Artikel

Svenska BJJ-förbundet har svårt att hålla koll på svenska vinnare

Svenska BJJ Förbundet har det inte lätt. Det är många svenska framgångar och flera svenskar tävlar för utländska klubbar internationellt.

Det var EM i BJJ 17-22 januari och det var onekligen inte helt lätt att få tag på resultaten.

”Sedan blev även en del irriterade eftersom vi missade vissa resultat”

Efter lite möda och stort besvär så kom jag fram till följande resultat för svenskar på EM. Men då jag ville ha den verifierad kontaktade jag Svenska BJJ Förbundet som först nu 5 februari helt kunnat reda ut begreppen. Det som framkommer är hur svårt det är för förbundet att få fram resultaten (fort) för våra svenska atleter internationellt.

Innan det kom en lista (5 februari) så dök en del andra svar upp av Ulf och Steven som sitter i Förbundets styrelse. Först ut var Ulf Elm. Ulf har en stark vilja att bidra till att starkare knyta samman svensk idrottsrörelse och brasiliansk jiu-jitsu utan att deras respektive grundidéer går förlorade. Han berättar här om hur svårt det är att hålla koll på alla och att förbundet brustit:

Med något undantag är alla svenskar som tävlar utomlands medlemmar i en svensk klubb som är sin tur är medlem i vårt förbund. Problemet är att väldigt få svenska föreningar har registrerat sig hos det internationella förbundet IBJJF. På internationella tävlingar representerar de därför istället ett brasilianskt eller internationellt team/academy – till exempel CheckMat, Alliance, Nova Uniao et cetera. Utan någon som helst information om vilket land någon kommer ifrån kan vi endast publicera svenskars resultat utifrån vilka vi personligen känner igen eller vilka som själva skickar in till oss – vilket inte är ett system som känns bra eftersom risken är stor att missa någon vilket leder till irritation.

Vi kommer därför fortsättningsvis endast att informera om hur det går för landslaget och eventuellt SM-vinnare. Självklart kommer denna information att publiceras i samband med tävlingen, vilket även gjordes under EM nu i januari. Men någon rapportering av övriga svenskars framgångar på tävling kommer vi inte att publicera på vår hemsida eller Facebook (med hänvisning till ovanstående).

Vi får ta på oss att det har blivit fel i vårt informationsflöde den här gången. Det var första gången som vi skickade ett landslag på EM, tidigare har vi endast skickat landslaget till VM. Jag var själv på plats under EM i Lissabon i egenskap av klubbledare men höll även koll på landslagets matcher och skickade löpande rapporter till vår ordförande som vidarebefordrade till webbansvarig och Jonathan Broberg på SBoKs kansli.

Eftersom det är ett helt öppet EM där du inte behöver kvala in och det är många olika bältesklasser- och åldersklasser utöver viktklasser så var det väldigt många svenskar som tävlade. Samtidigt som Max Lindblad i landslaget gick match såg jag till exempel Gabriel Rosberg på en annan matta samtidigt Christian Dellevåg gick match på andra sidan hallen. Jag fokuserade då helt på Max Lindblads match eftersom han är med i landslaget och har därför ingen aning om hur det gick för Gabriel och Christian. Det är helt enkelt omöjligt att ha samma koll på alla hur gärna man än vill. Problemet blev när klubbledare och deltagare började skicka in resultat till oss och vi – eftersom det inte hade kommunicerats ut hur vi skulle hantera det – helt enkelt lade ut det i vårt Facebook-flöde, vilket ledde till att info om landslagets resultat helt drunknade i flödet och var helt omöjligt att urskilja från alla resultat som pumpades ut. Sedan blev även en del irriterade eftersom vi missade vissa resultat, av ovan nämnda anledningar.

Vi kommer att se över våra rutiner ordentligt inför nästa internationella tävling så att vi har koll på vem som informerar samt vad, när och hur. Vi kommer att fokusera på att informera om landslaget, eventuellt tar vi även med SM-vinnare eller personer som tillhör landslagsgruppen men ännu inte är uttagna. Med tanke på hur många svenska BJJ-utövare som tävlar på internationella tävlingar så är det i princip omöjligt att inte missa några och då väljer vi hellre att vara tydliga från start med vad förbundet informerar om och vad som helt enkelt är en fråga om föreningsinformation.


Emad Omran

Steven Antoniou är elitansvarig för BJJ Förbundet och han berättar lite för Fightermag om upplägget nu och skickade även resultaten för landslaget på EM. Steven är en gammal räv inom svensk grappling som alltid visat att han brinner för kampsport enormt mycket.

Vi kommer ha uttagning för landslagsgrupp och landslaget i mars/april. VI kommer försöka ta in ett 30 tal av Sveriges bästa BJJ fighters på uttagningen.

Här kommer landslagets resultat från EM i Lissabon 2017: Totalt deltog sex personer ur landslaget vid EM i Lissabon 2017 och tillsammans kammade de hem fem medaljer.
Madeleine Håkansson vann guld i lilabälten -58,5 kg
Emad Omran tog silver i illabälten -76 kg
Max Lindblad tog silver i brunbälten -82,3 kg
Maxine Thylin tog silver i svartbälten -58,5 kg
Sophia Nordenö tog brons i brunbälten -69 kg
Patricia Kazimierczak vann flera matcher i brunbälten -64 kg men slutade tyvärr utanför pallplats denna gång.
Värt att nämna är även att regerande svenske mästaren Cemil Karahan vann guld i illabälten -88,3 kg.
Landslaget som skickades på EM denna gång var 2016 års landslag. 2017 års landslag kommer att tas ut inför VM.
Fightermag tycker till:
Givetvis vill vi bara BJJ väl och såväl alla andra seriösa kampsporter. Något som alla förbund måste bli bättre på om de vill växa är att förmedla resultat och även historier och karaktärer som gör att folk utanför sporten kan förstå tjusningen. Det är glädjande att BJJ-Förbundet svarade så utförligt och dessutom vill ta tag i detta.
Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer