Idrott: jujutsu
Viktklass: -85kg
Klubb: Nacka Dojo IF

Foto: Jonathan Broberg

”Ännu en svensk supertalang som meritmässigt redan nu befinner sig på liknande höjder som Widgren flög på vid samma ålder. William är oberäknelig och ser luckor och möjligheter i matcherna som få andra. Hans enorma fysik ger också fördelar och Seth-Wenzel är dessutom regerande Europamästare, efter att ha slagit den i det närmaste oslagbara dansken Mikkel Willard under EM.
Dansken kommer sannolikt vara revanschfylld och det lär också ryssen Belov vara. Toppen i denna viktklass är ett getingbo och mellan brons och guld är det oerhört lite som skiljer. Jag tror emellertid minst på finalplats för Seth-Wenzels del.”

Deltagare i viktklassen
Mikkel Willard (Danmark)
Ivan Nastenko (Ukraina)
Denis Belov (Ryssland)
Junior Cabezas Quinones (Colombia)
Nicolas Baez (Schweiz)
William Seth-Wenzel (Sverige)


Max Hederström

Ålder: 28
Idrott: jujutsu (Ne waza)
Vikt: -94kg
Klubb: Gladius MMA IF

Foto: Jonathan Broberg

”Den store och starke göteborgaren har en gedigen kampsportsväska numera att packa meriter ifrån. Han har gått MMA-matcher, är ett nyblivet svartbälte i BJJ och hade ett oerhört fint EM i våras där han blev silvermedaljör. Hederström har gått framåt oerhört i sin utveckling de senaste åren och är en av de bättre i vikten i Europa redan.
Italienaren Tomasetti kan vara lurig, men saknas i World Games gör ryssen som vann EM-finalen i våras, vilket ytterligare ger Hederström slagläge.”

Deltagare i viktklassen
Faisal AlketbiI (Förenade Arabemiraten)
Bruno Tomasetti (Italien)
Florent Minguet (Belgien)
Mohsen Hamidiaghchay (Iran)
Max Hederström (Sverige)
Kristof Szucs (Ungern)


Constantino Nanga

Ålder: 21
Idrott: thaiboxning
Viktklass: -81kg
Klubb: Stockholm Muaythai IF

Foto: Jonathan Broberg

”Costas, som han kallas, är en av de största thaiboxningstalangerna jag har sett. Lite på samma nivå som när Sanny Dahlbeck eller Hamza Bougamza kom fram, känns det som. Fast Nanga är betydligt större. Och nu börjar han också samla stora meriter. VM-brons 2016, och i höstas vann han en stormatch i proffsregler på Rumble of the kings. Och även om Nanga fick ett wild card till World Games hade han säkert kvalat in om han hade varit med i EM. Saknas i vikten gör vitryssen Dmitry Valent, som vann VM-guldet i Minsk i våras. Dessutom saknas också semifinalisterna från VM iraniern Hashem och ukrainaren Karpych. Medaljläge för ”Costas”.”

Deltagare i viktklassen
Mikita Shostak (Vitryssland)
Rafal Korczak (Polen)
Ubbiniyaz Tureniyazov(Uzbekistan)
Ali Dogan (Turkiet)
Valenzuela Ivan (Mexiko)
Manuel Magi (Italien)
Constantino Nanga (Sverige)
Mohammad Salama (Jordanien)


Isa Tidblad Keskikangas

Ålder: 25
Idrott: thaiboxning,
Viktklass: -60kg
Klubb: Tip Muaythai IF

Foto: Matilda Ritzén

”Efter VM-guldet som landslagsdebutant i Malaysia 2014 i -75kg har Isa fortsatt att leverera medaljer på löpande band. Detta trots att hon gått ner fem (!) viktklasser sedan VM-guldet. I höstas vann Tidblad-Keskikangas EM i Split och var inför VM i Minsk den stora favoriten i viktklassen, trots att VM i Jönköping inte alls blev som hon hade velat. Men det blev inget VM då Isa erbjöds en proffsmatch istället. Den förlorade hon mot Antonina Shevshenko, även om hon pressade ryskan hårt.
Shevshenko finns inte med i denna tävling men däremot återfinns flera bekanta ansikten, bland andra finska Gia Winberg och ryskan Vinnikova. Jag håller ändå Isa som en av de största favoriterna till guldet.”

Deltagare i viktklassen
Nili Block (Israel)
Isa Tidblad Keskikangas (Sverige)
Marta Gusztab (Polen)
Gia Winberg (Finland)
Svetlana Vinnikova (Ryssland)
Nina Scheucher (Österrike)
Antje Van Der Molen (Peru)
Viktoriia Ivanets (Ukraina)


Sofia Olofsson

Ålder: 27
Idrott: thaiboxning
Viktklass: -54kg
Klubb: Odenplan Fightgym IF

Foto: Jonathan Broberg

”Olofsson är inte enbart den största svenska stjärnan i truppen, en stjärna bland stjärnorna, hon är ett ansikte för hela World Games efter att i fjol blivit framröstad till ”Athelete of the year” av just organisationen bakom World Games. Olofsson är ett av de absolut största thaiboxningsnamnen på damsidan överhuvudtaget och är också innehavare av proffsbältet i WMC.
Lägg därtill att hon har vunnit VM-guld 2016. Att hon inte vann VM i våras berodde på att hon inte var med i Minsk, utan istället satsade på proffsturneringen i Thailand ”Angel Fight”, där hon också snart går nästa match mot en japanska. Med i World Games finns fransyskan Lacroix som ofta gör bra ifrån sig på amatörmästerskapen, liksom ryskan Drozdova, som vann VM-guld i Minsk och bland annat vann semifinalen över Josefin Lingren-Knutsson. Olofsson är favorit i mästerskapet.”

Deltagare i viktklassen
Sofia Olofsson (Sverige)
Maria Lobo (Portugal)
Juliette Lacroix (Frankrike)
Natalia Leciejewska(Polen)
Valeriya Drozdova (Ryssland)
Meltem Bas (Turkiet)
Tristana Tola (Peru)
Janice Lyn (Kanada)


Lyssna på senaste avsnittet av Kampsportspodden med Sofia Olofsson och Isa Tidblad Keskikangas!FAKTA OM WORLD GAMES
Organisationen bakom World Games är IWGA, International World Games Association, och grundades 1980. Under 70-talet hölls ett antal evenemang men det var först 1981 som det första World Games anordnades i Kalifornien, 18 utvalda sporter deltog och 1285 deltagare tävlade.

Koncept
Tävlingarna samlar de sporter som aspirerar till att bli olympiska och upplägget har stöd från den Internationella Olympiska Kommittén, IOC. Tidigare idrotter som inkluderats i World Games som nu har OS-status är bland annat triathlon, taekwondo, badminton och rugby.
World Games går av stapeln vart fjärde år och bjuder in de 8 bästa idrottarna i världen i varje gren, eller de 6-8 bästa lagen, att tävla om en av de 180 medaljerna. WG består av 37 idrottsförbund, innefattar 60 olika icke-olympiska sporter och eventet brukar ha strax över en halvmiljon åskådare.

Regler & riktlinjer
Alla sporter är inte med under varje evenemang utan det anpassas utefter vilka möjligheter värdstaden har. World Games och OS skiljer sig åt på en punkt, inga nya faciliteter eller infrastruktur får byggas enbart för evenemangets skull. Utöver det har WG samma uppförandekoder, samma antidoping-regler och ansvar att skydda kringliggande natur och miljö.

Medaljliga & deltagare 2017
Sverige ligger på en 10:e plats i medaljligan inför mästerskapet i Wroclaw där den svenska kampsporten representeras av följande atleter:

KICKBOXNING 26-27/7
Zina Djelassi

JU JUTSU 28/7
Fredrik Widgren
William Seth Wenzel
Max Hederström

MUAY THAI 28-30/7
Sofia Olofsson
Constantino Costas Nanga
Isa Tidblad Keskikangas

TEXT & FOTO VIA BUDOKAMPSPORT.SE

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer