Artikel

Inför Battle of Botnia: Intervju med Jonatan Westin

Det är med klart förväntansfulla steg jag kliver ner för trappan till Swichlifstyles lokal på Tomtebogatan i Stockholm. Trots att lokalen ligger lite hemligt till, så avslöjar skyltningen utanför att det finns träning inom räckhåll. Jag ska träffa Jonatan Westin. Den svenska MMA-fightern som gör sig redo för Battle of Botnia i helgen. Det finns en mystik kring denna norrländska fighter som många förutspår vara nästa svensk att kliva in i UFC-buren.  

MMA-galan Battle of Botnia ligger bakom hörnet och det är ”fightweek” som Jonatan Westin beskriver det. Vid den här tiden är det tomt på gymmet och vi slår oss ner på golvet.

Trots att Jonatan är Stockholmsbo sedan lång tid tillbaka, finns hjärtat och rötterna fortfarande kvar i Jämtland.

– Vi har vår egen flagga, vår egen nationalsång och även ett eget språk. Jag går alltid ut till jämtlandssången och har även texten tatuerad på kroppen. Tillsammans med den jämtländska nationalskölden och landskapsdjuret som är  Älgen. Vi är rätt patriotiska av oss, säger Jonatan och ler.

Jonatan kan helt klart räkna sig till en av Sveriges topp fighters inom MMA,  men vägen dit har varit lång och periodvis motig. Svårt att få matcher, samt sena avbokningar har stundvis kantat vägen. Det har dock inte påverkat motivationen för den här fightern, som alltid sätter träningen i första hand.

– Jag älskar att träna. Nuförtiden försöker jag att inte bygga upp för mycket förväntningar kring match. Jag tränar på och förbereder mig väl. Tänker på den kommande fighten i perioder, men försöker att inte slösa energi på det. Jag visualiserar en start och ett avslut. Det som händer däremellan, det händer. MMA är en tuff sport.

sfn-169Det sistnämnda fick Jonatan erfara under den numera nedlagda MMA galan Vision FC. Jonatan blir träffad tidigt i matchen och trots att det då som han beskriver det kändes helt okej. Så valde domaren att bryta matchen och domslutet blev TKO. Vid perioden ansågs han redan vara en stor talang. Så knocken blev en tung förlust samt en törn för självförtroendet.

– MMA är oföutsägbart. Det går att vinna över vem som helst, men det går även att förlora mot vem som helst. Det är fighting med tunna handskar. En smäll och det kan vara över.

Få människor man träffar har en sån målmedvetenhet och ett sånt engagemang som Jonatan. Och jag kan inte hjälpa att undra hur man egentligen bollar professionell fighting, familjeliv samt ett eget företag. Gymmet Switchlifestyle drivs tillsammans med frun och tidigare thaifightern Jill Westin. Tillsammans har dom två söner och ett fullspäckat schema.

– Planering är allt och livet är ganska inrutat. Fast jag trivs bäst med det. Visst vill man vara spontan ibland och det kan jag efter matchen. Fast det går ganska snabbt över och man längtar tillbaka till rutinerna. Jag blir lätt rastlös.

Samförstånd och förståelse är något som värderas högt i paret Westins liv.  I Jill och Jonatans vigselringar står det ingraverat ”Team Westin” och det råder inga tvivel på att lagarbete krävs för att driva runt hela maskineriet.

– Vi ger varandra tid och utrymme. Framförallt med träning. Så att ingen ska känna sig undan prioriterad. Vi startade Switchlifestyle för att vi skulle kunna träna så mycket som möjligt. Därefter har det bara växt. Det är viktigt göra tid för varandra också. Kvalitetstid. Fredagarna är heliga. Den tillägnas familjen. Visst är det fullt upp, men vi får det att fungera.

Inför Battle of Botnia försöker han hålla kvar sitt lugn och sin närvaro. Lite tjuvkikande på motståndaren har det blivit, men inget som påverkat planeringen. Det finns få tecken på nervositet trots att matchen bara är ett par dagar bort. Där är mer en känsla av glädje.

– Jag älskar fighting. Visst får man lite adrenalin påslag, men det är bara positivt. Jag har tränat hårt och kommer väl förberedd. Har lagt till några vapen och slipat verktygen i lådan. Det här är mina femton minuter. Min tid i rampljuset.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer