ArtikelNyhet

Kampsportsgalan: De vann årets priser

Under Kampsportsgalan på Berns på lördagskvällen blev thaiboxaren Sofia Olofsson årets galavinnare när hon utsågs till både Årets kampsportare och Årets mästarinna. För andra året i rad. Även Hamza Bougamza tog hem två priser under årets gala. Han utsågs till Årets förebild och vann Folkets pris – Guldtsuban. Till Årets mästare utsågs Simon Ogolla. Galakvällen inleddes med att Hans Wiklund och Stefan Sauk minglande tillsammans med bland andra Simon Sköld och Sean Banan. Vid årets Kampsportsgala belönades Sveriges främsta kampsportsidrottare med priser i tio olika kategorier under ledning av Thabo Motsieloa.

På Kampsportsgalan firades Sveriges stora kampsportsframgångar under 2016. Sverige är en av världens främsta kampsportsnationer och svenska kampsportare tog hem hela 89 internationella mästerskapsmedaljer under fjolåret. Det svenska Budo & Kampsportsförbundet är också ett av de snabbast växande förbunden med fler än 44 000 medlemmar.

Galans vinnare

Årets kampsportare – Sofia Olofsson

Motivering: ”Hon satte svensk thaiboxning på kartan då hon vann en världsomspännande utmärkelse. 2016 innebar också VM-guld och två proffstitlar, och hon är dessutom en fantastisk ambassadör för kampsporten.”

Årets mästarinna – Sofia Olofsson

Motivering: ” Hon är kanske en av Sveriges mest överlägsna kvinnliga idrottare – alla kategorier. Hon lekte hem VM och två internationella proffstitlar under 2016. Hon blev också utsedd till Athele of the year av World games.”

Årets mästare – Simon Ogolla

Motivering: ”Både han och idrotten hade längtat efter mästerskapstitlar på herrsidan. När EM-guldet säkrades innebar det också thaiboxnings första manliga mästerskapsguld på 2000-talet.”

Årets genombrott – Patricia Axling och Bea Malecki

Motivering: ”Aldrig förr har ett pris på denna gala delats ut på detta sätt. Dessa landslagsdebutanter hade identiska framgångar 2016: SM-guld, EM-guld och VM-guld. För första gången delas ett pris.”

Folkets pris – Guldtsuban – Hamza Bougamza

Folkets pris, Guldtsuban, utses av allmänheten genom en omröstning på nätet.

Årets förebild – Hamza Bougamza

Motivering: ”Han är en otrolig talang. En fantastisk personlighet. Oftast vinner han det han ställer upp i. Numera både i thaiboxning och MMA. Han är sannerligen lätt att tycka om och inspirerar många både inom och utanför kampsporten.”

SB&K:s Hederspris – Krister Bergenhall

Årets traditionella utövare – Kumi Sato

Motivering: ”Ifjol avlöste framgångarna varandra. Som utövare skrev hon in sig i kendohistorien genom att bli den yngsta kvinna att få graden 7:e dan i världen någonsin. Som förbundskapten basade hon också för kendolandslaget, som tog en efterlängtad EM-medalj – första på 14 år.”

Årets klubb – Iyasaka Aikidoklubb

Motivering: ”Föreningen är ett praktexempel på hur man kan arbeta utåtriktat och målmedvetet på bred front. Föreningen tar ett brett samhällsansvar, ger ungdomar chansen att utvecklas och har varit väldigt duktiga på jämställdhet. Klubben har ingen tävlingsverksamhet, men det dräller av högklassiga idrottare där ändå.”

Årets ledare – Pelle Bånghäll

Motivering: ”Ledaren har flera gånger om skrivit svensk idrottshistoria. Så även under ett rekordbra 2016. Hans varma sätt att vara, hans kloka blick och hans enastående resultat visar med eftertryck hur magnifik ledare han är.”


Årets jury

Juryn består i år av sju profiler inom svensk kampsport: Janni Larsson, VM-guldmedaljör i jujutsu och BJJ, Helena Hugosson, före detta landslagskvinna i ju jutsu och frilansjournalist, Joakim Borgudd, frilansjournalist, Leif Sunje, budoexpert, Michael Sjölin, kampsportsprofil, Maria Engqvist är ny, före detta europamästarinna i iaido och Magdalena Kowalczyk, ordförande för juryn, före detta världsmästarinna i thaiboxning och numera känd som gladiatorn Athena.


Sveriges bästa utses

På Kampsportsgalan belönas Sveriges främsta kampsportare i tio olika kategorier. Vinnarna utses av en jury, förutom i kategorin Folkets pris, där den som får flest röster vinner. Kampsportsgalan 2017 äger rum lördagen den 25 mars på Berns i Stockholm och är öppen för allmänheten. På Kampsportsgalan delas priser ut i följande tio kategorier: Årets ledare, årets genombrott, årets klubb, årets mästare, årets mästarinna, årets kampsportare, Svenska Budo & Kampsportsförbundets hederspris, årets förebild, årets traditionella utövare och folkets pris – guldtsuban. Biljetter finns att köpa via www.ticnet.se 


Fakta om Svenska Budo & Kampsportsförbundet

Förbundet bildades 1960 under namnet Svenska Judoförbundet och anslöts till Riksidrottsförbundet 1961. Namnet ändrades 2003 till Svenska Budo & Kampsportsförbundet och har i dag 43 000 medlemmar. I förbundet ingår 29 olika idrotter: Aikido, brasiliansk jiu-jitsu BJJ, bujinkan, capoeira, filippinska kamparter (FMA), glima, HEMA, iaido, jodo, ju jutsu, kendo, kickboxning, krav maga, kyokushin, kyudo, mixed martial arts (MMA), muaythai – thaiboxning, naginata, shootfighting, shorinjikempo, submission wrestling, taido, wushu, sambo, systema, savate, sumo, armbrytning och kempo. Mer info finns på: www.budokampsport.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer