Nyhet

HEMA SM på SM-veckan 1 juli klockan 12-15

HEMA kommer visas på SVT under SM-veckan.

Från 12:00 kommer SVT sända från HEMA-SM och vi lyckades fånga HEMA-förbundets ordförande Carl Ryrberg för några kommentarer:

Vad betyder det att HEMA SM är med på SM-veckan 1 juli?

– ”Vi är väldigt förväntansfulla och nyfikna på vad det kommer att innebära. Vi är inne i en bra tillväxtperiod och vi tror att SM-veckans exponering kommer ge oss ännu en skjuts, men det återstår att se. Vi lär oss i alla fall väldigt mycket om hur TV och idrotts-Sverige fungerar och det är otroligt spännande”, säger en upprymd Carl Ryrberg

Vad ser du personligen mest fram emot?

– ”Jag hoppas på en grym inramning till några riktigt täta och bra finaler. Jag har några drömfinaler som jag hoppas få se och jag hoppas att våra deltagande fäktare bjuder publiken på sitt A-game.”, fortsätter Carl med samma driv.

Den nordiska ligan har nyligen lagts ner. Kommer vi ändå få se många tävlingar andra halvan av 2017 och under 2018?

– ”Ja, vi har i vart fall tagit en paus, just för att säkerställa att HEMA inte blir för likriktat utan att vi behåller den upptäckarglädjen och nyfikenheten som jag tror är en av våra mest utstickande drag som idrott.”, förklarar Carl Ryrberg som ofta återkommer just till det där med upptäckarglädje och vill lyfta HEMA:s olika delar.
– ”Vi vill testa nytt och då får vi inte cementera vår tävlingsform för tydligt. Vi i Örebro har redan en ny tävling planerad för hösten och jag tror avsaknad av liga kommer skapa fler och lite mindre tävlingar, vilket förhoppningsvis ger fler möjligheter för nya fäktare att pröva att tävla. Det finns redan så många världsklasstävlingar i Norden, det som behövs är nybörjartävlingar och det tror jag det kommer bli fler av under 2018.”, konstaterar Carl.

Något annat nytt från HEMA-Sverige du kan berätta om?

– ”De två senaste händelserna är väl dels att en av instruktörerna i Göteborg släppt en väldigt fin sökmotor där man kan hitta alla skandinaviska manuskript i original, det äldsta från 1600-talet och det yngsta från början av 1900-talet, dels att platserna till Swordfish, en HEMA-tävling i Göteborg som är världens mest prestigefulla turnering släpptes och tog slut under förra veckan. Startfältet är otroligt starkt och jag är redan förväntansfull.”, avslutar Carl Ryrberg – Ordförande i Svenska HEMA Förbundet.


Carl Ryrberg, Ordförande Svenska HEMA Förbundet

Här följer lite information presenterad av SVT om HEMA-SM:

Plats: Lördag 1 juli, Sandwalls Plats

Klasser/grenar
Långsvärd (dam- och herrklass), Rapir och dolk (öppen klass), Sabel (öppen klass) samt Svärd och bucklare (öppen klass)

Så fungerar det
I kvarts- och semifinal är matcherna tre minuter. Matcherna om brons och guld är två ronder à tre minuter. Fäktarna startar från respektive hörn och matchen börjar på huvuddomarens signal. När en fäktare träffat den andra signalerar poängdomarna det och huvuddomaren stoppar matchen strax därefter, efter att den som blivit träffad får en möjlighet att träffa tillbaka. Därefter signalerar domarna vem som fått poäng, eller om båda fäktarna träffats. Om en fäktare når 10 poäng (12 poäng i rapir och dolk) avslutas matchen.

Träffar i huvudet och stötar i bålen ger 3 poäng i alla grenar utom rapir (värja) och dolk. I rapir och dolk ger stötar, med rapiren, i huvudet eller bålen 4 poäng. Övriga träffar ger 2 poäng (även i rapir och dolk). Dominans i brottningssituationer eller om motståndaren lämnar mattan ger 2 poäng. Om båda fäktarna blir tilldelade poäng i en utväxling är det poängskillnaden som registreras. Hög poäng visas av domaren med poängflaggan rakt upp, låg poäng med flaggan rakt åt sidan.

Fakta
HEMA har utövats i Sverige i c:a 20 år, men mer organiserat de senaste 15 åren. Svenska HEMA-förbundet har funnits sedan 2012 och organiserar idag 13 föreningar med c:a 350 medlemmar.

Svärden som används på SM väger mellan drygt 1500 g (herrarnas långsvärd) och drygt 900 g (sablar). Rapirerna (värjorna) och dolkarna är fäktarnas personliga och inte standardiserade.

Håll koll
Jenny Sellén (långsvärd – dam) – Korad världstvåa i klassiskt styrkelyft 2012 och har ett flertal SM-medaljer i den sporten. Tog SM-silver i sin första HEMA-tävling.

Dennis Ljungqvist (långsvärd – herr, rapir och dolk, sabel samt svärd och bucklare) – En av världens bästa långsvärdsfäktare. Kvalificerad i alla grenar.

Kristofer Stanson (rapir och dolk, sabel samt svärd och bucklare) – Mångfacetterad fäktare med guldmedaljer från stora internationella tävlingar. Trippel SM-guldmedaljör 2016.

Visste du att…
… det äldsta kända europeiska fäktmanuskriptet, Walpurgis Fechtbuch MS I.33, är från 1320-talet och beskriver strid med svärd och bucklare utan rustning.
… det finns en tysk fäktbok av Joachim Meyer, från 1560-talet, på Lunds universitetsbibliotek.
… det finns ett flertal svenska instruktioner i sabelfäktning från 1800-talet.

Mer information
Svenska HEMA-förbundets webbsajt: svhemaf.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer