Nyhet

Thaiboxnings-EM: Så gick det för våra fighters i kvartsfinalen

Det blev fem matcher med svensk inblandning under EM:s andra dag, samtliga kvartsfinaler.

isa_tidblad_keskikangas_kvartsfinal

Isa Tidblad Keskikangas (-60 kg) fortsätter att imponera. Gårdagens åttondelsfinalseger följdes upp med ännu en förkrossande triumf. Belgiskan Ilhame Garmale hade absolut inget att sätta emot svenskans hårda, distinkta tekniker och domaren bröt matchen i andra ronden. Men redan i den första ronden tvingade Tidblad Keskikangas fram två belgiska räkningar, till följd av flera välriktade knän mot magen på Garmale.
– Jag visste att jag skulle ha en bra chans i den här matchen och jag gjorde precis det jag skulle. Det var skönt att känna att knäna satt, säger hon till budokampsport.se

Nu är världsmästaren från 2014 framme vid semifinal. Den blir mot finskan Gia Winberg.
– Det blir nog svårare än idag, hon är tuff. Men jag känner mig stark.

raafat_al_maliki_0

Det blev en lite märklig inledning på EM-äventyret för Raafat Al-Maliki. Efter en stark inledande rond trodde nog många på en blågul rondseger – men domarna såg annorlunda och tjecken Jan Holec var plötsligt i ledning.

Det verkade emellertid inte bekomma Al-Maliki som lugnt och metodiskt successivt bröt ner Holec.
– Jag såg honom i går och jag vet att han är proffsboxare och då gjorde vi upp planen att jag skulle försöka sparka under armarna på honom, det funkade bra, berättar Raafat till budokampsport.se efter vinsten.

Nu är Al-Maliki framme vid EM-semifinal i herrarnas A-klass -63,5-kilosklass, vem motståndet blir vet vi lite senare under dagen.
– Skönt att vinna första matchen och känna att man är inne i tävlingen. Jag vann för att jag lyssnade på mina coacher, de är helt fantastiska.

magnus_andersson_1

Det började strålande för svensk del i Magnus Anderssons kvartsfinal mot den långe ryssen Kolotygin. Andersson hittade tidigt rätt i matchen och vann första ronden, 10-9 – mycket tack vare en smart gameplan.
– Jag ville inte in i hans klinch, han sökte den ofta och där är han tung. Så jag skulle ut på distans och hitta raka slag och low kicks. Jag kände att det gick bra i första ronden.

I den andra kom emellertid Kolotygin in i matchen. Andersson hade svårare att hålla ryssen på avstånd och matchbilden svängde helt till ryssens favör.

I för den sista och helt avgörande ronden var matchen helt jämn, 19-19. Och länge föjdes de båda antagonisterna åt. Men i den sista minuten hittade Andersson nya krafter från djupet av sig själv och lyckades forcera sig till semifinal i A-klass -71kg.
– Jag har min familj på läktaren, jag ville verkligen göra de stolta. Jag fick in ett par träffar, jag märkte hur han stannade till av dem och därifrån fick jag lite energi att orka avsluta bra. Det räckte. Nu är jag i semifinal och det är för jävla skönt. Det här var en av de skönaste segrarna i mitt liv, nu ska jag visa världen hur jävla bra jag är, berättar Magnus till budokampsport.se efter vinsten.

costas

Det var en sanslöst bra och underhållande match mellan Costas Nanga och Sergei Veselkin. Men ryssen nyttjade sin längdfördel och vann de två inledande ronderna. Nanga prickade mest och bäst i den sista ronden, i synnerhet med sin speed och sina tekniska slagkombinationer, men det räckte enbart till seger i ronden. Matchen vann Veselkin.
– Jag torskade, det var inte så att jag blev bortdömd eller så, han var bättre. Jag är 20 år och ganska ny inom thaiboxningen. Jag kommer lära mig mycket av den här förlusten.

Inför EM hade Nanga gått upp till -81kg. Det experimentet föll inte så väl ut.
– Nu vet jag det. Jag kände att mina tekniker inte hade samma kraft som i en lägre viktklass. Samtidigt ska jag inte skylla förlusten på det. Jag dra lärdom av det här. Jag kommer komma tillbaka ännu starkare.

simon_ogolla

Kvartsfinalen i +91-kilosklassen mellan Simon Ogolla och Michal Janacek blev en tillknäppt historia. Det tog egentligen två ronder innan matchen slutade att vara sönderryckt.

Och då var det Simon Ogolla som hade störst nytta av den öppnande matchbilden. Svensken formligen exploderade i sista ronden och även om han vann samtliga ronder i matchen måste han ändå varit mest nöjd med avslutningen.
– Det var en svår match. Jag träffade honom knappt alls i första ronden och samtidigt fick han in några tunga träffar på mig. Jag ville då in i klinch och märkte att jag hade övertaget där och att han blev trött av det.
– I den sista ronden började jag hitta tillbaka lite till det jag kan. Det var skönt att avsluta starkt, det tar jag med mig till nästa match.

Och den blir i semifinal mot hemmahoppet, kroaten Dino Belosevic.
– Det blir en kul match. Jag såg två ronder med honom idag och han är stor och stark.

Text: Jonathan Broberg
Foto: Matilda Ritzén

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer