Artikel

Thaiboxning – Så funkar det!

Less på att låtsas att du fattar, eller kanske har du aldrig sett thaiboxning tidigare och hänger därför inte med i vad som händer under matcherna? Det finns inga dumma frågor, och isåfall ställer vi dem åt dig.

Muay Thai, även känd som thaiboxning, har en djup rot i den thailändska kulturen och har varit en central del av landets historia sedan 1500-talet. Ursprungligen var detta kraftfulla kampsportssystem en integrerad del av den militära träningen i Thailand. Men med tiden utvecklades det till en sport som även civila utövade och älskade. Det var inte bara folket som omfamnade Muay Thai, utan även de thailändska kungarna som stöttade och främjade sporten.

Under 1800-talets slut blev Muay Thai allt mer organiserat, och det började dyka upp regler och normer för hur tävlingar skulle genomföras. Under början av 1900-talet började man föra tävlingar enligt ett gemensamt regelverk. Det är intressant att notera att Muay Thai en gång var en del av skolgången i Thailand fram till 1920-talet, vilket visar sportens djupa integration i samhället.

Runt 1920-talet började man i använda boxningshandskar och tävla i ring. Det dröjde dock fram till efter andra världskriget innan ett enhetligt regelverk för Muay Thai etablerades. Detta skedde samtidigt som de stora thaiboxningsarenorna i Bangkok började ta form. Nu vägdes fighters in i olika viktklasser, och dessa standardiserades senare enligt internationella boxningsviktklasser. Matcherna delades in i fem treminutersronder med två minuters vila mellan dem.

Sedan 1994 har amatör-VM i Muay Thai arrangerats varje år, och andra internationella tävlingar följer samma regelverk, inklusive europeiska mästerskapen. För närvarande pågår ett arbete för att få amatörthaiboxningen erkänd som en olympisk sport, vilket skulle göra den ännu mer internationellt framträdande och betydelsefull. Muay Thai fortsätter att vara en respekterad och fängslande kampsport som bär med sig en djup kulturell och historisk betydelse från Thailand till hela världen.

”Muay thai, IFMA, WMC… Vad betyder allt?”
Ordet ”Muay Thai” är namnet på den traditionella thailändska kampsporten som även kallas ”thaiboxning” på svenska. ”Muay” betyder ”boxning” eller ”kampsport” på thailändska, och ”Thai” är en referens till Thailand, där sporten har sina rötter (ordet ”Thailand” kan översättas till ”Landet med de fria” eller ”Frihetens land”).  Så, ”Muay Thai” översätts bokstavligt till ”Thailändsk boxning” eller ”Thailändsk kampsport” och är det officiella namnet för sporten i sitt hemland och internationellt. 

IFMA står för International Federation of Muaythai Amateur, och är det internationella förbundet för thaiboxning. Under slutet av 1980-talet fick amatörthaiboxningen ett uppsving och framträdde som ett alternativ till den professionella varianten av sporten och IFMA skapades. Amatörthaiboxning har sina egna regler som tillåter samma tekniker som professionell thaiboxning, men med vissa säkerhetsåtgärder som armbågsskydd och hjälm. De har också ett annat rondsystem. 

WMC står för World Muaythai Council och är den största professionella organisationen inom thaiboxning. IFMA och WMC står varandra mycket nära, styrande personer har tjänster inom båda organisationerna.

”Vad går det här ut på?”

Thaiboxningen har åtta ”vapen”: nävarna, armbågar, knän och fötterna. Du kan vinna på knockout, teknisk knockout eller poäng. Tre saker behövs gör att göra poäng: träff, kraft och inte begå en foul samtidigt. Träff kan vara över hela kroppen men generellt siktas det mot lår och revben, huvudsparkar förekommer (men har hög kontringsrisk). Med kraft menas att det måste finnas kroppstyngd bakom tekniken (höftinvridning). Poäng ges också för en spark som träffar gard om motståndaren flyttas, tappar balans eller visar att det gjorde ont. Eleganta och avväpnande kast vid motattack ger inga poäng, men ses som bra försvar och ger en vinnande helhetsbild.

”Hur länge håller det på?”

Det kan variera. En thaiboxningsmatch består vanligtvis av 3 eller 5 ronder, varav varje rond varar i 3 minuter med en kort paus mellan dem. Om inte någon får in en knock såklart.

Kan man betta på thaiboxning?

Svaret på den frågan är ja. Då kampsport överlag har vuxit har även intresset för att betta på olika kampsporter ökat. Det finns flera spelabolag som erbjuder spel på thaiboxningsmatcher, bland annat Unibet och Betsafe. Tyvärr erbjuds det främst spel på större matcher och galor, bland annat Glory och One FC (när de erbjuder thaiboxningsmatcher).

”Vad är dresscoden i ringen?”

Shorts, linne/topp, boxhandskar, suspensoar, tandskydd, skenbensskydd, armbågsskydd, hjälm.

”Har de skrock  eller tvångstankar inför match?”

I Thailand omges tävlingarna av ritualer till tonerna av traditionell thailändsk musik. En så kallad wai kru är obligatorisk. Wai betyder hälsning, kru betyder tränare. Wai kru är en traditionell ”dans” men fungerar mer som uppvärmning och lite stretch. Under wai kru har thaiboxarna en huvudbonad som kallas mongkol. Banden runt arm eller midja kallas kruengwrang. Normalt under VM är att gå ett varv runt ringen och buga tre gånger, gesten visar respekt för tränaren och gymmet man kommer ifrån. Vissa duktiga fighters gör wai kru uppemot fyra, fem minuter. Varianter finns i oändlighet.

”Vad får MAN inte göra?”

Utgå från att de ska använda de åtta vapnen, och att allt utanför den vapenarsenalen är ”foul”. Exempel på regelbrott är att slå mot skrevet, bita, skalla, avsiktligen spotta ut tandskyddet, kast, slå en motståndare som ligger eller reser sig, att använda ringrepen, att låsa motståndarens arm eller huvud, att ramla avsiktligen, att hålla fast motståndarens ben och gå fram mer än ett steg utan att göra teknik och så vidare. En varning ”kostar” ett poäng.

”Hur vet jag vem som vinner?”

Fem domare dömer, en jury kontrollerar domarnas arbete. På VM kommer ett digitalt system göra att du ser vem som vunnit respektive rond. 10 poäng utdelas till fightern som utses till vinnaren av ronden och motståndaren får färre poäng baserat på hur väl han eller hon gjorde ifrån sig i ronden.

B-klass vadå?

B-klass är en möjlighet att tävla internationellt för nationer som inte kommit lika långt i utveckligen. Sverige räknas som en A-nation med cirka 15 andra länder och får därför bara ha fighters i B-klass som är max 23 år gamla.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer