Krönika

Krönika: Hur huvudmatchen på UFC 202 kunde gå som den gick

Simon Kölle går igenom hur Conor McGregor vs. Nate Diaz slutade som den gjorde.

Det är nu överallt på nätet en mängd personer som tycker UFC är korrupt och att Diaz vann matchen. Många av de som klagat inom mina sociala nätverk är fighters, många är proffs.

Det är inget nytt att proffsen själva inte känner till reglerna fullt ut. Det gör inte ens alla poängdomare i Sverige (även om somliga är riktigt duktiga som exempelvis Måns Nilsson och några till). Vart får jag luft ifrån då? Varför vet jag så bestämt hur det är?

Nej det är inte alltid lätt att döma och en bedömningssport har alltid sina brister, men i likhet (vilket var ännu tydligare) med när Machida slog Shogun på domslut en gång i tiden (och en hel värld tyckte domslutet var skit) så rör det sig dessvärre om okunnighet.

I min quest på att verkligen lära mig reglernas finesser (mer än sammanfattningen som finns på nätet) så fick jag vid flera tillfällen tala med Association of Boxing Commissions (ABC) och även läsa den interna boken för poängdomare i USA. Det jag lärde mig var att det behövs ändringar för att det ska vara möjligt att döma mer som många ser matcherna och förändringar har nu gjorts i reglerna (vilka träder i kraft 2017). Men dessvärre är inte alla regeländringar speciellt bra och en sådan sak som kontroll och hur det ska ses är förändrat vilket kommer innebära ännu fler sura fans och fighters vid vissa domslut.

Många fighters kan fighting (konstigt vore det annars) och de ser eller upplever sig se på fighting som vem som faktiskt varit närmast flest gånger att avsluta. Reglerna fungerar inte enbart så och ronderna räknas inte som en helhet utan döms separat som många vet.

Men hur fan kunde Diaz förlora då?

Rond 1 är nog de flesta överens om att Conor dominerade. Det går absolut att hävda att det var en 10-8 rond, i alla fall om vi tittar på den lite mer vågade trenden och det handlar främst om mängden nedslagningar samt dominansen. Det går att se det som att matchen var nära att avslutas och det flera gånger. Själv såg jag den som 10-8 men samtidigt så tänkte jag att poängdomarna skulle fega och ge 10-9 bara vilket också kändes rimligt.

Rond 2 var en väldigt tydlig 10-9 rond till Conor och det mycket för att hans offensiv resulterade i att Diaz i början av ronden skickades ner i backen. Mot slutet av ronden kom Diaz dock tillbaka och det såg bra ut för honom men det är viktigt att se på helheten och inte gå in i ”känslor” som domare. Det gör däremot gärna fans. Tydlig 10-9 till Conor.

Vid det här laget är det antingen 20-18 eller 20-17 till Conor. Få tvistar om detta.

Rond 3 är intressant för Conor förlorade rätt tydligt slutet av rond 2 och han fortsatte att bli styrd i den här ronden och förlorade den 10-9 eller 10-8 till Diaz.

Rond 4 öppnade Diaz med ett hårt kroppsslag och Conor svarade med ett flertal låga sparkar. Diaz pressade på men Conor gjorde ett bättre jobb med sina jabbar än betydelsen av att Diaz pressade framåt. Conor försvarade nedtagningar genom hela matchen (bortsett i slutet av femte) samt lyckades ta ner Diaz/fälla honom. Med två minuter kvar av rond 5 tryckte Diaz upp Conor mot buren. Conor kom ut och fick in en kombination. Diaz tappade fart. Ronden var jämn men rent regelmässigt lyckades inte Diaz med det han önskade, det var svårt att ge honom kontrollen. Precis som Sherdog (alla tre som poängsatte för dom) så såg jag ronden som 10-9 till Conor.

Rond 5 var tuff och jämn men Diaz hade mest kontroll och fick även in en bra nedtagning i slutet. Diaz vann utan tvekan ronden med 10-9.

Resultatet 48-47 till Conor eller Oavgjord är helt korrekt.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer