ArtikelNyhet

Olympiskt genombrott för thaiboxningen

Nej, vi är inte i mål än: många år kvarstår innan vi har chansen att se olympiska medaljer delas ut i thaiboxning. Det nya glädjebeskedet handlar om att IFMA precis nått en framgång i den snåriga lobbydjungel som är processen mot olympisk status.

First things first: låt oss reda ut förkortningarna. IFMA är International Federation of Muaythai Amateur, IOK är Internationella Olympiska Kommittén. Och nu till saken: thaiboxningen har alltså nått ett nytt genombrott i sin strävan att bli en del av de olympiska spelen.

I dagsläget har thaiboxning 135 nationella förbund och uppemot 400.000 registrerade utövare. Under en lång tid har IFMA uppvaktat IOK och justerat sporten utifrån de olympiska mallarna. Nu står det klart att IOK imponerats av IFMA:s arbete och har gett dem ett så kallat ”provisoriskt erkännande”, som gäller upp till tre år. Under den här tiden kan IOK bestämma sig för om IFMA kvalificerar sig att få ett fullständigt erkännande, ett annat nödvändigt steg i den långa resan mot att bli en olympisk sport.

Men inga garantier finns, nålsögat är litet: totalt 35 sporter ryms i det olympiska programmet. Det finns flera sporter som erkänts av IOK men aldrig ingått i OS, exempelvis schack och surfing.

Men, vi fortsätter att hoppas på att fler kampsporter ska få utrymme i OS.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer