Nyhet

Krönika: SM i thaiboxning – en vacker tillställning

Mörkret faller ner över Haninge. Det är kyligt, och isen har lagt sig som ett täcke över marken. Än syns dimmorna från rökmaskinen i Torvalla, och gör det svårt att se vart vägen går. Kanske faller jag, kanske inte. Precis som krigarna som precis gjort upp om de svenska mästerskapstitlarna inför en stor publik.  

Musiken har tystnat, och nu är det bara ljud från stolarna som viks ihop och lämnar hallen. Ut i korridoren. Där är en skylt. Ingång för fighters. Somliga haltar. Snubblat på mållinjen. Lindade ben. Upptrasslade flätor. Blodiga handdukar. Uppsvullna ansikten. Urskakade kylpåsar ligger här och var. Fighters. En del besvikna. Andra gråter, men av glädje. Kramas och rings med sina kära. Duschar. Låter vattnet sippra ner och beröra kroppens alla delar. Smuts. Svett. Blod. Rinner av. Pusta ut. Äntligen är det över. 

Ändå får vi se krigarna igen, och igen. Fightas på galor, stora som små. Åker utomlands med landslag på mästerskap. Hungern tar inte slut. Det är passion. Vilja. Längtan. Till den där fyrkantiga grejen med rep. Igen…

Det har minst sagt varit ett händelserikt svenskt mästerskap i thaiboxning som har ägt rum i Haninge. Till att börja med måste jag säga att det var ett väl arrangerat evenemang med mycket engagemang. I kvalen fick vi se en hel del avslut. Vackra sådana.

Det vackraste avslutet första kvaldagen tycker jag var Mathias Jonssons avslut mot Mario Cartagena. Kvaldag två och i finalen stod Constantino Nanga för de två vackraste avsluten. Anders Nord i semifinal och Ludvig Forsberg i finalen.

Det fanns även superbra matcher som vi fick se gå tiden ut. I kvalets första dag tyckte jag mycket om matchen mellan Idriss Chab och Gabriel Tutak. På fredagen finns många matcher att nämna, bland annat Filiph Waldt mot Yousef Bouagar var spännande, men också matchen mellan Mathias Jonsson och Nils Olsson.

Finaldagen bjöd på ett bra matchkort, och det var röda ringhörnans turdag. De flesta matcher vanns av fighters i röd ringhörna. Den bästa dammatchen tyckte jag var mellan Josefine Lindgren Knutsson och Therese Gunnarsson. Den mest vilda slagfesten var mellan Erik Berglund och Andreas Gardasevic. Sedan har vi matchen mellan Jonathan Zeray och Jonathan Åman, Filiph Waldt mot Tolga Atanasov och självklart matchen mellan Abdallah Habib och Sanny Dahlbeck som gick tiden ut. Perfekt avrundning på kvällen, trots att publiken blev lite vild i slutet.

Med det sagt hoppas jag att de svenska mästerskapen fortsätter att arrangeras på ett professionellt sätt. Jag hoppas att framtida mästerskap kommer att bjuda på den typ av thaiboxning vi fått se både föregående, och detta år.

Fartfylld, publiklockande och händelserik.

 

Foto: Christian Johansson

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer