Artikel

MMA-landslagets fantastiska framgångar

Det har kanske gått vissa förbi, bland alla UFC-nyheter på sajterna dedikerade till MMA, att Svenska landslaget i MMA verkligen är fantastiskt.

Svenska landslaget i MMA är något utöver det vanliga. På EM visade återigen vårt landslag vart skåpet skulle stå och nu väntar ett prestigfyllt SM till helgen.

I år är det Battle of Botnia som kommer så som värd för SM i MMA. Med SM menas egentligen finalmatcher och det efter en liga som turnerat runt i riket.

Sveriges MMA-liga är fantastisk på många sätt och den är säkerligen en av anledningar bakom framgångarna på EM och VM, men det är inte så att ligan och konceptet inte är helt utan kritik.

Kritiken

Kritiken mot ligaspel har att göra med tillgänglighet och även matchningar. Det är samma person som står för majoriteten av matchningarna och det är nu alltmer ofta kritik börjar lyftas från utövare och ledare angående om att det kanske är dags att släppa in nya matchmakers. Förnyelse är ibland bra, men kunskapen som matchmakern Jesper Gunnarsson besitter bör inte förkastas!

SM och Ligan

Bortsett kritiken så är SM och ligan en succé. Amatör-MMA har under den senaste styrelsen (MMA-förbundet) gått från att vara liten till att bli hypad och älskad. IMMAF står givetvis för en hel del av möjliggörandet av amatörframgångarna världen över då de är en samlande kraft och arrangerar EM och VM, men det går inte att förneka att svensk MMA sticker gentemot andra.

Sverige är fantastiskt

Sverige är lika stort befolkningsmässigt som vilken stad som helst i Kina och USA med sina 325 miljoner invånare har mer än 30 gånger så mycket folk som Sverige. Men trots detta så är det ännu lilla Sverige som varit mest framgångsrikt på både VM och EM. Imponerande.

Huruvida Sverige kommer kunna behålla sin dominanta position eller ej tvistar de lärda men det är inte kanske helt troligt. Men det tar ingenting ifrån vårt landslag där vi hade hela 5 guldmedaljörer på EM. I dagsläget har vi hela 5 fighters som är rankade nr 1 i världen på amatörsidan och Gabriella Ringblom är dessutom ansedd som pound-for-pound bäst. Detta trots den nesliga förlusten i EM-finalen. Cornelia Holm som nu är både VM och EM-mästare anses tillsammans med Gabriella vara våra nästa riktigt stora stjärnor inom sporten. Ja, för en ”riktig” stjärna tycks en ännu inte riktigt bli förens det är tal om UFC, så ser verkligheten ut.

Utöver idrottarna så ska vi aldrig glömma våra riktigt skickliga och brinnande ledare!

UFC och IMMAF?

På tal om UFC återstår det nu att se huruvida IMMAF, nu när UFC har nya ägare, kommer kunna behålla sin dominanta position där dignitärerna reser världen runt? Det är nämligen högst oklart om IMMAF kommer få sitt generösa stöd av UFC nu i framtiden. Det återstår att se.

Landslaget och SM

SM hålls nu i helgen (9-10 december) i Umeå på Battle of Botnia och 4 av fem guldmedaljörer från EM i Prag tävlar på SM. Den som saknas är Gabriella Ringblom som dessvärre är satt i karantän efter förlusten på TKO i EM-finalen.

Ett bra sätt att följa landslaget är att följa deras facebook-sida då de själva tagit tag i att bevaka sitt eget vilket är beundransvärt. Lycka till nu samtliga på SM i helgen!

Fakta

Svenska Mästerskapen i MMA avgörs i Umeå 9-10 december!

Tävlingarna genomförs i turneringsformat i 2 dagar med semifinaler dag 1 samt finaler dag 2.

I MMA klass-A genomförs samtliga matcher i 3 x 3 minutersformatet. MMA klass-B genomförs med 2 x 3 min i semifinalerna och 3 x 3 min finaldagen. Båda klasserna har en rondvila på 1 min mellan ronderna.

Välkommen till två dagars fullspäckat med MMA. Fri entré!

Läs mer om SM i MMA–> http://www.smmaf.se/

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer