ArtikelNyhet

Karl Albrektsson inför sin kommande match i Japan: ”Jag accepterar det faktum att matchdagen kan vara den sista dagen i detta liv”

Fighter fick sig ett snabbt snack med svenske fightern ”Kung” Karl Albrektsson som den 30 juli drabbar samman med litauern Teodoras Aukstuolis under RIZIN Fighting Federations nästa gala.

Hallå där! Hur är läget?

– Just nu ärligt talat så mår jag helt fantastiskt. Allt det hårda arbetet är gjort och nu är det bara finliret kvar innan man ska kliva upp i ringen på den legendariska Saitama Super Arena för andra gången.

Kan du berätta lite om din MMA-karriär? Hur kom det sig att du började träna?

– Jag slutade på ishockey när jag var runt 13–14 år gammal och började vara ute sent på nätterna istället med kompisar och göra rackartyg. Det tyckte inte mamma om så jag hamnade i en samtalsgrupp som skolan hade där man fick prata av sig. Där fick jag frågan ”om du får välja vad du vill, vad vill du göra?” Jag har alltid velat testa på boxning och veckan efter var jag, min lillebror Ludvig och en annan kille på Sollentuna BK och körde vårt första boxningspass. Jag fastnade för boxningen tyckte det var det roligaste jag hade upplevt i mitt liv, så jag och Ludvig började träna där kontinuerligt i cirka 6–12 månader. Efter ett tag började vi tyvärr tröttna på boxningen träningen var enformig och dispyter på klubben gjorde att träningen blev lidande, medans allt detta höll på att ske så tittade jag bara på MMA.

– Intresset växte mer och mer och i samma veva gick jag på mitt livs första MMA-gala, Superior Challenge 2 tillsammans med med lillebror Ludvig och min pappa. Vi såg matcher med MMA-fighters som Jycken (Magnus Cedenblad), Musse Hasselvall, Ilir Latifi, Reza Madadi, Bosse (Blazej Sawinski) med flera.

– Strax efter det så var Ludvig och provtränade på Pancrase gym och han gillade det väldigt mycket. I mitt huvud tänkte jag att om han lär sig saker på marken kommer jag få stryk av lillbrorsan. Jag följde med på nästa träning och hade så himla kul, jag fick lära mig att trä armar, kasta och triangel från guard. Sedan dess har jag varit fast i MMA-träsket. Detta här var hösten 2008.

Och tävlandet då?

– Att jag börja tävla var mest på grund av uppmuntran från Matti Mäkelä då han och flera andra på klubben tyckte att jag hade talang. Jag tänkte i alla fall testa så jag gick min första shoot-match på Nexus i november 2011. Jag var jättenervös innan helt livrädd, men jag hade jättekul och kände att det här är något jag vill göra mer av och på den vägen har det fortsatt.

Vad gjorde Omar Bouiche för att utveckla dig som fighter?

– Omar har varit min tränare sedan 2008. Han har utvecklat alla aspekter av min stil från stående till mark och allt emellan och det är en ära att kunna representera Omars skola och hans kunskap. Jag har mycket stor respekt för honom som sensei och som människa.

Efter fyra raka segrar gjorde Albrektsson sin RIZIN Fighting Federation-debut mot Vadim Nemkov – en match som han vann via delat domslut. I september förra året gick Karl med i RIZINs öppenviktsturnering och matchades i öppningsronden mot Nemkovs träningspartner Valentin Moldavsky. Matchen gick tiden ut och Karl förlorade via enhälligt domslut. 

Och nu är det alltså dags för dig att match igen – för tredje gången i Japan… Hur kommer det sig att du väljer att matcha just i Japan?

– Jag hörde hur dom kallade mitt namn långt bort i fjärran öster och en dag var det inte bara i mitt huvud utan även ett kontrakt framför min näsa. Det var ett erbjudande jag inte kunde tacka nej till. Det här är ödet.

Vad vet du om din motståndare – Teodoras Aukstuolis?

– Jag vet mycket om honom då jag har träffat honom på de tidigare resorna till Japan. Han är en mycket trevlig kille, väldigt professionell, tuff som sten och slår hårt. Men jag vet vad han har i sin vapenarsenal så jag har packat ner mitt långsvärd och min sköld.

Så hur tänker du dig att matchen utspelas?

– Det kommer att bli en tuff match, hans yxor mot min sköld och mitt svärd. Jag kommer ligga bakom min sköld få han att missa med sina hugg då ska jag göra en rak och fin stöt med mitt långsvärd som kommer träffa honom på hakspetsen som får han att tappa sin världsuppfattning. Jag ser inte att han kommer resa sig något mer efter detta.

Hur laddar du inför en tävling? Hur ofta/mycket tränar du?

– Jag tränar cirka 7–9 pass i veckan. Jag jobbar också cirka fyra kvällar i veckan så träningen får jag ibland anpassa efter jobb och säsong. Inför tävling ökar jag intensiteten på sparring och fysen, samt visualisering på matchen. Det är viktigt att kroppen och sinnet är på samma våglängd för att kunna prestera på max.

Vilka är dina styrkor som fighter?

– Jag är lättlärd och inte fast i ett speciellt tankesätt, utan är alltid öppen för förslag och nya idéer. Men min största styrka är nog min disciplin som jag har ärvt av min pappa. I 24 år har jag sett honom gå upp klockan fem på morgonen eller tidigare för att arbeta och sätta mat på bordet till sin familj, han har föregått med ett gott exempel och det har satt sina spår.

Vad vill du förbättra?

– Det finns utrymme för förbättringar i alla områden ingen är perfekt. Jag kommer fortsätta på den här resan jag gör och fortsätta växa som människa och som fighter.

Vad gör du för att vara bäst när det gäller?

– Jag accepterar det faktum att matchdagen kan vara den sista dagen i detta liv.

Ditt bästa kampsportsminne?

– Det måste vara första resan till Japan. Många fantastiska minnen, men ett minne är speciellt. Det är när Wanderlei Silva berömmer min pappas manlighet med kommentaren ”you have such big balls”. Wanderlei menade att pappa har fått ett par riktiga vikingasöner!

Till sist, vad har du för framtidsdrömmar?

– Att besegra alla motståndare som konkurrerar om tronen som världens skickligaste krigare

Lycka till i matchen!

– Tack så mycket.FAKTA – KARL ALBREKTSSON

Född: 1993 Vikt: 92.99 Längd: 187.96

Team: Pancrase Gym Sweden Viktklass: Lätt tungvikt

Record5-1 (två vinster via KO/TKO och två vinster via submission) 

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer