Artikel

Evangelista ”Cyborg” Santos läskiga skada

MMA är väl reglerad och även om det sker rätt mycket skador (främst på händer, små små sår och sträckningar) så är dessa allvarligare skador ovanliga. Evangelista Santos hade oturen att dra på sig en ruggig skada i matchen mot Michael Page och frågan är om den kunde undvikts?

Evangelista ”Cyborg” Santos har gått matcher som proffs i MMA sedan 1997 och kanske är förlusten mot Michael Page (på Bellator 158) karriärens sista? Hans karriär har inneburit 21 vinster och 18 förluster. Hans matcher har ibland varit extremt episka och i regel har han tagit emot enorma mängder stryk, men också gett.

Santos före detta fru som numera är den som faktiskt är mest känd som Cyborg är bestört över den skada exmannen lidit i förlusten mot Page. Som ni kan se på bilden så blev det seriösa sprickor på skallbenet och det troliga nu är att karriären är slut.

Skador kan givetvis ske, men frågan här är om matchningen var schysst och om Cyborg Santos verkligen skulle fått gå fler matcher på den nivån han gått senaste tiden?

Joe Rogan kallar skadan den värsta han sett och ja den är verkligen otrevlig på många sätt. Men kunde den inte undvikas? Svaret är givetvis ja, men samtidigt kan frakturer ske i kontaktsport. Inom MMA är skallskador på det här sättet väldigt ovanliga.

Skallfrakturer läker i regel och behöver inte någon inverkan direkt annat än kanske antibiotika, men 20 % ökar risken för anfall. När det krävs operation (som i detta fall) så brukar det tyda på att det är lite allvarligare.

Ben mot ben kan innebära brott. Skallbenet är kroppens hårdaste men givetvis kan det bli en fraktur även där. Det är viktigt att påpeka hur ovanlig den här skadan är inom MMA, men det är också viktigt att inte blunda för den.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer