Krönika

Krönika: Galan som hade det mesta

Simon Kölle ger sin syn på UFC Fight Night 109: Alexander Gustafsson vs. Glover Teixeira.

UFC-galan i Globen levererade trots att matchkortet stundtals var lite märkligt för marknaden. En match mellan Travis Smith och Chris Camozzi? Hur tänkte man där? Även matchen mellan Peter Sobotta och Ben Saunders kändes tveksam redan på förhand, men visst, Saunders hade ändå 5-1 i sina sex senaste UFC-fighter och ser stundtals bra ut. Men ungefär där slutar min negativa inställning om galan då den var riktigt grym!

Damir Hadzovic från Danmark (ursprungligen från Bosnien) hade det minst sagt tufft i två ronder men när han knockade Marcin Held i tredje så var det som att han satte ribban. Stämningen steg och efter en hyfsat trött men intressant historia mellan en för tung Darren Till och Jessin Ayari, där Till fortsatte vara obesegrad efter fighten, så fick vi se Nico Musoke mot Bojan Velickovic.

Bojan gav Nico en match, men det här var Nicos fight inget snack. Trycket blev stort i publiken och stämningen riktigt god. Det var en väldigt mansdominerad publik där många kändes vana med MMA och Nico fick verkligen det stöd han förtjänar. Nico blev dessvärre slagen på TKO med endast halvminuten kvar och det där kunde (lätt att vara efterklok) undvikts. Nico var så värd vinsten och jag kände verkligen med honom! Nico hör hemma i UFC och jag hoppas vi får se honom snart igen!

Sen var det dags för Reza Madadi och oj oj oj vilket tryck. Reza framkallar reaktioner, han framkallar känslor och ingen är oberörd. Det är något speciellt med Reza för jag blir alltid sjukt nervös när han går matcher. Jag var närmast vimmelkantig under stunder i matchen. Det ingen någonsin kan ta ifrån Reza är att den människan är en krigare. Han är ett djur! Nu utan full träning så gav han ändå den obesegrade brassen en rejäl fight. Jag tycker inte att var det största missen poängdomarna gjort i Rezas karriär men det kändes inte bra i magen. Att Reza och Silva hade varsin rond som var ganska klara var säkert men att sista ronden skulle gå till Silva känner jag var orutin hos poängdomarna. När jag satt och skrev om matchen (då har jag inte poängdomar-fokus) så tyckte jag den i ärlighetens namn borde varit oavgjord. Med brasklappen att det resultatet inte skulle ske då ingen rond var en 10-8. Men när jag sett matchen i efterhand ett par gånger så gillar jag inte alls det jag ser för jag ser en orutin eller helt enkelt inkonsekvens i poängsättningen. Reglerna måste vara klara och så svårt ska det inte behöva vara. Jag vill nästan gå så långt som att säga att domare ska få ge ronder 10-10 och sen att man kör en extra rond i slutet som är 3 min eller något sånt för det här håller inte. Återigen finns det värre exempel för matchen var jämn men det var dåligt av poängdomarna. Det som gör det dåligt är att ronden ska dömas i sin helhet men det som skedde var att slutet av ronden betydde mest. Jag gillar det inte och hoppas nu innerligt att vi får se Reza gå en till fight!

På huvudkortet fick vi se Jack Hermansson verkligen stiga fram i rampljuset och leverera som aldrig förr. Jack var så vass den här söndagskvällen att han hade kunnat slå topp 10-fighters. Jag är så otroligt glad för Jack och tycker han är värd precis allting. Jag har sett Jacks potential i 7 år nu och jag minns hur jag våndades över att han lite för tidigt kom in i Bellator och fick kämpa i uppförsbacke sen när han efter ett års uppehåll återigen gick en match. Till stor del gick Jack matcher i Cage Warriors där många gått till UFC sen och mästarna har ofta gjort bra ifrån sig. Conor McGregor, Jack Hermansson, Michael Bisping, Gegard Mousasi, Dan Hardy, Cathal Pendred, Nicolas Dalby, Stevie Ray, Paul McVeigh, Neil Seery, Rosi Sexton och även vår svenska stjärna Pannie Kianzad hade bältet innan hon gick till Invicta.

Efter en underbart förlösande vinst av Jack Hermansson blev det rätt nervöst men stöttande och hoppfullt i publiken där folk hejade fram Oliver Enkamp. Oliver har garanterat aldrig fått sånt här mottagande förr och nu var han i UFC. Oliver sprang på en tuff veteran vars stil ställde till det för Oliver. Det Oliver inte gjorde var det Alexander Gustafsson gjorde, det vill säga inte lät sig fastna mot buren. Men Oliver tog förlusten som en champ och kommer växa av det här. Jag hoppas han får chansen igen i UFC och då får möta någon som är lite lägre rankad så att han kan bygga UFC-rutin. Olivers framtid ser ljus ut! Jag tror på Oliver Enkamp!

Bortsett huvudmatchen så sticker Volkans 28-sekundersvinst mot Misha Cirkunov ut! Volkan är bra! Han är läskigt bra och när han i debuten slog OSP så var det helt oförberedd. Jag la faktiskt majoriteten av mina spel på Volkan och det var hela 7,00 gånger pengarna på att han skulle vinna på TKO/KO vilket var märkligt. Misha var så hypad men det går inte att se förbi en fighter som Volkan. Jag vill nu se Volkan möta Jimi Manuwa faktiskt. Det är ett stort test för Volkan och för Manuwa så måste han kunna slå en fighter som Volkan för att kunna hävda rätten att gå en titelfight tycker jag.

Volkans vinst gör att jag återigen vill hävda storheten av Minakov som tidigare fightades i Bellators tungviktsdivision och är den fighter jag på riktigt tycker är världens bästa idag. Minakov är nya Fedor och han är obesegrad i sina 19 fighter och har avslutat 17. Men åter till lätta tungvikten. Den enda som slagit Volkan är Kelly Anundson 2014 och det var på något så ovanligt som en neck crank. Volkan är betydligt bättre idag och hans framtid ser ljus ut.

Det blev dags för Alexander Gustafssons match och jag packade mitt pick och pack och lämnade min plats bland media (ca 10 meter från buren) för att se på annan plats. Somliga har frågat mig varför och jag har skämtat om att Alex får otur av mig men sanningen är den att jag ville kunna heja på Alex (det får man inte gör bland media) och dessutom bara fokusera på matchen, i min ”ensamhet”. Hur ensam man nu blir med över 12 000 andra i arenan det vill säga. Alex var fantastisk och jag talade med Andreas Michael efter fighten och vi diskuterade när Alex sett sådär bra ut tidigare. Andreas tog upp matchen mot Cyril Diabate lite oväntat och visst såg Alex bra ut där det har han rätt i. Men jag personligen tycker Alex såg otroligt bra ut. Hans stil fungerade perfekt på Glover och vi ska inte glömma att varken Phil Davis eller Jon Jones lyckats avsluta Glover. Låt oss heller inte glömma att Glover avslutat fighters som Ryan Bader, Fabio Maldonado, OSP, Patrick Cummins, Rashad Evans och hela 17 andra fighters i sin karriär. Något jag funderade på var att jag tror Alexander Gustafsson senare i sin karriär skulle kunna göra sjukt bra ifrån sig även i tungvikt. Jag tror att en Alex som byggt på sig lite slår Stipe Miocic faktiskt.

Stämningen var så bra i Globen att jag känner mig stolt. I mediarummet uppskattades domarinsatserna och det här var galan då ”Örnen (Jack Hermansson) landade” verkligen! Alexander Gustafsson cementerade sig som en av världens i särklass bästa MMA-fighters i lätt tungvikt och det finns också mersmak angående Nicos fighting, det blir kul att fortsätta följa Oliver och Reza… Ja Reza Madadi! Krigaren och hjälten. Legendaren. Jag hoppas jag får se honom fightas igen och om inte så vill jag verkligen lyfta på hatten för oavsett om det varit Superior Challenge eller UFC så har Reza bjudit på enorm show.

När jag lämnade Globen mitt i natten var det tomt ute och det blåste en hel del. Det kändes skönt att komma ut i friska luften, men det kändes verkligen då som något stort hade ägt rum under söndagskvällen. Flaggorna vajade och jag stannade upp och insöp stämningen en sista gång innan jag tog mig hemåt.


En smått ”alternativ” stavning av mitt efternamn

Foton (bortsett presspasset): Jörgen H. Jönsson, Fighter Magazine

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer