Artikel

Intervju med Emad Omran – en av Pranas stjärnor

BJJ-stjärnorna som tränar på Prana i Stockholm är flertalet. En ny generation grapplers från Sverige tar nu världen med storm. Emad Omran är en av de som vinner och vinner.

Emad Omran är en supertalang inom grappling som med kontroll och kreativitet vinner sina matcher extremt skickligt. Fighter Magazine har passat på att prata med Emad som sedan han ställde upp i Fighterpodden vunnit allting han ställt upp i. Bland annat tog han dubbla guld i Skottland.

Intervjun nedan är gjord av Sara Abouzeedan i sitt ”vinterpalats” i Falun:

Emad Omran – Den nya tidens stjärna

Hur var det att vara med som gäst i Fighterpodden?

Det var trevligt. Jag var lite tillbakadragen i början för att jag inte är så van att sitta i en studio och prata i en mikrofon men annars var det roligt!

Känner du att BJJ får tillräckligt mycket uppmärksamhet i jämförelse med andra kampsporter?

På grund av hur reglerna ser ut nu så kan jag förstå varför BJJ inte får lika mycket uppmärksamhet som MMA t.ex. Publiken vill att saker och ting ska vara lätta att titta på. Fotboll är jätte lätt att titta på, en boll ska in i ett nät. Samma sak med MMA, en snubbe ska slå ner en annan snubbe. (Nu är båda sporterna mycket djupare än så, men jag pratar om hur ett vanligt fan skulle titta på någon av sporterna). I BJJ så får båda sitta på marken och gå på attacker där ifrån, det händer inte så mycket fyrverkerier som fansen vill ska hända och det beror på reglerna i BJJ skulle jag säga. Om reglerna sa att båda inte fick sitta ner så skulle saker och ting se roligare ut för fansen skulle jag tro. Men allt går ju framåt och sporten växer hela tiden!

Du sa på förhand att du skulle vinna Swedish Open och du gjorde det. Kände du någon extra press efter ett sånt uttalande eller är du bara väldigt självsäker?

Om det finns en grej jag vet så är det att ingen har lagt in den tiden som vi har, varken på att träna eller på att studera matcher. Vi gör lite mer än vad vi behöver och det ger mig självförtroendet jag har när jag tävlar. Det finns få som tränar lika hårt som jag gör, men det finns även få som fått så mycket hjälp som jag fått.

Du berättade i Fighterpodden om din uppväxt i Angered och Olofstorp. Vad är den stora skillnaden på att träna i Göteborg och Stockholm?

Dom säger att man blir som man umgås. Jag ville hänga med folk som gjort det innan -åkt utomlands och tagit medaljer som jag drömmer om att ta. Många säger att dom vill, men få visar att dom verkligen vill. Daniel och Jimmy Svensson, Max Lindblad och Cemil Karahan har visat att dom vill men dom bodde i en annan stad. Jag visste vad som behövde göras, jag tog beslutet att flytta och som tur va hade jag min pappa som såg hur mycket jag ville. Att veta att jag hade honom bakom mig och att han accepterade det liv jag valde är något som är så värdefullt för mig att det inte går att beskriva.

När du väl kom till Prana hur hade du det då? Du sov i en skrubb och fick verkligen kämpa. Känns det som ett klokt beslut idag att lämna tryggheten i Göteborg för att söka lyckan i huvudstaden?

Det fanns dagar då man tvivlande på allting, det blev jobbigt med tonfisk och pasta varje dag men jag vägrade att ge upp och jag visste att jag behövde kämpa för att komma dit jag ville. Jag är inte riktigt där än, men jag har kommit en bit på vägen. Har lyckats bygga upp mitt namn i Sverige och därav börjat hålla lite privatpass och det har gjort att jag kunnat flytta ut från klubben och in i en lägenhet. Nästa steg är en egen yacht eller ett privatjet, har inte riktigt bestämt mig än. Ni kommer inte att se mig sluta, jag ser fram emot att hämta VM guldet hem till Sverige.

Vad tycker du om MMA och har du några planer på att gör över till det nångång?

MMA är coolt, men tyvärr inget för mig.

emad2

BJJ är en sport med väldigt många utövare och tävlande, vad är det som utmärker dig?

Jag gör saker som dom flesta utövarna inte gör. Jag lägger mycket tid på träning, men ännu mer tid på att studera positioner, försöker även att läsa ut en tränings-relaterad bok per månad. Men allt detta räcker inte, man kan säga att jag är en båt och hur hårt jag än paddlar så kommer vattnet och vågorna att bestämma vart jag slutar, dom runt om mig är vattnet jag paddlar i. Dom runt om mig är 90% av det hela, jag är 10%.

Vad är Kentas styrka som tränare?

Han är bra på att få en att vilja komma tillbaka till träningen, han är även grym på att samla ihop grymma fighters på ett och samma ställe.

Hur bra är egentligen Hans Wiklund?

Jag kör själv med Hans några gånger i veckan och måste säga att jag är imponerad på hur tekniskt han kan brottas när han är så stark. Jag tycker att han borde tävla för jag vet att han skulle stå högst upp på pallen i sin kategori. Passar på här att säga att Hans och hans fru Emma Wiklund har stöttat min resa ända sen början. Inget är möjligt utan dessa två.

Vilken typ av träning utvecklar dig?

Jag är mycket för ’’Trial and error’’ som är en form av inlärning där man eliminerar undan för undan felaktiga eller ineffektiva rörelser därför att de inte leder till framgång. Författaren Daniel Coyle kallar det för Deep Practice i sin bok ”The talent Code’’. En av mina favorit böcker, läs den för att förstå lite mer vad ’’talang’’ faktiskt är.

Dina meriter?

Min bästa Medalj hittills är Silver i VM i Abu dhabi. Har tagit andra medaljer runt om i världen, men Silver i Abu Dhabi är den jag är mest stolt över. Nästa stora tävling EM i Portugal i januari!

Det största målet är..

Målet i början var att vinna så mycket som möjligt och ta hem VM-Guldet till Sverige. Men när jag började vinna så började jag få meddelanden på Facebook och Instagram av ungdomar att jag är deras idoler. Det fick mig att inse att jag kan påverka dom positivt. Jag vill vara en bra förebild för barn och ungdomar – påverka dom positivt så att de inte tar fel vägar i livet. Jag har många vänner hemma i Göteborg som sitter inne och några lever tyvärr inte längre. Om jag lyckas få åtminstone en person att inte gå åt fel håll så har jag gjort något vettigt med den korta tid jag har på denna planeten. Det är det största målet.

Hur är en dag i ditt liv?

Berätta från morgon till kväll. Morgonprocessen är väl som den vanliga som alla andra, vaknar, äter frukost borstar tänderna allt det där vanliga, sen 09:30 träning 12:00 lyfta vikter Sätter mig i biblioteket och läser en timma sen brukar jag hålla pass 17:00 träning igen hemma vid 20:00 äta mat osv, 21:00-23:30 studera matcher Ungefär, sen så försöker jag ändra på allt ibland, rutin är det bästa vi kan ha men även det sämsta vi kan ha.

Några snabba:

Gröt eller fil?

Kaffe

Gi eller No Gi?

Gi!

MMA eller BJJ? BJJ

Trump eller Putin? Kan inte politik

Avenyn (GBG) eller Söder (Sthlm)?

Söder

Triangel eller armbar?

Armbar från triangel

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer