ArtikelNyhet

Inför EM i Bulgarien: Delar av det svenska MMA-landslaget presenteras

Nu i helgen åker delar av MMA-landslaget till Bulgarien för att delta i EM som går mellan den 29 mars – 2 april. Här är en liten presentation av några landslagsmedlemmar och laguppställningen.

Delar av MMA landslaget svarar på hur de började träna, målbild, vilka deras idoler är, samt vad de gör om fem år.

Fannie Redman (5-0), Pancrase Gym, stråvikt -52,2 kg

– Jag började med Judo som 8-9-åring och tävlade massor upp till 20 års ålder, med en drös SM- och internationella medaljer. Sedan fortsatte jag träna judo, men började även med BJJ när jag var 26år och har tränat BJJ till och från sedan dess. Jag tävlade lite granna med både SM-medaljer och EM-medalj.

– För tre år sedan ganska så exakt började jag med MMA på Pancrase tack vara min kollega och vän Sadibou Sy som fick med mig efter lite tjat! Jag har vunnit SM i både Judo, BJJ och nu Amatör-MMA!

– Eftersom jag gått fyra shoot och en amatörmatch så är ett av mina mål att känna på amatördelen ännu mer. Jag vill lära mig så mycket som jag kan och få en massa matcherfarenhet som landslaget kan ge, då det annars är svårt att få match som tjej.

– Därför strävar jag efter att vara med på alla tävlingar som Landslaget har planerat in. EM, Asiatiska, Afrikanska och VM. Sedan vill jag såklart ta medalj och helst vinna EM och VM. Och såklart ha kul på vägen!

– Om allt går som jag vill tävling och träningsmässigt under 2017, så jag tänker bli proffs och kanske redan nästa år. Allt beror på hur det går samt känns och att jag utvecklas åt rätt håll.

– Jag vet inte riktigt, men att komma upp på den nivån som krävs för att möta de bästa så som Joanna Jedrzejczyk eller Claudia Gadellha hade varit grymt.

– Har ingen riktig idol, men däremot finns det många fantastiska atleter inom MMA. Eller kanske Ronda Rousey, hade det inte varit för henne hade jag nog inte blivit så intresserad av MMA, hehe.

– Oj, då är jag 36 år, beroende på hur allt har gått professionellt och hur kroppen mår. Så jag kanske kommer nöja mig med min MMA-karriär där någonstans, då jag även har en massa mål privat som jag även vill uppnå.

– Däremot att sluta med kampsport kommer jag nog aldrig att göra, jag har redan en drös judokids som jag även vill hjälpa nå sina drömmar.


Anna Astvik, Pancrase Gym, stråvikt -52,2 kg

Anja Saxmark (6-3), Gladius MMA, flugvikt-56,7 kg

– Jag tränade karate och kickboxning cirka ett år i 14-årsåldern och Taekwondo en termin några år senare samt Capoeira typ mellan 24-25. Alla väldigt oseriöst. Har alltid varit fascinerad av kampsporter men inte riktigt hittat min grej. Hösten 2011 började jag träna kickboxning och tävlade första gången efter cirka tre månader. Då fastnade jag, men ville ha något mer.

– 2013 bytte jag till MMA och kände att jag hittat hem! Tidigare har jag tröttnat snabbt, men med MMA är det annorlunda. Det finns så oändligt mycket att lära och ständigt utmanande på olika sätt.

– Så länge kroppen och planering håller så är planen för 2017 att ställa upp i alla mästerskap som EM, Asia open, South Africa open, VM och SM. Målsättningen blir därmed att hålla mig skadefri, utvecklas, göra mitt bästa i alla matcher, ha kul och njuta av upplevelserna!

– Eminent Hälsostudio, mitt företag är prio nummer ett. Än så länge går kombinationen tävla-företagare väldigt bra. Hur jag än går vidare med tävlandet exempelvis att bli proffs, så kommer det vara avgörande att det går i linje med och kompletterar mitt arbete.

– Har aldrig funderat på någon önskemotståndare. En motståndare är nödvändigt för att jag ska gå match, vem det är spelar inte så stor roll så länge jag får vara i buren mot henne. Men jag fascineras och beundrar väldigt många idrottare. Just grejen att verkligen gå in för och satsa allt man har i en fysiskt och mentalt pressad situation är väldigt speciellt

– Om fem år? Ingen aning träningsmässigt… Jag tävlar för att det är kul. Tycker jag fortfarande det då så tävlar jag. Gör jag inte det så tränar jag det fortfarande. Förhoppningsvis går det bra för Eminent och jag har mer utrymme för familj och annat som just nu ofta prioriteras bort tidsmässigt.


Cornelia Holm (10-3), GBG MMA, Bantamvikt -61,2 kg

– Jag började med jiu-jitsu när jag var ca tio år, sen gick jag över till brottning två år senare.

– Brottningen tränade och tävlade jag i fram till 2009, därefter hade jag några års uppehåll från kampsport innan jag 2013 började med MMA.

– Under 2017 kommer jag ställa upp i EM i Bulgarien. De andra tävlingarna för IMMAF är oklart i nuläget.

– Min målsättning med 2017 är att ta mitt andra EM-guld för att därefter bli proffs. Jag känner mig redo för den världen och hoppas göra min debut innan sommaren.

– Önskemotståndare skulle vara den som har bältet i UFC i min vikt. 

– Jag har ingen riktig idol, det brukar variera vem jag kollar på för tillfället. Men jag gillar Mighty Mouse och Cain Velazquez bland annat OCH jag har en crush på Germaine de Randamie!

– Om fem år är jag en UFC-Megastar såklart!!!


Eva-My Persson (5-2), Nacka dojo, bantamvikt -61,2 kg

– Mina erfarenheter inom kampsport är tre år i en traditionell Kung fu stil, Hung gar, ett år ren kickboxning och ett år Sanshou. När jag fick lära mig lite nedtagningar i Sanshou, och hittade glädjen i det, eskalerade det snabbt när jag kom till Nacka Dojo för 2,5 år sedan. Mycket tack vare vår sportchef, Ricard Carneborn, som sa då jag inte visste vilken gren jag skulle tävla i sa, ”tävla i MMA då”. Sen dess tränar jag brottning, BJJ, MMA, thai och submission wrestling.

– När jag tänker på tävlingsåret 2017, blir det alla tävlingar som kommer komma i möjlighet och min målsättning med året är att utvecklas och bli mer precis.

– När sen tiden är inne kommer jag känna det. Det vill säga bli professionell.

– Min önskemotståndare är Crocop (Haha!), lätt värt trotts alla kön, vikt och stats skillnad. Min idol är Anderson Silva som jag tycker väldigt mycket om.

– Om fem år kommer det jag gör och älskar att göra med folk jag tycker om vara lite lättare att genomföra. Mer balans i tillvaron!


Dennis Rydén (18-5), Gladius MMA, flugvikt–56,7 kg

– Kamp har funnits i mig långt innan det blev en sport för mig. Jag började med brottning, när jag var 6 år, tillsammans med mina tre syskon. Fastnade för disciplinen på träningen och själva man-mot-man momenten i brottningen. Började tävla tidigt och blev snabbt bra. Det hann bli 16 år med brottningen. Jag tävlade nästan varje helg, ca 6-8 matcher då man gick långt i tävlingen. Det gjorde jag ofta! Sammanlagt blir det ett par tusen matcher lång brottningskarriär.

– Efter ett miljöombyte såg jag en affisch för en kampsportsklubb och gick dit. Det tog inte lång tid innan jag insåg mina fördelar med brottningen i MMA. Efter något år började jag även träna Thaiboxning parallellt med MMA:n. Så jag är nog en Thaiboxnings-brottare kan man säga.

– Under 2017 satsar jag på EM, VM och SM. Det gör nog alla, men jag utesluter inte  Asiatiska och Afrikanska mästerskapen.

– Övergripande målsättningen under 2017 är att utvecklas. Min inställning är att mina mål är inte att vinna utan de är grundade på vad jag måste göra för att utvecklas både mentalt, taktiskt och tekniskt. Gör jag det kommer segern av sig själv. Gör den det inte, så har jag blivit en bättre människa och kampsportare.

– Precis som mina mål är inte professionellt något jag tänker på. Jag fokuserar på min utveckling och tar det därifrån.

– Min önskemotståndare är jag själv eftersom jag är i mitt huvud bäst i min viktklass. Det hade varit en intressant och jävligt bra match!

– Min MMA-idol är olika människor som inspirerar mig. T.ex. folk som kommer till nybörjarintag utan någon erfarenhet av kampsport alls. Barn som tycker MMA är det bästa i världen. Tjejer som trotsar en mansdominerad idrott och kör sitt race ändå.

– Om fem år ligger jag på sjukhuset och återhämtar mig! Jag har precis gått en match mot min Önskemotståndare.


Temur Malick (4-3), Perrys Gym, bantamvikt -61,2 kg

– Allt började med att slå på boxningssäck som barn och bli motiverad till idrott av pappa som själv var boxare när han var ung. Fick aldrig börja på riktigt så jag började lite senare än alla andra när jag flyttade hemifrån. Körde ett år på Primate Lounge i Norrköping, innan jag flyttade till Uppsala och tränade runt en del, men slutade upp på Perrys Gym. Där fick jag mycket stöd för att kunna utvecklas personligt och utveckla min egen stil.

– Nu är först och främst hela siktet inställt på EM och min målsättning för 2017 är att göra framsteg då det har varit många hinder och skador föregående året. Så det här året vill jag komma tillbaka till banan med att bli en komplett kampsportare.
– Därför tänker ge det här året till landslaget och representera landet som uppfostrat mig med stolthet. Nästa år tänker jag gå vidare till proffs, jag vill inte sitta och hålla min position i landslaget utan vill ge andra möjligheten att utvecklas också.

– Det finns ingen speciell jag skulle vilja möta, alla har sina styrkor/svagheter. Därmed om man kunde möta sig själv så skulle det vara en episk match med mycket lärdom.

– Min MMA-idol har alltid varit Bruce Lee, han var en pionjär långt före sin tid och hans filosofi var just det kampsport handlar om enligt mig. Livet!

– Om fem år fortsätter jag att utvecklas och att hjälpa andra att utvecklas.


Hoger Salih, Djurgårdens IF, fjädervikt -65,8 kg


Tobias Bohlin, Sandviken Kampsportsklubb, fjädervikt -65,8 kg


Tobias Harila (12-4), Västerås FightClub, lättvikt -70,3 kg

– Förutom MMA har jag testat på lite boxning och Thaiboxning, men det är MMA:n som jag riktar in mig på.

– Under 2017 vill jag ställa upp i så många tävlingar jag kan. Jag vill helt enkelt fightas så mycket som möjligt. På IRFA 10 mötte jag Elvin Hoxa och vann på domslut. Målet är att tävla på alla internationella mästerskapen som Asiatiska, Afrikanska och VM.

– Efter det jag tävlat som amatör i år blir det professionellt 2018 och om 5 år är jag i UFC och tjänar mycket cash.

– Jag har ingen önskemotståndare utan möter vem som helst, var som helst!


Oskar Karlström Biller (11-8), Nova MMA, weltervikt -77,1 kg

– Jag började med kampsport vid 18 års ålder och med Wing Chun kungfu. Tränade ca ett år och gick sedan vidare till submission wrestling som jag har tävlat ända sedan dess. Det har blivit ca 40 matcher ren SW. Efter något år med att bara SW, gick jag över till MMA som jag har tränat i ca 6-7 år nu.

– Så det jag tävlat aktivt i, är stående tävlingar och SW-tävlingar samt MMA-B och MMA-A matcher.

– Under 2017 är den tävling jag vet jag ska tävla på närmast är European Open Championships i Bulgarien. Dessutom kommer jag att tävla i två fler mästerskap i år och några fler matcher på svenska galor, om jag blir erbjuden. Men framför allt siktar jag in mig på EM i Sofia just nu.
– Så min målsättning med 2017 är att få så mycket erfarenhet det bara går och få visa vad jag går för i buren för resten av Sverige.

– Min dröm är att gå proffs i MMA och när det händer får jag se. Just nu är jag fortfarande amatör och har mål inom amatörscenen att klara av först.

– Jag har en tanke av hur jag att min stil ska se ut – och en av de personer jag ser upp till mycket just nu är Donald Cerrone, vilket gör honom även till en av mina idoler inom MMA.

– Om jag tänker tillbaka till fem år sedan om hur dagsläget skulle se ut, kunde jag inte haft mer fel. Men det betyder inte att jag inte är nöjd just nu. Så att svara på en fråga om vad jag gör om fem år är för stor och omöjlig att svara på.


Axel Karlsson, Gladius MMA, weltervikt -77,1 kg


Khaled Laallam, Concrete JiuJitsu Tyresö, mellanvikt -83,9 kg

– Största tävling för 2017 är: EM och VM

– Mål: Att få mer erfarenhet och lärdom från alla plan. Utvecklas som kampsportare men framförallt som människa.


Heytham Rahbi (11-8-1), Gladius MMA, mellanvikt -83,9 kg

– Jag tränar och tävlar (i -83,9 kg) för Gladius MMA i Göteborg och har varit där sedan jag började med MMA 2009. Mitt MMA Record är 11-8-1 i både A- och B-klass.

– Jag har även tävlat mycket i grappling genom åren och kammat hem en hel del nationella och internationella medaljer i Brasiliansk Jiujitsu och Submission Wrestling.

– I år är målet att ställa upp i samtliga internationella mästerskap och ambitionen är att hålla mig skadefri. Att ta fightingen till nästa nivå och bli proffs känner jag ingen stress inför. Jag fortsätter utvecklas tills rätt tillfälle dyker upp.

– Min absoluta MMA idol är Aboubakr Azaitar. En stenhård fighter i buren och ödmjuk förebild utanför.

– Om fem år är jag Europas bästa proffs i mellanvikt och tävlar i de största ligorna. Insha’Allah.


Anton Turkalj, GBG MMA, lätt tungvikt -93,0 kg


Christoffer Hillsjö, GBG MMA, lätt tungvikt -93,0 kg


Jonnie Andersson Kampsportscentret Linköping, tungvikt -120,2 kg

– Jag började träna MMA 2012 och hållit på från och till sen dess.

– Jag ser fram emot ett roligt tävlingsår 2017, med landslaget samt att vinna medaljer.

– Om jag är skadefri, vill jag ställa upp på alla tävlingar jag kan inklusive de fyra mästerskapen Europeiska, Asiatiska, Afrikanska samt VM.

– Jag vet inte vad jag gör om fem år. Det blir att ta ett år i taget, så jag kör det här året med landslaget. Sen får vi se hur det ser ut nästa år om jag har några proffstankar då.

– Har ingen direkt idol, men när man började träna (2012) så var Gustafsson definitivt en förebild.


Irman Smajic, Kampsportsc Linköping, supertungvikt +120,2 kg

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer