ArtikelNyhet

Zvonimir Kralj, svensk mästare i boxning och BJJ: ”Att ta SM guld i två olika kampsporter är helt ofattbart”. 

Fighter Magazine tog ett snack med multitalangen Zvonimir ”Zvonne” Kralj som nyligen gjort något som väldigt få klarar av – att ta SM-medaljer i två helt skilda kampsporter – nämligen i BJJ respektive boxning.

För upp främst ett stort grattis till SM-guldet i boxning under SM-veckan i Borås den 3 juli – och naturligtvis även till SM-guldet i BJJ i höstas! 
– Tack så mycket! Att ta SM-guld i två olika kampsporter är helt ofattbart. Sedan jag började träna kampsport har jag drömt om att bli bäst – ställa mig på prispallen och få guldmedaljen runt halsen.

– Det första SM jag ställde upp på var i submission wrestling (SW), 2011 tror jag det var. Jag åkte ut i första matchen. Det var hemskt. Efter det kämpade jag hårt och tävlade mycket. Det har bara gått bättre och bättre efter det. Och nu är jag här, med SM-guld i två olika kampsporter. Och det kommer att bli fler…

– Det är här min resa börjar känner jag. Jag känner mig ”on fire”. Oavsett min MMA-resultat kommer jag komma långt. Jag vet att det kommer gå. Jag kommer inte ge upp förens jag är på topp!

Berätta hur det kommer sig att du tränar och tävlar i två så ganska olika kampsporter? 
– Jag tränar egentligen bara mixed martial arts (MMA) och lägger mest fokus på min MMA-karriär. I MMA tränar man självklart på olika fightingstilar. Jag har alltid gillat att grapplas, så i början på min karriär tränade jag mycket Brasiliansk Jiu-jitsu (BJJ) och SW. När jag började gå matcher märkte jag att jag måste jobba mer på mitt stående game och då blev det Redbergslids boxningsklubb jag valde.
– Efter min proffsdebut i MMA ville jag tävla mycket i andra sporter bara för att få erfarenhet – och då blev det boxning, BJJ och SW.

Berätta lite om din bakgrund…

– 2009 så började jag träna MMA på Frölunda kampsportcenter med Jim Bergman som tränare. Där fick jag mitt intresse för sporten och utvecklade mina grunder. Efter min andra förlust som proffs kände jag att måste förändra något i min träning. Att träna MMA tre gånger i veckan var inte passande på den nivån jag ville vara på.

– Så efter min andra förlust så började träna på GBG MMA direkt. Min utveckling efter det har varit enorm. Joakim Engberg (huvudinstruktör på GBG MMA) är en av dom bästa coacherna här i Sverige och det kunde inte gå fel. Det tog cirka ett år innan jag gick min tredje proffsmatch i Finland där jag vann på guillotine i andra ronden. Jag tränar även BJJ på GBG MMA med Jimmy Lagerström som Coach.

– Vid sidan tränade jag boxning på Redbergslids boxningsklubb med Ricki Cajlak som tränare. Boxning började jag med 2012 och tävlade aktivt i två år och lyckades gå sju matcher. Jag vann alla sju – fyra av dom var på KO/TKO. 2014 blev jag avstängd från boxningen då man inte fick tävla som proffs i amatörboxning, men 2017 blev jag godkänd att tävla igen då reglerna ändrades. Jag har gått två boxningsmatcher sedan dess, en av dom var direktfinal på SM-veckan i Borås där jag vann på poäng och blev svensk mästare i supertungvikt. 9-0 i boxningen.

Hur skulle du beskriva din fightingstil?
– Jag har en väldigt aggressiv fightingstil och älskar att bjuda på mig själv när jag är i ringen, buren eller på mattan. Det ska vara hårt och det ska göra ont. Det är sånt publiken gillar och vi som fightas är där för att göra publiken nöjda.

Vad skulle du säga är dina främsta egenskaper?
– Jag är väldigt envis och ger inte upp innan jag uppfyllt mina drömmar. Jag har hela tiden varit underdog och folk såg ner på mig, men nu är det är dags för mig att visa vem jag är. Det här är bara början.

I april i år gick du din fjärde MMA-match – hur ser det ut framöver?
– Det är MMA jag egentligen satsar mest på. Man kan väl säga att jag bara råkade bli bäst på boxningen och BJJn, men det kommer jag bli i MMA också. Jag vill matcha oftare i MMA, men det är väldigt svårt att hitta matcher. Så är det några managers där ute som läser detta, hojta till, säger Zvonne med ett leende.


Fakta – Zvonimir ”Zvonne” Kralj

Född: 1992 Bor: Göteborg
Viktklass: Lätt tungvikt (93kg)
Klubb: GBG MMA, Redbergslids boxningsklubb
Stilar: tävlar i Brasiliansk Jiu-jitsu (brunbälte), submission wrestling, boxning och MMA
Titlar:
SM-brons amatör-MMA 2013
SM-brons SW 2014
SM-silver BJJ 2015
SM-guld BJJ 2016
SM-guld boxning 2017

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer