Artikel

Intervju + tävling: ”De misstog Matt Damon för riktig fighter”

Matt Baiamonte är högaktuell som hjärnan bakom fightingen i Jason Bourne, den femte delen i Bourne-serien. Matt Baiamonte har tränat Matt Damon desto längre, och berättar här hur bra fighter han egentligen är.

Matt Baiamonte är rutinerad i boxningssammanhang. I tolv år skolades han av Angelo Dundee, som i sin tur tränade Muhammad Ali. Matt Baiamonte råkar också vara extra vass på konditionsträning och har tränat boxare, football-spelare, basketspelare och kändisar. Nu kan han titulera sig fight-trainer för Jason Bourne, den fjärde delen i filmsviten där Matt Damon åter syns i huvudrollen.

Hej Matt! Hur kommer det sig att du började jobba med filmen?

– Jag har tränat Matt Damon för tidigare filmer och skulle medverka några dagar under inspelningen av Jason Bourne. Stuntkoordinatorn Gary Powell frågade om jag ville stanna, och jag trodde det handlade om någon timma extra… Men det visade sig att jag tackat ja till att stanna under hela inspelningen, haha! Att jobba ”on set” var en dröm som besannades – jag såg Bourne-filmerna när jag växte upp.

Du som kan kampsport, vad tyckte du i allmänhet om fightingscener?

– Vissa scener och vissa filmer ser inte realistiska ut. Men inte förrän jag själv hamnade bakom kameran förklarade stuntkoordinatorer att vissa slag helt enkelt inte fastnar på film. Först då förstod jag hur svårt det är att skildra fighting.

Jason Bourne käkar hårda smällar som smågodis – vad tycker du om det?

– Det är faktiskt verkligt, om kroppen tränats för att ta sådana slag. Kolla på de gamla matcherna med Micky Ward, Muhammad Ali och Joe Frazier! De snubbarna pucklade varandra i totalt 30 ronder…

Du har tränat Matt Damon för en rad filmer – hur är det att jobba med honom?

– Han är en av de trevligaste och finaste människorna du kan tänka dig. Han är jordnära, omtänksam, är snubben som släpper förbi folk i kön. På riktigt, Matt är en av de bästa människorna någonsin.

Du har coachat en rad boxare – tycker du han har talang?

– Innan Matt kom till mig hade han tränat filippinsk kampsport, där han skolats väl. Matt är en sådan du måste kolla två, tre gånger på innan du känner igen honom. När han började köra hos mig hade han truckerkeps, och folk frågade mig ”vem är din nya fighter?”. De misstog Matt Damon för riktig fighter! Matt vill verkligen lära sig och förstå kampsport, inte bara lära sig koreografi för en scen. I första fightingscenen i filmen ser du några bra tagningar där han gör bra arbete med huvud och kropp, samt fint fotarbete. Hans filippinska blockning är också skaplig!

Filmen har också en svensk stjärna, Alicia Vikander. Hur var hon?

– Alicia är otroligt rar, jordnära, trevlig och fantastiskt rolig. Inte nog med att hon är en sjujäkla skådespelare, under inspelningarna i Las Vegas minns jag hur hon skojade runt och fick alla att skratta.

Vilken del i filmen är din favorit?

– Sista fightingscenen, det känns som en äkta blandning där du ser ”bare knuckle boxing”, duckningar, armbågar á la muay thai… Det är grymt!


jason-bourne

TÄVLING: VINN JASON BOURNE-FILMEN

Fighter Magazine lottar ut fem DVDer med den sprillans nya filmen Jason Bourne. Allt du behöver göra är att skicka svaret på nedanstående fråga till tavling@fightermag.se senast den 10 december.

Tommy Lee Jones, som är med i filmen Jason Bourne, spelade även mot Benicio del Toro i filmen The Hunted (2003). Vad heter den kamsportsstil som användes för knivscenskoreografin i filmen The Hunted?

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer