Artikel

En bal på slottet…

Nej, kanske inte på slottet. Men äntligen är det dags för den årliga Kampsportsgalan med glitter och glamour på Berns. Priser, fest och… mjukbyxor?

Stegen är långa och snabba när Jonathan Broberg går för att ta sin andra kopp kaffe sedan vi satte oss för att prata i foajén på Clarion hotell vid Skanstull. Koffein är kittet som håller ihop dagarna inför den stundande galakvällen

– Det är alltid roligt att gå till jobbet men det känns extra roligt nu. Tiden på året innan Kampsportsgalan är fantastisk, säger Jonathan som är informatör på Svenska Budo & Kampsportsförbundet. Mona Lundkvist, som är generalsekreterare på SB&K, klarar sig med en kopp kaffe. Hon nickar instämmande. Det är aldrig så mycket att stå i som när det börjar dra ihop sig till den årliga Kampsportsgalan.

– Jag tycker att kampsportsgalan behövs. Man ser hur lyckliga de nominerade är över att deras sporter får representeras, säger hon.

Kampsportsgalan skulle kunna beskrivas som en motreaktion till Svenska Idrottsgalan. På Idrottsgalan hyllas olika idrottsprestationer med fina troféer på bästa sändningstid. Folkfest, helt enkelt. Men Idrottsgalan har aldrig kontaktat Riksidrottsförbundets mest medaljrika förbund för att leta kandidater till galan. Svenska Budo & Kampsportsförbundets idrottare kan vinna alla tävlingar de någonsin kan ställa upp i, men väljs konsekvent bort från idrottens finrum. Mona Lundkvist tycker att kampsportares idrottsprestationer också förtjänar en plattform.

– De måste börja uppmärksamma oss framöver, inte en enda kampsportare har någonsin nominerats till Idrottsgalan. Vi är absolut inte arga på dem men det gör ju att vi vill skapa en arena för att visa upp våra idrotter, säger hon.

Idrottsgalan verkar göra sig en stor möda av att inte nominera kampsportare. Förra året fick Jonathan ett samtal från Idrottsgalan där de upplyste honom om en ny satsning som de skulle sjösätta. Satsningen heter Prispallen och belönar det förbund som tagit hem flest mästerskapsmedaljer med 10 000 kronor per medalj. Budo & Kampsportförbundet samlade förra året ihop 54 medaljer. Lite snabb huvudräkning avslöjar att det resulterar i över en halv miljon kronor till förbundet. Det är pengar som inom förbundet kommer att läggas på ungdomsidrotten. Men ändå var ingen enskild idrottare nominerad till ett pris på Idrottsgalan. André Pops presenterade utmärkelsen till Mona under högtidliga former framför rullande kameror och stor publik.

– Att ta emot utmärkelsen var spännande och nervöst. Men när jag kom upp på scenen var jag tvungen att rätta honom. Jag var bara tvungen. Han sa fel när han presenterade mig. ”Här är Mona från budo och kampsporter”. Då sa jag att vi faktiskt heter Budo & kampsportsförbundet.

För tredje året i rad går hela kalaset av stapeln på Berns. Tre timmars prisutdelningar. Många fler timmars efterfest. Mycket lyxigare än så går det väl inte att ordna? Men allt är inte blodig tävlan och prestationskrav på galan.

Upplevelsen och gemenskapen är lika viktiga som priserna. Det finns plats för mycket mys och lek och skratt också.

– Det är faktiskt en otrolig ”kom som du är”-känsla. Och folk kommer verkligen som de är. Tidigare har det varit ett antal mjukbyxor på plats kan jag säga. Och det förstår man ju, mjukbyxor är jättesköna, säger Jonathan.

Tanken är att galan ska vara uppsluppet och roligt. Och inriktat till kampsportare.

– Förra året fanns det en tydlig kampsportprägel på prisutdelarna och det kommer det att finnas i år också. Det är inte ett jippo där vi vill ha in Idol-deltagare som prisutdelare bara för att få uppmärksamhet. De som är där har alla med kampsport att göra. Men det har ju hänt mycket roligt och kameravänligt på galorna också. Som när Alexander Gustafsson slängde en low kick på Glenn Hysén, säger Jonathan.

Men kanske ska man inte vara för hård mot Idrottsgalan. Det kan inte vara lätt att nominera idrottare till de olika priskategorierna när man har alla idrottare i hela Sverige att välja på. Mona och Jonathan tycker att det är tillräckligt betungande att bara behöva förhålla sig till det egna förbundets 27 idrotter och 41 000 medlemmar.

Som tur är för Mona och Jonathan blir det någon annans huvudvärk. Varje år väljs en jury bestående av ett antal kampsportsprofiler ut som ska bestämma vilka som går hem med troféerna på galakvällen. Att hitta kandidater är inte svårt, men att välja vilka som är med i racet är en helt annan femma. Jonathan vill lovprisa jurymedlemmarna som måste ta de tuffa besluten. För när någon vinner betyder det också att någon annan förlorar.

– Det är jättesvårt att bestämma vilka som ska hedras på galan. Juryn får välja bort världsmästare och europamästare hela tiden. Jättesvårt. Det finns så otroligt många som gör så otroligt mycket bra. Man vill egentligen prisa alla, säger han.

Mona påpekar att det också finns en unik vinkel med Kampsportsgalan, som Idrottsgalan inte har någon motsvarighet till.

– Vi har ju det som kallas Folkets pris. Där får vem som helst rösta på tio utvalda idrottare om vem de tycker ska få en utmärkelse. Idrottsgalan har inte något sådant pris. Det närmaste skulle väl vara Idrottsakademiens hederspris, men även det bestäms av en jury. Det är kul att ha en sådan direkt kontakt med alla utövarna.

Foto: Josefin Strang


Fighter Magazine 1-2016

[Den här artikeln har även publicerats i Fighter Magazine nummer 1-2016 som du kan läsa via Ztory och Readly]

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer