Nyhet

Keiwan Adibi: ”…är du inte på riktigt kommer du att bli blottad i ringen”

Keiwan Adibi befinner sig på Stockholm Muay Thai. En klubb som sedan flytten från Halmstad för fyra månader sedan är ett hem för honom. Där tränar han tillsammans med bland annat fjolårets SM-medaljör i -75kg Constantino Nanga. Förberedelserna inför årets thaiboxning-SM har snart nått sitt slut för de båda.

Adibi, som har erfarenheter från de flesta svenska stora galorna, ställde upp även i fjolårets SM, men föll i kvartsfinalen mot meriterade Meran ””Mr KO” Zangana. Förlusten tar Adibi med sig, och ser det som en bra erfarenhet att ha fått mött ett så pass stort namn. Nu är siktet istället inställt på årets SM, som för hans del drar igång redan på torsdag.

Förväntningarna på SM är höga, och intresset hos Keiwan är stort för mästerskapet. 22-åringen anser att thaiboxningen i Sverige håller hög klass, och tror därför att alla matcher kommer att vara högklassiga, och bjuda på underhållning.

Turneringar med så hög kvalitet som SM är drömmen för en fightingnörd som mig. Jag kommer att sitta bänkad framför varje fight även när jag själv inte fightas.

Förberedelserna inför SM har inneburit två pass om dagen, sex dagar i veckan. Trots kärleken till Halmstad Muay Thai och all kunskap därifrån har flytten till Stockholm Muay Thai medfört större sparringsutbud som kan ha stor betydelse under SM, men även mer mitts, styrka och löpning.

För att bibehålla fokus i turneringar ägnar sig Adibi åt mental träning, av svaret att döma. För honom är det viktigt att ha delmål men även ett slutligt mål.

Varje person som ställer upp i SM är ett hot och därmed ett delmål. Varje fight och vinst är ett steg i rätt riktning och även det slutgiltiga målet som är att ta sm guld. Att tro, visualisera och sedan utföra. Att se sig själv med bältet och även hur man går tillväga för att uppnå detta. Det tror jag är ett bra sätt att hålla fokus.

Keiwan tycker att det är många bra namn i sin viktklass i år. Det motiverar honom ännu mer och får honom att vilja prestera och vinna ännu mer.

Jag har bra koll på både styrkor och svagheter hos allihopa, men i slutändan handlar det om att vara den bästa versionen av mig själv. Svårare än så är det inte!

Att träna med en svensk mästare, Constantino ”Costas” Nanga, är någonting som värderas högt hos Keiwan. De pratar mycket om både träningsupplägg, motivation och fightförberedelser. Ibland ger Costas tips och råd som är hjälpsamma i kommande turneringar, sparringen med honom tar Keiwan till en ny nivå.

Han är en stor förebild för mig och en god vän! Jag är väldigt tacksam för möjligheten att träna ihop med honom.

Utanför träningen är det som mest lockar med tävlingsidrotten att:

Jag älskar att det är varje man/kvinna för sig själv i ringen. Du har bara dig själv att skylla men även dig själv att tacka om du förlorar eller vinner. Det är en väldigt ärlig sport, är du inte på riktigt kommer du att bli blottad i ringen väldigt snabbt. Det gillar jag.

Det långsiktiga målet för 22-åringen har varit fast sedan dagen han började fightas: Att vinna ett bälte någon dag och representera landslaget i en turnering. Det långsiktiga målet är att kunna leva på sporten. Exempelvis genom att skriva kontrakt med GLORY eller någon annan organisation.

Det vore ju drömmen.

 

SM kommer bjuda på blod, svett, tårar, knockouts, armbågar, knän men framförallt mycket glädje och kärlek till sporten som vi alla älskar och gjort så mycket uppoffringar för. Det kommer bli GRYMT!

Foto: André Ung

Porträtt: Johan Åkerström

 

 

Direktlänk till skribentens blogg här.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer