Alexander Gustafsson dras in i Sahlin-skandalen

Mona Sahlin har länge öppet stöttat MMA i allmänhet och varit ett fan av Alexander Gustafsson i synnerhet. Den tidigare ledaren för socialdemokraterna har besökt flera UFC-galor där svensken matchat. Bland annat uppmärksammandes detta då hon för skattemedel förlängde sin vistelse i USA för att gå på UFC i Houston.

Sedan tidigare i år drivs en förundersökning mot Mona Sahlin gällande misstankar om att ha förfalskat löneintyg. Förfalskningsdrevet når nu även Alexander Gustafsson. I expressen 26 oktober skriver man att Sahlin även skrivit intyg åt Gustafsson. Man skriver även att Sahlin har fått biljetter till UFC-galor från Alexanders management. Intyget i fråga ska ha varit ett rekommendationsbrev till amerikanska ambassaden inför visumansökan. Som brottsdömd kräver vistelse i USA särskilda intyg och intervjuer på ambassaden. En process som kan vara tidskrävande men som syftar till att bevisa att personen inte är sannolik att begå nya brott i landet.

I brevet som finns återgivet i expressen skriver Sahlin bland annat:

”Jag har följt Alexander Gustafsson under en lång tid både i min roll som politiker och som en sann anhängare av MMA.

MMA har utvecklats starkt i Sverige under de senaste åren och för mig är det ingen tvekan om att Alexander är en av anledningarna.

Men min uppfattning om Alexander är främst baserad på honom som människa.

Hans personliga utveckling är anmärkningsvärd, han är en stark förebild i sitt nuvarande liv för många ungdomar, personer i Sverige. Unga personer som kämpar för bättre villkor i sina liv och ser Alexander som en sann inspiration.

Det finns all anledning att ha förtroende för Alexander för hur han agerar som en stark och pålitlig person och som en god människa med en stark personlighet.

Han betyder mycket för många människor här i Sverige och jag är en av dem som verkligen respekterar och litar på honom som person inte bara på grund av hans skicklighet i sin sport ”.

Att be väl ansedda personer om rekommendationsbrev inför en vistelse i USA är inget brott eller anmärkningsvärt. Inför intervjuer på ambassaden uppmanas sökande att ha med eventuella relevanta rekommendationsbrev. Sedan sin MMA-karriärs början har Alexander Gustafsson visat sig välförtjänt av en ”andra chans” från samhället, och att ha en tidigare statsministerkandidat som talar för sin sak kan väga tungt i byråkratin.

Vad kan det här innebära?

Personligen anser undertecknad att händelsen synliggör problematiken att knyta för nära band mellan det civila och den professionella idrotten. Att ordna biljetter åt en politiker kan tyckas harmlöst, men den vanligaste anklagelsen om korruption i Sverige rör just vad man vanligtvis kallar svågerpolitik. Självfallet ska politiker få vara idrottsintresserade och vara precis lika mycket av ett fan som alla andra.

Tveksamheten uppstår när man som politiker börjar acceptera gåvor av olika slag, särskilt om man även gjort personen i fråga tjänster. Vill en idrottare bjuda en vän till sina matcher är det självfallet inte fel. Däremot förväntas du i din roll som politiker inte ta mot gåvor, just eftersom misstanken om korruption och mutbrott då lätt uppkommer.

Väldigt lite i det här fallet tyder på att Alexander Gustafssons agentur försökt muta en politiker. Däremot visar Sahlin en olämplig eller obetänksam inställning genom att ta mot gåvor från personer där hennes roll som politiker blandas med privatliv.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer