Artikel

UFC Fight Night 109: Gustafsson vs. Teixeira – Genomgång av Marcin Held vs. Damir Hadzovic

Första matchen ut att gå igenom är den mellan Marcin Held och Damir Hadzovic.

Här följer en gedigen genomgång av fighten mellan Marcin Held och Damir Hadzovic som går av stapeln i Globen på söndag. Samtliga matcher på galan kommer vi gå igenom på www.fightermag.se. Vi kommer även liverapportera på plats under galan samt tycka till vad vi tycker det står i poäng i matcherna samt mycket mer.

Marcin Held

Polens Marcin Held är 25 år och imponerade tidigt i karriären inom grapplingen. Han innehåller ett svart bälte i BJJ (Gracie Barra Bastion Tychy) och tog silver i Submission Wrestling-VM, brons på EM och guld som lilabälte på EM (IBJJF) 2010 , 2011 tog han guld på EM och och 2012 tog han silver på VM i den absoluta klassen (svart/brun) (FIJJA World professional jiu-jitsu cup). Det många inte brukar nämna är dock att han också tog silver på VM i Pankration 2010 i -75 kg-klassen.
Marcins första 8 fighter i MMA vann han förhållandevis enkelt i Polen, men hans nionde match mötte han UFC-fightern Lukasz Sajewski och åkte på en förlust via domslut. Ännu var Marcin ung (bara 18 år) och mötet med den ett år äldre Sajewski visade sig vara tufft. Sajewski fortsatte att vara obesegrad faktiskt fram tills dess han sbörjade fightas i UFC där han förlorat 3 fighter i rad (13-3).

Marcin slog i fighten efter (fortfarande under 2010) den väldigt erfarne grapplern och MMA-fightern Jean Silva och vann även på en snygg kneebar i sin nästkommande fight även den i Polen. Med ett record på 10-1 och endast 19 år gammal signade han på för en fight i Bellator där han sprang på Michael Chandler (16-3) som visade sig vara för tuff. Den unge Marcin gav inte upp utan gick en fight några månader senare där han vann på inverted heel hook. Marcin har alltid haft farlig benlås och har även vunnit på Toe hold mot en väldigt erfaren fighter.
Marcin återkom till Bellator och vann fyra fighter där i rad mot motstånd som Pillipe Nover, Derrick Kennington, Murad Machaev och Rich Clementi (även det på toe hold).
I finalen i Bellators sjunde säsong så förlorade Marcin på domslut mot Dave Jensen men vadr snart tillbaka igen och vann 5 fighter i rad igen i Bellator där han bland annat slog Patricky Freire i finalen på säsong 10 och fick därmed en titelfight mot Will Brooks i november 2015. Fighten mot Will Brooks varade alla fem ronder och segraren blev Will Brooks (som efter det gick över till UFC och slog Ross Pearson). Marcin gick ännu en fight i Bellator och den resulterade i en vinst mot Dave Jansen i maj 2016.

I november 2016 gick Marcin sin första UFC-fight och det mot veteranen Diego Sanchez som slog Marcin på enhälligt domslut. I januari i år mötte Marcin Joe Lauzon och förlorade på delat domslut.
Det råder ingen som helst tvekan om att matchen mot dansken Damir Hadzovic är en måste-match för Marcin Held.

Damir Hadzovic

Första gången jag såg ”The Bosnian Bomber” Damir Hadzovic var på The Zone 7 som gick av stapeln i Göteborg 2010. Vid det laget hade Damir gått två tidigare fighter och slagit svenske Tim Waage på en Brabo Choke.
Han mötte på The Zone den hypade svenske grapplern Michael Höjermark som hotade Damir i början av matchen men bristen på rutin för Höjermark gjorde att Damir tog över mer och mer i det stående och tillsist vann på TKO i tredje ronden.
Michael Höjermark gick sen vidare (vilket han redan startat) till att driva företaget Undisputed.se.

Damir fortsatte avsluta sina motståndare och när han mötte Andreas Ståhl i november 2011 hade han ett record på 4-0. Andreas Ståhls brottning och offensiva och kontrollerande stil blev för mycket för Damir som förlorade
på domslut. Damir mötte då en annan UFC-fighter i form av Krzysztof Jotko och förlorade även den matchen på domslut. Det var uppenbart vad Damir saknade.

Damir justerade succesivt sina brister och såg bättre och bättre ut 2012-2015 då han enbart vann. Bland annat så avslutade han den tidigare UFC-fightern John Maguire på knockout. Med 6 raka segrar fick Damir ett UFC-kontrakt 2016 och mötte den tuffe Mairbek Taisumov (25-5) som ju skulle gått fight i Globen men blev skadad.
Mairbek var för tuff för Damir och det hör ju inte till vanligheten att en debutant får möta en motståndare som gått 3-1 i UFC innan. Mairbek vann på knockout i första ronden och det blev första gången Damir förlorade på avslut. Damir öppnar starkt numera och både öppnar sig i början och är farligast i början. Det var tre år sedan Marcin var inblandad i en fight som tog slut tidigt.

Matchen

Oddsen talar sitt klara språk. Marcin Held är närmast en storfavorit med ca 1,20 gånger pengarna mot Damir kring 3,50. Oddsmakarna tror också hårt på att Marcin vinner på avslut.
Att Damir skulle vinna på avslut anses av oddsmakarna inte vara troligt. Damir har avslut 8 av sina 10 han vunnit över och själv åkt endast på ett avslut. Marcin
å sin sida har aldrig blivit knockad och endast en av sina 6 förluster har kommit på submission. Marcin har 12 segrar på submission och 4 på Knock samt är mer än dubbelt så erfaren som Damir.

Det här har potentialen att bli en rätt nervös historia. Det är galans första match och båda två måste vinna. Marcin ska normalt sett ta hem 8 av 10 matcher mot Damir men Damir är en krigare och det går inte att räkna bort honom

På den objektiva världsrankingen är Marcin en klar favorit även där då han är rankad som nr 33 och Damir som 232.

Det ska mycket till om Damir ska ta hem den här fighten och oddsen känns helt och hållet korrekta. Men i MMA kan allting hända och Danmark behöver verkligen en seger i UFC.
Huvudkort (19.00 och sänds på Viaplay Fighting):

Lätt tungvikt: Alexander Gustafsson vs. Glover Teixeira
Lätt tungvikt: Volkan Oezdemir vs. Misha Cirkunov
Weltervikt: Peter Sobotta vs. Ben Saunders
Weltervikt: Oliver Enkamp vs. Nordine Taleb
Mellanvikt: Jack Hermansson vs. Alex Nicholson
Weltervikt: Omari Akhmedov vs. Abdul Razak Alhassan

Underkort (17.00 och sänds på Viaplay Fighting):
Bantamvikt: Pedro Munhoz vs. Damian Stasiak
Weltervikt: Darren Till vs. Jessin Ayari
Mellanvikt: Chris Camozzi vs. Trevor Smith
Weltervikt: Nicholas Musoke vs. Bojan Velickovic
Lättvikt: Reza Madadi vs. Joaquim Silva
Lättvikt: Marcin Held vs. Damir Hadzovic

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer