Artikel

Sant & falskt om träningen i Thailand

Vi har alla sett filmerna, läst böckerna eller hört historierna kring hur det är att träna thaiboxning i Thailand. Många tror att de omedelbart blir Jean-Claude Van Damme i filmen ”Kickboxer” och att de kommer kicka ner träd. Så vad stämmer egentligen?

Vad du INTE kommer att göra

Sparka ner träd. Kanske är det bra att bli av med denna på en gång. Oavsett vad en hel massa människor kan ha sagt till dig (de har förmodligen inte varit i Thailand), så sparkar inte thailändare på träd för att få starkare smalben. Helt ärligt så använder de inte någon av de halvtokiga metoder som du ser på Internet med jämna mellanrum. Istället så sparkar de på mittsar av olika slag. Den träningen räcker gott och väl, så du behöver inte sparka sönder dig på träd eller rulla flaskor över smalbenen.

Ha privatträning med din master mitt i djungeln. Många har en skev bild av att de kommer vara den enda utövaren på hela lägret, mitt ute i ingenstans. Men det kommer inte hända. Den idén känns lite långsökt så fort du inser att det handlar om att gå in på gymmets schyssta hemsida och bokat platsen därifrån.

Bo i ett träskjul. Det är onekligen en myt att du tvingas bo i ett nästan fallfärdigt ruckel medan du tränar i Thailand. Om du vill, så kör på. Men de allra flesta hittar sin väg till helt normala hotell som du kan hitta vart som helst. Ett stort plus är även att du får mycket hotell för en billig peng – och hotell finner du precis överallt!

Vad du KOMMER att göra

Träna hårdare än någonsin. Att träna i Thailand är en alldeles utmärkt chans att utmana dig själv både fysiskt och psykiskt. Om du ger allt och tränar ordentligt under din tid där, så kommer du lära dig en massa under kort tid. Den thailändska träningsstilen är intensiv. Sedan har du ju tidsskillnaden förstås, så det kan ta några veckor innan du vänjer dig. Ett hett tips är att vara i så god form som möjligt innan det är dags för Thailand, för att inte få sig en komplett chock!

Träna med elittränare och fighters. Thailändska gym har några av de vassaste tränarna och fighters i världen, både inhemska och en hel radda utländska. Så fort alla myter rörande träning i Thailand är som bortblåsta ur ditt huvud, desto snabbare kan du utnyttja den grymma träning som gymmet (förhoppningsvis) har att erbjuda.

Utmana dig själv. Det är alltid bra att komma ut ur sin comfort zone då och då. Att ens ta sig till Thailand från första början gör ju en del i sig. Vi snackar en helt ny värld men en helt ny stil!

Uppleva en ny kultur. Som alltid när man reser så upplever man något nytt. Att träna i Thailand öppnar dörrarna för en helt ny kultur som är ruskigt annorlunda mot den västerländska kulturen. Och det allra viktigaste – du lär dig nya thaiboxningsskills och bygger på de du redan hade. Fantastiskt!


10 saker du inte  visste om MUAY THAI – 

Hur bra koll har du på thaiboxning on location i Thailand?

1. Det är ruskigt stort med kvinnliga fighters. I Chiang Mai är det inte konstigt att se ställen med två kvinnliga matcher varje kväll.

2. Tekniskt sett är det förbjudet att gå en match i Thailand om du är under 15 år…

3. …och att överhuvudtaget överväga att börja med sporten efter tio år fyllda är ett stort nej för många

4. Inte alla thaiboxare utför en wai kru, det traditionella uppträdandet som vanligen tar plats innan matchen. I många fall ses det som respektlöst mot tränaren att inte framföra wai kru, men i Thailand tycks tänket vara lite annorlunda.

5. En match kan bara ses som en match till 100 procent om pengar är involverade från båda hållen.

6. I Bangkok kan man endast spela på matcher (det vill säga lagligt) på Lumpini och Rajadamnern.

7. Lumpinee och Rajadamnern har även alltid setts som väldigt ärorika platser att gå en match på. Nu kan för tiden kan även västerlänningar enkelt få match där och väldigt många väljer att gå sin allra första match där.

8. Legenden om Nai Khanomtom är faktamässigt baserad på åtta rader ur en burmesisk vers (en historia om en thaiboxare som vann tio matcher mot andra kampsportare, i ett sträck).

9. Vissa fighters ser det som ett övertag att inte bära munskydd vid matcher. Däremot så är det vanligt att män bär en susp gjord i gjutjärn, med vadderade kanter och täckt med skinn. Suspen knyts på klassiskt vis fast med tre snören – som en enslags string liksom.

10. Att värma upp sparkandes på mittsar innan match hör till ovanligheten.


Fighter Magazine 2-2016.jpg

[Den här artikeln har även publicerats i Fighter Magazine nummer 2-2016 som du kan läsa via Ztory och Readly]

Fighterpodden avsnitt 69: Karantänspodden

Kommentarer