ArtikelNyhet

Jonas Lund – om flytten och bytet av viktklass

Jonas Lund är Karlstadsbon som redan vid 6 års ålder följde med sin morbror på sitt första pass i kampsport. Sen följde flera år av träning och tävling på hög nivå, men han tyckte inte att han nådde ända fram. Efter en rad skador valde han därför att byta viktklass och efter det har succén varit ett faktum, han vann VM-silver i fjol och är nu uttagen till EM i Banja Luka.

Byte av viktklass och sätt att träna resulterade i en omedelbar förändringen, något som också har påverkat hans målsättningar för framtiden.
– Det har stärkt min målsättningen på VM 2018. Det krävs mer styrketräning och muskeluppbyggande att gå upp en viktklass och jag är tacksam att kroppen håller ihop. Flytten ner till Skåne och Rob Haans som tränare gjorde också det möjligt att planera och genomföra träningen på ett mer effektivt sätt  än innan, så framgångarna har inte bara med uppflyttningen av viktklassen att göra.

Tankarna var många hos Jonas innan bytet av viktklass blev definitiv, men till slut bestämde han sig.
– Jag hade alltid tävlat i klassen under och därför kändes det naturligt att ligga där. Men med tanke på alla skador som uppstått och utan något vidare resultat internationellt sett, bland seniorerna, så var det dags för en förändring. Rob var övertygad att det skulle fungera bättre i den högre viktklassen med mindre bantning och mer muskler.

När Jonas tittar i backspegeln funderar han på om han skulle gjort bytet tidigare men är ändå tacksam för att bytet kom när det kom.
– Om jag inte fått den hjälp jag fått här nere så vet jag inte om det skulle gått lika bra. På ett konkret sätt har jag fått hjälp med vad jag kan utveckla och jag har haft möjligheten att träna mer flexibelt. Jag har kunnat anpassa mig väldigt bra till min nya viktklass här.

Text och foto via Budokampsport.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer