Nyhet

MMA-EM: Svensk medaljskräll!

Fem guld, två silver och ett brons. Det är slutresultat efter en veckans turnering i Prag. Här är resultaten från finaldagen.

gabriella_ringblom_final

Den regerande världsmästaren Gabriella Ringblom lyckades inte upprepa sitt guld från Las Vegas utan förlorade ”EM”-finalen i flugvikt på TKO mot ungerskan Alexandra Kovacs. Ringblom gjorde en ganska bra match fram till dess att Kovacs fick in ett par hårda träffar som tillslut blev början till slutet för Ringblom.

serdar_altas_guld

Serdar Altas satte gasen i botten direkt i finalen i European Open i flugvikten mot irländaren David Fogarty. Redan i den första ronden hade Fogarty åkt i backen två gånger.
– Jag ville gå in hårt i matchen och träffa honom tidigt och få honom lite ur balans. Det var en väldigt bra match av mig. Jag är stolt.

I den andra ronden fortsatte Altas kontrollera matchen och i den sista, när Fogarty febrilt jagade avslut, var Altas klok och stoppade effektivt irländarens anfallslust.
– Det här är jävligt skönt just nu. Jag har gjort en bra turnering och att vinna guldet känns fantastiskt.

Altas coach Jimmie Jensen, själv VM-silvermedaljör en gång i tiden fyller i.
– Det var dominans från först stund. Serdar går från klarhet till klarhet, jag är jättenöjd med honom.

renato_vidovic_guld

Det blev ytterligare en sprakande match med Renato Vidovic i huvudrollen, som vi vant oss vid under dessa härliga Pragdagar.

Finalen i bantamvikten mot italienaren Marco Zannetti utgjorde inget undantag. Vidovic var suverän.
– En härlig match av mig. ”Dynamite kid” gick för guld och jag vann det. Känslan är overklig men underbar.

Vidovic, som är ovedersägligt stark stående, lyste också på marken och det kändes hela tiden som att guldet skulle bärgas.

cornelia_holm_guld

Cornelia Holm från Göteborg är en av svensk amatör-MMA:s allra största stjärnor. Och inte blev stjärnglansen mindre efter att hon vunnit också Europena Open i Prag. Hon gjorde det via en strålande insats över norskan Camilla Mannes i bantamvikten.
– Jag har jobbat hårt för det här. Jag blev glad över att uppfylla både mål och delmål under detta EM. Igår vann jag på ground and pound, ett delmål och idag satte jag en huvudspark som också var ett delmål för mig.

Annars var Cornelia ett yrväder för Mannes som inte alls lyckades komma loss och skapade väldigt futtigt med oreda. Holm var helt enkelt för bra.
– Nä, men det var en stabil match av mig, jag tyckte att jag hade kontroll tidigt på henne och det gav mig en säkerhet i matchen. Det var sjukt skönt att vinna den här matchen och den blev nästan så som jag hade velat på förhand.

Cornelia Holm har haft en fantastisk säsong med VM-guldet i somras och så nu också bäst i Europa bland amatörer.
– Alltså, när du säger så vill jag nästan börja gråta. Det betyder så enormt mycket för mig och jag har kämpat för att ta mig hit. Jag är väldigt nöjd med min insats i den här tävlingen.

daniel_schalander_guld

En teknisk fulländad tillställning av Daniel Schälander gav honom segern i fjädervikten över Michele Martigoni från Italien. Schälander, som varit så bra under hela den här veckan, kunde vråla ut sin guldglädje efter att ha avslutat italienaren i den tredje ronden.
– Jag har hela tiden känt att jag inte kunnat vara glad över de tidigare segrarna under turneringen. Jag har haft siktet inställt på guldet. Men nu, nu ska jag njuta och jag är jävligt glad.

rostem_akman_guld

Rostem Akman gjorde processen kort med bulgaren Valeri Atanasov i finalen i middleweight i European Open i Prag. Akman styrde matchen även om bulgaren sökte hårda tekniker, främst slag, från distans.
– De säger att han slår hårt som en häst sparkar, men jag bytte lite slag med honom och jag tror han har mest ont av oss efter det. Men han var bra, det ska jag säga. Men jag var bättte.

Och i mitten av den tredje ronden kom guldavgörandet. Akman lyckades med en av många nedtagningar, hittade ett övertag och började hamra in slag från ground and pound-position. Tillslut, när bulgaren inte orkade stå emot svenskens projektiler, bröt domaren matchen.
– Det här betyder förstås jättemycket för mig. Det var jätteskönt att försvara guldet från ifjol.

Kanske var det också det sista vi såg av Rostem Akman i amatörmästerskap. Ihärdiga rykten har florerat att Akman nu väljer att gå över till en proffskarriär, vilket han själv bekräftade direkt efter segern.
– Det är var mitt sista amatörmästerskap. Nu blir det proffs som gäller. Men första ska jag njuta av guldet, ta det lite lugnt och kanske ta en bärs ikväll.

irman_smajic_match

Irman Smajic förlorade tungviktsfinalen i European Open mot bulgaren Daniel Galabarov. Detta efter att ha åkt på en höger i mitten av den andra ronden som gjorde att han gick i däck och kort därpå, med bulgaren över sig, bröt domaren matchen. Smajic hade fram till dess varit den bättre av de båda och hade några enorma träffar som klart skakade Galabarov. Så också just innan avgörandet. Smajic satte en ruskig uppercut och stormade fram för att försöka få till ett avgörande, men åkte alltså själv på en höger och guldet gled honom ur nävarna denna gång.

Som kuriosa till matchen kan tilläggas att de båda fick stora applåder av publiken innan matchen då de kramade om varandra i ringen just innan matchen tog vid.

Text & Foto via budo.se

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer