ArtikelNyhet

Inför SM i HEMA – första gången med i SM-veckan

SM-veckan i Borås börjar så smått att närma sig. För första gången är HEMA med under evenemanget och Carl Ryrberg, arrangören, är väldigt nöjd med hur mästerskapet tenderar att bli.

Det blir tredje gången ett SM i HEMA arrangeras och det är första gången som mästerskapet ligger under parollen SM-veckan. HEMA, som för bara några år sedan blev en idrott hos Svenska Budo & Kampsportsförbundet, kommer att ta plats i Borås i sommar.

– Det känns superspännande faktiskt. Det ska bli jätteroligt. RF har varit väldigt tillmötesgående mot oss och vi kommer att tävla under ett tält mitt i stan, på samma plats som boxning och brottning. Det blir något helt annat än vi inom HEMA normalt sett är vana vid.

Efter en sammanställning runt årsskiftet visade det sig att HEMA, rent procentuellt sett, är den idrott i SB&K som växt mest under 2016, om man ser till medlemsökning.
– Det är väldigt kul. Det är många som förr har hållit på med HEMA som hittat tillbaka till idrotten, och vi har också fått en bättre verksamhet sedan vi blev medlemmar i Budo & Kampsportsförbundet och med det också i RF.

Carl Ryrberg har också stora förväntningar på själva tävlingarna under SM.
– Ja, våra profiler kommer att vara med. Men när lottningen gjordes för kvalet, bara det att vi hade ett kval till SM är stort, så hamnade många av favoriterna på samma sida av trädet. Det medför ju tidiga kvalitativa matcher, och samtidigt lär vi få se ett och annat genombrott också. Det blir väldigt spännande att följa.


Ordet “historisk” innebär all kampkonst med ursprung före 1950. Kampkonsten måste ha en levande tradition eller bevarat källmaterial. Idag har vi tillgång till hundratals olika manualer skrivna av olika fäktmästare. De beskriver strid med en mängd olika vapen både till fot och till häst, samt obeväpnad strid, både med och utan rustning. Dessa manualer täcker en period på ca 660 år, från ca 1320 – 1950.

HEMA-utövning innehåller en rad olika element, däribland teknikträning med vapensimulator i trä, nylon eller metall, sparring i fullkontakt med stålsimulator och skydd samt testhuggning med skarpa vapen.

Idag är HEMA helt separerat från medeltidssällskapen och har egen modern utrustning från ett antal stora tillverkare, med fäktmask, rejäla jackor och skyddshandskar. Det finns uppskattningsvis mer än 650 klubbar med ca 12 000 utövare världen över varav ca 500 aktiva i Sverige.

Ingen besitter idag någon full och färdig kunskap av hela kampkonsten. Tolkningen av tekniker är en ständigt pågående process. HEMA är inte att plocka upp ett vapen och sedan hitta på hur man slåss med det. Tvärtom är de olika kampsystemen, deras principer och tekniker väl definierade i det världsunika källmaterialet.

Text via Budokampsport.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer