Artikel

Thaiboxning – Så funkar det!

Less på att låtsas att du fattar, eller kanske har du aldrig sett thaiboxning tidigare och hänger därför inte med i vad som händer under matcherna? Det finns inga dumma frågor, och isåfall ställer vi dem åt dig.

Less på att låtsas att du fattar, eller kanske har du aldrig sett thaiboxning tidigare och hänger därför inte med i vad som händer under matcherna? Kan man betta på thaiboxning på Unibet? Vad står alla förkortningar i sporten för, och hur får boxarna poäng? Finns det något man inte får göra i thaiboxning? Det finns inga dumma frågor, och i så fall ställer vi dem åt dig.

”Muay thai, IFMA, WMC… Vad betyder allt?”

Muaythai används ofta istället för ordet thaiboxning, muay relaterar till boxning och thai relaterar till fri. IFMA står för International Federation of Muaythai Amateur, och är det internationella förbundet för thaiboxning. WMC står för World Muaythai Council och är den största professionella organisationen inom thaiboxning. IFMA och WMC står varandra mycket nära, styrande personer har tjänster inom båda organisationerna.

”Vad går det här ut på?”

Thaiboxningen har åtta ”vapen”: nävarna, armbågar, knän och fötterna. Du kan vinna på knockout, teknisk knockout eller poäng. Tre saker behövs gör att göra poäng: träff, kraft och inte begå en foul samtidigt. Träff kan vara över hela kroppen men generellt siktas det mot lår och revben, huvudsparkar förekommer (men har hög kontringsrisk). Med kraft menas att det måste finnas kroppstyngd bakom tekniken (höftinvridning). Poäng ges också för en spark som träffar gard om motståndaren flyttas, tappar balans eller visar att det gjorde ont. Eleganta och avväpnande kast vid motattack ger inga poäng, men ses som bra försvar och ger en vinnande helhetsbild.

”Hur länge håller det på?”

Kan variera, men just i Jönköping tävlar alla 3×3 minuter. Om inte någon får in en knock såklart.

Kan man betta på thaiboxning?

Svaret på den frågan är ja. Då kampsport överlag har vuxit har även intresset för att betta på olika kampsporter ökat. Det finns flera spelabolag som erbjuder spel på thaiboxningsmatcher, bland annat Unibet och Betsafe. Tyvärr erbjuds det främst spel på större matcher och galor, bland annat Glory och One FC (när de erbjuder thaiboxningsmatcher).

”Vad är dresscoden i ringen?”

Shorts, linne/topp, boxhandskar, suspensoar, tandskydd, skenbensskydd, armbågsskydd, hjälm.

thaiboxer

 

”Har de skrock  eller tvångstankar inför match?”

I Thailand omges tävlingarna av ritualer till tonerna av traditionell thailändsk musik. En så kallad wai kru är obligatorisk. Wai betyder hälsning, kru betyder tränare. Wai kru är en traditionell ”dans” men fungerar mer som uppvärmning och lite stretch. Under wai kru har thaiboxarna en huvudbonad som kallas mongkol. Banden runt arm eller midja kallas kruengwrang. Normalt under VM är att gå ett varv runt ringen och buga tre gånger, gesten visar respekt för tränaren och gymmet man kommer ifrån. Vissa duktiga fighters gör wai kru uppemot fyra, fem minuter. Varianter finns i oändlighet.

”Vad får MAN inte göra?”

Utgå från att de ska använda de åtta vapnen, och att allt utanför den vapenarsenalen är ”foul”. Exempel på regelbrott är att slå mot skrevet, bita, skalla, avsiktligen spotta ut tandskyddet, kast, slå en motståndare som ligger eller reser sig, att använda ringrepen, att låsa motståndarens arm eller huvud, att ramla avsiktligen, att hålla fast motståndarens ben och gå fram mer än ett steg utan att göra teknik och så vidare. En varning ”kostar” ett poäng.

”Hur vet jag vem som vinner?”

Fem domare dömer, en jury kontrollerar domarnas arbete. På VM kommer ett digitalt system göra att du ser vem som vunnit respektive rond. 10 poäng utdelas till fightern som utses till vinnaren av ronden och motståndaren får färre poäng baserat på hur väl han eller hon gjorde ifrån sig i ronden.

B-klass vadå?

B-klass är en möjlighet att tävla internationellt för nationer som inte kommit lika långt i utveckligen. Sverige räknas som en A-nation med cirka 15 andra länder och får därför bara ha fighters i B-klass som är max 23 år gamla.


Fighter Magazine 2-2016.jpg

[Den här artikeln har även publicerats i Fighter Magazine nummer 2-2016 som du kan läsa via Ztory och Readly]

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer