Artikel

Fotboll + MMA = Calcio Storico

”För litet för att vara ett krig, för grymt för att vara ett spel”. Citatet kommer från kung Henrik III av Frankrike. År 1753 var han på besök i Italien och fick se något helt unikt som man fortfarande kan uppleva ett par gånger per år på torget Piazza Santa Croce. Florens egen sport – Calcio storico.

Fotboll är världens mest populära sport. Men hur ska man göra det ännu mer intressant? Kanske var det så tankegångarna gick när idén till Calcio storico föddes. Hur det än gick till när invånarna i Florens för över 600 år sedan uppfann sin sport så blev resultatet utan tvekan den mest adrenalinstinna bollsporten i världen. Under 1700-talet dalade populariteten, men Calcio storico återupplivades igen år 1930 och har sedan dess varit ett stadigt inslag i Florens varje sommar.

Calcio storico spelas på en sandfylld spelplan som är ungefär 40 gånger 80 meter. En liten vägg står längs med kortsidorna och fungerar som mål. Bollen ska kastas över väggen. Lagen har 27 spelare och det går inte att kasta in ersättare om en spelare blir skadad eller trött. Matcherna avbryts under inga omständigheter under de 50 spelminuter de pågår. Spelarna är klädda i traditionella, medeltida byxor och, om de vill, kan ha en t-shirt i sitt lags färg. Men vanligast är att spela utan tröja, den kommer ändå bara att slitas sönder på ganska kort tid.

Det finns fyra lag som är hemmahörande i Florens fyra distrikt, och de har alla sina respektive lagfärger. Santa Croce är det blå laget. Santa Maria Novella är rött, Santo Spirito vitt och San Giovanni är grönt. Varje år möter de ett av de andra lagen i en semi-final och vinnarna av de matcherna möts sedan i en final som går av stapeln den 24 juni. Det är den traditionella helgdagen till Johannes döparens ära, som är Florens skyddshelgon.

Men minst lika viktigt som att få det egna laget att lyckas göra mål, är att förstöra spelet så mycket som möjligt för det andra laget. Eftersom en skadad spelare inte byts ut om han inte kan fortsätta spela blir det en taktisk fördel att försöka oskadliggöra så många motståndare som möjligt. Det finns minimala regler för vad som är otillåtet och alla spelare kan alltid attackeras, inte bara den spelare som råkar ha bollen. Brottning, slag, sparkar och stryp är fair game. Spelarna har inga handskar. Den spelare som har bollen är i många fall den som står säkrast. Han kan hålla sig bakom en mur av spelare som håller motståndarna stången i väntan på att hitta en öppning fram till målet.

Men några regler finns ändå för att försöka kontrollera kaoset. Man får inte smyga sig på en motståndare bakifrån och drämma till när han inte är medveten om attacken. Man får inte heller gänga ihop sig mot en enskild motståndare, varje enskild kamp får bara innehålla två atleter. Och slagen upphör när en motståndare slås till marken. Men de reglerna gör inte mycket för att hålla spelarna säkra. Ambulanser finns alltid på plats och en handfull spelare måste alltid tas till sjukhus. Efter den ovanligt brutala finalen 2013 behövde 10 spelare, nästan 20 procent av deltagarna, läggas in på sjukhus.

Calcio storico balanserar någonstans på gränsen mellan idrott, gatuslagsmål och kulturtradition. Vad det än är som motiverar spelarna att ställa upp så är det inte pengar. Det enda priset de kan hoppas på att vinna är en gratis middag om de vinner. Sedan börjar karusellen om nästa år.

Vill du se hur spektaklet ser ut – kolla nedan!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer