Artikel

UFC 200 Vad gömmer sig på FS1?

Efter den tidiga streamen på Fight Pass övergår UFC 200 till Fox Sports 1 för det egentliga underkortet. Frågan är om det inte skett en förväxling och ett av årets mindre PPV-kort råkat klämmas in här. Tre av fyra matcher har någon som fightats för en titel, två av dem har hållit bältet i sina händer.

Sage Northcutt vs Enrique Marin

Öppnaren för FS1 är kortets enda match som inte innehåller veteraner och som är den enda där man utan tvekan kan se att UFC önskar se ett visst resultat. Den unge, överbeskyddade och från barnsben hårt drillade Sage Northcutt tar sig en Enrique Marin. Ett nytt försök för Sage att försöka leva upp till de förväntningar hans far och UFC har på honom. Ett gyllene tillfälle för Enrique att göra sig ett namn och krascha hype-festen, innan Sage fått erfarenhet som kan göra honom till ett riktigt hot mot divisionens topp.

Här har vi en typ av matchning som är vanlig inom boxningen men vi inte alltid är lika van att se i UFC. I boxningen är det vanligare att framtidshopp matchas varsamt även i de ”högre ligorna” och att man får se ett stort namn ta sig an någon som knappt har en sida på wikipedia. UFC har haft en annan affärsmodell där man genom att marknadsföra sig som stället för världens tuffaste fighters är det i den regionala scenen du förväntas få dina mjukare matcher och samla din erfarenhet. Här får du vara beredd att sjunka eller simma. Tydligt exempel på det har varit flugviktsdivisionen där vithajen Demetrious har fått käka upp gröngölingar på löpande band. I Sage kan vi se att man försöker experimentera med promotortaktik mer hämtad från boxningen än WWE. Kolla in matchen för att antingen få se en verkligt imponerande atlet eller för att hoppas på att se ett hype-tåg spåra ur totalt.

TJ Dillashaw vs Raphael Assuncao

T.J Dillashaw försvarade sitt bälte två gånger innan Cruz tog tillbaka det vid årsskiftet. Många frågade sig om TJ visade framtiden för MMA med sitt oortodoxa fotarbete och sin förmåga att producera knockar. I årsskiftet föll han mot fotarbetets och strategins gudfader. Förutom Dominick Cruz är det sedan TUF bara en man som besegrat TJ i Buren. Det är honom han möter igen nu till helgen. Raphael Assuncao har på grund av en bruten fotled tvingats sitta på sidlinjen sedan hösten 2014.

När han ställs inför en revanschsugen TJ som står inför hotet att förlora två på raken gäller det att han har huvudet med sig. UFC har sällan en vana att ge högt rankade fighters lätta matcher så länge det finns en story att sälja. Här har vi två historielinjer samtidigt. Kan Assuncao komma tillbaka från skadorna och fortsätta det segertåg han var på under 2014, kommer UFC under 2016 få en ny brasiliansk mästare? Eller är hans roll en sidokaraktär i sagan om T.J Dillashaws comeback, den första i revanscher han kommer vara ute efter? Oavsett bör du bänka dig, det är två av de bästa i världen som kommer mötas i en match med betydelse för viktklassen.

Johny Hendricks vs Kelvin Gastelum 

Johny-Långtradare kan stå inför en av sina viktigaste matcher på lördag. Han behöver göra ett ordentligt avtryck för att visa att knocken mot Thompson mest handlade om att den senare har tillgång till fuskkoder. En förlust kommer innebära att fler kommer fråga sig om krigen med Robbie Lawler, Carlos Condit och GSP börjat sätta sina spår. För någon som har gjort gigantiska weight-cuts finns alltid risken att kroppen plötsligt inte vill samarbeta längre. Dessa kritiska röster hoppas han kunna lämna bakom sig med en vinst mot framtidshoppet Kelvin Gastelum. Mannen som satte punkt för Uriah Hall som ”the next big thing” och som nu får stor push från UFC för att bli ett ansikte för deras expansion i Mexico.

Stilmässigt har vi två hyffsat lika fighters, aggressiva strikers med ett starkt brottningsgame som bas. När Thompson fick Hendricks att se bortkommen ut genom att fightas på två meters avstånd får vi inte glömma hans grymma infighting som vann bältet mot Robbie Lawler. Kelvin hoppas kunna hitta tillbaka till formen 2014 som lät honom plocka flera stora namn. Efter ett lite knackigare 2015 med varannan förlust är chansen att besegra en tidigare mästare något som borde motivera honom att ge sitt allt. Vinnaren i den här matchen kommer kunna göra anspråk på något av toppnamnen i divisionen i jakten på titelmatch.

Cat Zingano vs Juliana Pena

Cat Zingano gör sin återkomst efter färdats genom köttkvarnen Ronda Rousey årsmodell 2015. I en bantamvikt som drastiskt förändras borde ett par bra vinster kunna innebära ny chans mot guldet, särskilt eftersom hon besegrat nuvarande mästaren. Samma sikte på guld har garanterat Juliana Pena. Möjligheten att bli nästa Forrest Griffin finns fortfarande för henne. Med det vill säga vinna första säsongen av TUF (för kvinnor i Julianas fall) och sedan erövra bältet. Dominant vinst över Cat kommer garanterat sätta Juliana i perfekt position för en chans på titeln.

Med allt runt omkring som står på spel kan vi förvänta oss att båda försöker sätta en stämpel på sin motståndare och skicka ett tydligt meddelande till resten av viktklassen. Att det är två utpräglade avslutare som ställs mot varandra gör också att vi kan förvänta oss en bra fight. Av alla sina vinster har de bara varsitt domslut, resten är en jämn blandning av submissions och TKO. Cat har dock många av sina avslut sent i matcherna vilket talar för konditionsstyrka och att hon kan få en fördel om matchen går till de senare ronderna. Juliana å andra sidan har ett flertal TKO-vinster i första ronden, givet Zinganos vanliga aggressivitet finns det alltså risk för att bokstavligt talat spela Juliana i händerna.

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer