Artikel

UFC 200: Vad gömmer sig på underkorten?

Vi är nu en dryg vecka bort från sommarens största MMA-händelse. Jon Jones ska försöka återerövra sitt bälte från mannen som i mars förra året med hjälp av Albuquerques trafikpolis kunde titulera sig mästare; Daniel Cormier. Brock Lesnar återvänder mot Super Samoanen Mark Hunt. Två titelmatcher på det gör huvudkortet så proppfullt att Cain Velasquez får återvända i en trerondare på kvällens första match.

Tiden räcker helt enkelt inte till för att ge alla fighter den hype de egentligen förtjänar. Nere på underkortet där man vanligtvis hittar debutanter och lokala hjältar träng före detta mästare och action-fighters som vanligtvis har en självklar plats på huvudkorten. Vi går här igenom matcherna så du vet vad du inte får missa. Idag börjar vi med tidiga förmatcherna på UFC Fight Pass

Jim Miller vs Takanori Gomi

De fans som hängt med några år behöver knappast få en introduktion till dessa herrar. Gomi var en gång nummer ett i lättvikten. Med 18 års erfarenhet som proffs och den tidigare kungen i PRIDE:s Bushidoserier är han en av de mest erfarna fighters de lättare viktklasserna har.

Med 7 bonusar för sina fighter har Jim Miller sedan UFC debuten varit ett säkert kort för actionfyllda matcher på hög teknisk nivå. Med 22 matcher i UFC på 8 år är även han en riktig veteran som har mött flera tidigare mästare.

Båda dessa herrar får sägas vara i slutet av sina karriärer och kommer från två förluster var. Förloraren kan mycket väl ha fightats för sista gången i UFC. Båda är utpräglade avslutare som fightas med mycket hjärta. Sammantaget är det upplagt för en riktig actionmatch mellan två av förra generationens toppnamn.

Gegard Mousasi vs Thiago Santos

Mousasi har varit ett av de stora fallen av ”tänk om” i modern MMA. Exceptionellt all-round med 46 matcher under bältet vid endast 30 års ålder. Även att 19 av 38 vinster varit på knock och 12 på submission är han motsatsen till en banger.  När Mousasi är som bäst är det kirurgisk precision och iskall killer instinct till dess att motståndaren börjar leta efter en väg ut. I modern tid endast besegrad av toppnamn borde Mousasi bara vara ett par bra vinster från att fightas om titeln.

Hans motståndare Thiago Santos är äldre och har inte hälften av erfarenheten och inte alls mot samma kvalité av motstånd. Senast sågs han mot Nate Marquardt där han plockade upp en enkel KO-vinst. Santos var en del av första upplagan av TUF Brasilien där han tog sig till kvartsfinal. Med en aggressiv strikingbaserad stil är han en typ av fighter som alltid kommer ha ett jobb så länge hakan håller.

Även detta känns som en match där man hoppas på avslut och action. Mousasi ska vara favorit här, men med matchen mot Uriah Hall i minnet borde han inte underskatta sin hårt slående motståndare.

Diego Sanchez vs Joe Lauzon

Ännu en nostalgisk gåva i form av två actionfighters i senare delen av karriären. Har ni inte gjort det rekommenderar jag att ni tillbringar en stund på youtube och söker på ”Diego Sanchez cartwheel”. Diego representerar allt som MMA var kring TUF 1. Tio procent teknik, tio procent showbiz och åttio procent hjärta.

Joe Lauzon har bara vunnit 4 procent av sina matcher på domslut. Han har 13 bonusar för avslut eller fight of the night. Han och Mark Hunt är några av få som gjort ”walk-off” knockar och litat på att domaren kommer avbryta matchen efteråt. Den här matchningen skriker bonus redan nu. Båda killarna är erfarna och har inte vanan att ta en enkel väg ut.

Alla fighters på Fight Pass borde vara bekanta sedan innan. Känner du inte igen dem har du en hel del härlig MMA-historia att ta igen inför nästa helg. Tacka mig senare.

Se till att klicka tillbaka hit i dagarna, för då går vi igenom kortet på FS1!

Lyssna på det senaste avsnittet av Fighterpodden!

Kommentarer